Wat is er lekkerder dan na een dag vol modder, spanning, (angst)zweet en avontuur en na het opslaan van een kamp, een goed bord eten naar binnen te mogen werken? Oke, een koud biertje staat ook behoorlijk hoog op de lijst maar dat valt niet mee in the middle of nowhere.
Na jaren van ervaring, steeds weer mooie avonturen, heb je je perfecte reisgear verzameld, mooie pakmaat, juist gewicht en zeker niet meer meenemen dan nodig is. Toch blijft bij mij het ‘hele-koken-gebeuren’ een heikel punt. Kies je voor een gas- of benzinebrander? Geïntegreerde pan of losse pannetjes? Kook je samen of ben je alleen? Nou, ieder heeft hier zo zijn of haar voorkeuren voor, kies lekker wat je zelf wil.
Bij mij is eerder het probleem, wát ga ik eten? Je kan niets koel houden, niet te veel meenemen, je gaat niet een 3 gangen menu op tafel zetten en het moet al helemaal niet te lang duren! Ik heb honger, ik wil eten!
Mijn voorkeur gaat er naar uit om rond het middaguur langs een supermarkt te gaan, vooral de Duitse discounters, die je in heel Europa terug kan vinden, hebben vaak lekkere verse broodjes, ideaal als lunch.
Tegelijkertijd pakken we meteen de boodschap voor die avond. Al veel geprobeerd, van kant-en-klare spaghetti in blik (GEEN AANRADER!) tot crackers met tonijn, ook uit blik. Wat rijst of pasta koken met wat saus uit een pot, als het de maag maar vult. Verder heb je nog de optie om een MRE (noodrantsoen) te pakken, wat kokend water toevoegen, paar minuten laten staan en je kan het naar binnen metselen. Echt smakelijk is dit spul ook weer niet.
Maar ik heb het nu ontdekt denk ik! Thuis werkt het, simpele ingrediënten die lang houdbaar zijn en niet gekoeld hoeven te worden. Ingrediënten die in elke supermarkt te verkrijgen zijn, want je kiest immers zelf wat je erin doet. Voedzaam, makkelijk en smakelijk!
Wat is het? De zogenaamde one-pot-pasta. Eenpanspasta dus. Het concept van deze eenpansbereiding is dat je alle ingrediënten in één pan gooit en precies voldoende vocht/water toevoegt dat de pasta gaar kan koken en je niets hoeft af te gieten. Natuurlijk gaat niet alles tegelijk de pan in, je moet wel een bepaalde volgorde aanhouden. Het lekkere is dat doordat alles in 1 pan bereid wordt, er een soort saus ontstaat en alle smaken lekker in de pasta trekken.
Voorbeelden van ingrediënten, die ook nog eens ongekoeld houdbaar zijn:
– Bouillonblokjes
– (Rode) uien
– Knoflook
– Olijven in pot
– Geroosterde paprika in pot
– Diverse gedroogde kruiden, denk aan oregano, chilipoeder, basilicum, enz.
– Parmezaanse kaas
– Diverse (stevige) groenten maar bijvoorbeeld ook tomaten
Veel van deze gerechten kunnen vegetarisch gemaakt worden en bijvoorbeeld wat champignons, extra kaas of noten bevatten. Wil je toch liever wat vlees? Denk dan bijvoorbeeld aan Chorizo, ham uit blik of pak een diepgevroren stuk zalm, afhankelijk van de buitentemperatuur is deze mooi ontdooit zodra je wil gaan koken.
En vergeet natuurlijk de pasta zelf niet! Mijn voorkeur gaat uit naar pasta met korte kooktijd zoals fusilli, dat zijn die spiraaltjes.
Heb je al ervaring met deze manier van koken? Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Of kies je liever voor een andere manier van koken? Wat is nou jouw ultieme recept? Laat het ons weten!
Ohja, google op one-pot-pasta en je wordt doodgegooid met honderden recepten! Eet smakelijk!
