10 tips voor motorrijden bij hoge temperaturen!

Spoiler: Begin er niet aan, pak een biertje en blijf lekker thuis!
Wil je toch op pad, of moet je noodgedwongen ergen heen? Lees dan verder voor 10 tips voor motorrijden bij hoge temperaturen.
De beste temperatuur om normaal te kunnen functioneren op de motor zit doorgaans tussen de 15 en 20 graden. Warm genoeg om je niet al te dik te hoeven aankleden, de handvatverwarming uit te laten en koud genoeg om niet totaal bezweet en zwemmend in je motorpak te arriveren op plaats van bestemming.
Echter heeft ons landje een nogal wisselend en steeds extremer klimaat en hebben we vaker en vaker te maken met hele hoge temperaturen, ook deze week stijgt het kwik met regelmaat boven de 30 graden en zal in de oostelijke provincies zelfs de 38/39 aangetikt gaan worden.
Nogmaals de waarschuwing: Ga niet motorrijden maar blijf lekker thuis!
Je bent eigenwijs en gaat toch? Prima, hier volgen de 10 tips:
Tip 1: Drink voldoende
Houd je aan het afgegeven hitteplan, ongeacht wat je gaat doen is het belangrijk om bij hoge temperaturen goed en voldoende te drinken.
Let op: Alcohol is geen aanrader! Maar dat drink je sowieso niet als je gaat rijden 😉
Tip 2: Controleer je koelvloeistof
Behalve jezelf koelen wil je geliefde motor graag ook een beetje koelte ervaren wanneer deze jouw goddelijke lijf moet voortstuwen. Wees een beetje lief voor hem/haar en zorg dat het koelsysteem op peil is! Ohja, zorg voor koelvloeistof en niet voor water, water heeft een veel lager kookpunt en heeft niet de smerende eigenschappen die nodig zijn voor je pompsysteem.
Tip 3: Smeer zonnebrandcrème
Je denkt wellicht dat je met je volledige uitrusting voldoende beschermt tegen de brandende werking van de zon, echter is het verstandig om je nek goed in te smeren, er zijn weinig motorpakken die de ruimte tussen je helm en kraag volledig bedekken. Factor 50 is zeker geen overbodige luxe!
Je kan natuurlijk ook een soort sjaal of dergelijke dragen maar het is al zo warm….
Tip 4: Trek je volledige motorpak aan!
Hoe verleidelijk het ook is, zorg dat je altijd je volledige motorpak draagt. Een shirtje, korte broek en slippers waaien wel lekker door maar houden de schurende en schavende werking van het asfalt niet zo goed tegen.
Je zal maar een ambulancebroeder treffen die niet tegen bloed kan, dubbel probleem!
Tip 5: Vervang de (transmissie) olie
Je denkt er niet perse meteen aan maar bij warme buitentemperaturen heeft je motorolie het ook zwaar te verduren. Zeker wanneer de olie al wat ouder is, zijn smerende werking aan het verliezen is en langzaamaan vervuild begint te raken doe je er goed aan om de olie te vervangen voor een verse lading.
TUSSENTIP! Koop een navigatie en navigeer naar het dichtsbijzijnde strand of zwembad!
Tip 6: Controleer de bandendruk
De door de fabrikant opgegeven bandendruk slaat op een meting met koude banden. Door de omgeving en het warme asfalt kan de bandendruk relatief hard oplopen. Zeker voor intensieve rijders kan het verstandig zijn om aan de voorzijde 0,1 bar te verminderen en aan de achterkant 0,2 bar te verlagen.
Tip 7: Draag lichte motorkleding
Een standaard motorpak heeft vaak de mogelijkheid enige ritsen te openen voor wat ventilerend vermogen. Zeker met een wat hogere snelheid voel je dan een licht briesje over je lichaam gaan. Echter bij temperaturen boven de 30 graden blijft het pak immens warm! Er is speciale zomerkleding te koop, deze is wat dunner en heeft meer ventilatiemogelijkheden. Ook is er doorwaaikleding te koop, deze gaat nog een stap verder maar blijft een hoog beschermend vermogen behouden. Investeer in een goed passend motorpak voor optimaal rijplezier!
Tip 8: Zorg dat je kleding aansluitend is
Heb je geen zomeroutfit dan is de verleiding erg groot om met je rits (deels) geopend te gaan rijden. Laat je hier niet toe verleiden! Het is belangrijk dat de kleding goed blijft aansluiten om jou bij een val te beschermen. Daarnaast gaat je kleding opbollen, dit rijdt niet comfortabel en alles behalve veilig. Gebruik je ventilatiegaten!
Tip 9: Leer van de Spanjaarden en houd een siësta!
Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden, het is algemeen bekend dat ongeveer tussen 14:00 en 16:00 de temperatuur het hoogst is op een dag. Probeer je rit tussen deze twee tijden te pauzeren en neem rust. Denk er dan ook aan om je motor op een schaduwrijke plek te parkeren, je zwarte zadel en handvatten nemen veel warmte op! Daarnaast is fel zonlicht (zeker bij oudere motoren) niet goed voor de lak.
Tip 10: Tank nooit helemaal vol!
Benzine wordt ondergrond opgeslagen bij een temperatuur tussen de 5 en 10 graden, net zoals vele andere vloeistoffen zet ook benzine uit wanneer deze opgewarmd wordt. Wanneer je de tank volledig vol gooit heeft de benzine geen ruimte om uit te zetten. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren. De tankdop zal gaan lekken en de benzine kan op je motorblok terecht komen met alle gevolgen van dien.
Inmiddels overtuigd dat rijden deze week een behoorlijke opgave zal worden? Top! Zet hem terug in de schuur, pak een biertje en geniet van het zonnetje!
Heb jij tips voor rijden bij (minder) warm weer en hoe jij jezelf enigszins gekoeld houd? Laat het ons weten!
Vergeet niet je gezicht in te smeren. Deze zomer in turkije toch mijn neus verbrand! Daarnaast raad ik een koelvest aan. Je maakt hem nat en het verkoelt je lichaam tijdens het rijden. Denk ook aan windschermen en handkappen, deze ontnemen je de wind die zorgt voor verkoeling.
Hele goede tips Jarek! Thanks! Zodra alle tips verzameld zijn zal het artikel aangevuld/aangepast worden 🙂
Heb je geen koelvest? Je kan ook een wat dikker t-shirt nat maken en uitwringen. Werkt ook prima voor een uurtje. Beetje ventilatie in je jas is dan wel handig voor de warmte-onttrekkende verdamping. Bij elk dorpspleintje of tankstation kan je wel weer wat water scoren.
Beide zijn echt aan te bevelen.
Heb je dit zelf eens getest? Ik snap het systeem en het zou moeten werken, maar doet het dat ook? En is het los van de werking ook “prettiger” rijden dan de warmte?
Uiteraard getest (met dik T-shirt zonder mouwen, en France 30gr.) en ‘t werkt prima, anders zou ik het niet adviseren en de wereld in sturen. Je helpt je lichaam: je eigen zweet is door de rijwind sneller verdampt dan je lijf kan aanmaken. Enkel het aantrekken van het uitgewrongen shirt is even niet comfortabel, totdat het op z’n plek zit en je lichaamswarmte heeft aangenomen. Als je een tunnel in rijdt, kan ‘t ook wat koud zijn… :-). Maar je beperkt hiermee wel een verhit lijf. In mijn ogen echt aan te bevelen. Voor over je overhemd naar je werk is een nat shirt uiteraard minder geschikt. Dan dien je een koelvest te gebruiken.
Zag bij Hans van Wijk van die softshell hoodies in felle kleuren.
Zit volledige bescherming in, maar de textiel is helemaal doorwaai! Goed rondkijken dus, het is er wel. Vind een bouwbroek van Cordura, stop er kniestukken in. Ben je ook klaar, geen dubbele lagen meer.
Groetjes!
Aanvullende tips (ervaring in Zuid Spanje opgedaan): korte geperforeerde handschoenen, pauzeren bij beekjes indien mogelijk, plens koud water in je nek, eerste seconde is naar lucht happen daarna voelt het heerlijk, wanneer je moet stoppen om route uit te zoeken ed. Zoveel mogelijk mogelijk in de schaduw gaan staan, vroeg beginnen te rijden omdat het dan nog koel is, gekoelde waterflesjes mee indien mogelijk met koelelement, kan je je motor niet in de schaduw parkeren bij een pauze haal dan het zadel eraf zodat deze niet gloeiend heet wordt door de zon, sporthempje als onderkleding
Leuke tips, zeker ook als het gaat om banden en zo.
Verder gewoon je gezond verstand gebruiken.
Ik ben bij warm weer overigens ook zo veilig gekleed dat ik nergens hoef te smeren tegen de zon.
Leuke site, dank, gr John
Nog 3 tips:
Schapenvel op je zadel. Geen zweetnaad en in de zon wordt je zadel ook niet heet. Camelbak op je rug met water.
Niet al te moeilijke onverharde weggetjes nemen in plaats van asfalt. Hoewel … je doet dan misschien wel iets langer over de route, maar tis ook leuker 🙂