Paasweekend in de Vogezen

Afgelopen Pasen was mijn eerste meerdaagse trip met de motor sinds terugkomst van mijn wereldreis. Ik keek ontzettend uit naar deze motortrip met Daniel, Janus en Henk, want de 10 maanden dat ik weer thuis ben waren niet geheel onbewogen. Platzak thuisgekomen, trok ik weer in bij mijn ouders. Wat best gek is na 10 jaar lang op mij zelf te hebben gewoond. Ze hadden net een oude boerderij gekocht en zo viel ik meteen in een grote verhuizing. Met geluk vond ik mijn droombaan, stedenbouwkundig ontwerper. Maar rustig wennen was er niet bij. In diezelfde periode ging het hard achteruit met mijn opa en oma, die nog zelfstandig leefden in een huis iets verderop. Vaak ging ‘s nachts de telefoon en moesten mijn ouders te hulp schieten. Na een maandenlange heftige periode komen ze beiden twee dagen van elkaar te overlijden.

Niet veel later krijg ik een vervelend bericht uit Australië. De laatste 2 maanden van mijn reis was ik knecht van de schapenboer Peter Johnson. Deze 70 jarige kettingroker wilde niet stoppen met werken en net als zijn vrienden dronken op de bank voor de tv eindigen. Voordat ik geplaatst werd op één van de boerderijen die hij managede, werd ik meerdere keren gewaarschuwd voor zijn moeilijke omgang. Maar na altijd hard te lachen om zijn absurd botte uitspraken, kreeg ik een hele andere kant te zien.

PeterJohnson

Hij had een grote mond, maar een heel klein hart. We werden goede vrienden en elke dag pisten we zowat in onze broek van het lachen. Het roken begon zijn tol te eisen, vaak moest ik in alle haast zijn puffer uit de ‘Landy’ halen als hij het weer benauwd kreeg. Vlak na het overlijden van mijn grootouders krijg ik een mailtje dat Peter Johnson een black-out heeft gekregen tijdens een autorit, het eenzijdig ongeluk dat volgde werd hem fataal. Terugdenken aan de reis werd door alle gebeurtenissen soms wat overschaduwd. Pasen kwam dus als geroepen om al motorrijdend de gedachtes op een rijtje te zetten.

Vogezen_2017-3

Het is donderdagavond als we vanuit werk richting het verre zuiden rijden om bij Domien elkaar te treffen. Hij kan zelf niet mee, want zijn vrouw kan elk moment bevallen van zijn tweede kind. De tijden veranderen hard binnen onze club. Terwijl wij opwarmen bij de haard krijg ik eindelijk het koopcontract gemaild van mijn eigen huis en ga ik het weekend in als toekomstig huiseigenaar. Loop ik als hippie wereldreiziger weer een stapje minder ver achter op de rest. Nu we bijna allemaal de 30 zijn ingegaan, gaan de gesprekken wellicht meer over hypotheken en trouwen. Wat misschien ergens op lijkt, maar eigenlijk hebben we allemaal geen idee en doen we maar wat.

Als ik rustig in het gras een biertje drink op de camping valt het Daniel opeens op dat ik een beginnend kale plek op mijn achterhoofd heb. Vanaf dat moment wordt er bij elk stoplicht naar mij geroepen als een kale man voorbijgaat op straat. Beschaafde omgangsvormen kennen geen plek binnen onze club. Tijdens ons samenzijn wordt juist hard afgereageerd op het dagelijkse verwachte stramien van fatsoenlijk gedrag. Dat kale plekje stelt weinig voor in vergelijking met Janus en zijn ego (die nog groter is dan zijn vatsige schouders), Daniel past zo bij de partij van de ChristenUnie (op dat gedeelte van god na) en Henk heet eigenlijk geen Henk, maar die zijn we zo gaan noemen omdat het echt een Henk is als hij dronken naast je zit bij een kampvuur en zijn mond maar niet houdt.

Het is maar goed dus dat we in de Vogezen in Frankrijk zijn en niemand ons kan verstaan. Al beginnen we er steeds meer aan te twijfelen… of we wel echt in Frankrijk zijn. Alle campinglui om ons heen zijn Duitsers in stacaravans die zonder waarschuwing in hun onverstaanbare Duitse dialect een heel verhaal tegen je beginnen. Als we onze tenten opzetten op een compleet leeg veld met bomen, komt de Duitse campinguitbaatster met de auto aangescheurd om ons te bevelen één van onze vier tenten, die een halve meter over de grens van ons betaalde kavel staat, te verplaatsen.

We doen er alles aan om in bourgondische Franse sferen te blijven. ‘s Ochtends wordt rustig de tijd genomen voor zelfgemaakte koffie en ‘s avonds staat confit de canard op menu.

Helaas blijkt het weer weinig bourgondisch. De tweede helft van de trip is het flink afzien. De mooie uitzichten op de passen verhullen zich achter donkere wolken. Kou, hagel en bakken met regen doet ons bibberend op de motor verlangen naar een warme douche. Mijn motorlaarzen zijn versleten en de hele dag rij ik met een natte rechter voet. Laat maar… we pakken wel een hotel. Toch is ons weekend niet verpest, mentaal kunnen we er weer tegen aan en met een leeg hoofd komen we thuis.

 

One Comment
  1. Pim
    June 5, 2017 | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blog: Back Home From Home Blog: East Infection Blog: Maasland naar Nepal Blog: Op weg naar het noorden Blog: Peters grote motorreis Blog: We Want Adventure Filmpjes & verslagen
IMG_20180714_073521
Reizen: Haute-Vienne (F)

Na enkele moeilijke maanden werd het tijd om de batterijen even terug...

colledellassietta_01
Offroad route: Cresta dell’Assietta (Italië)

De bergkam Cresta dell’Assietta is een 36 kilometer lange onverharde weg die nergens...

ElspethBeard
Elspeth Beard – Riding into History

In dit korte filmpje spreekt de Britse dame Elspeth over haar...

Bagage, kit & pakken Eten, drinken & koken Kleding Overnachten Sleutelen Universeel
xl350_carburetor_before_ultrasonic_cleaning-768x1024
How to: Carburator revisie met ultrasoonreiniger

Wanneer je een oudere motor koopt, is deze voorzien van carburatoren...

howto_banden_herstellen_11
How to: Snel herstellen van een motorband

Zat je net helemaal in je ritme, sta je plots aan...

Motorchef01
MotorChef 2017 de samenvatting

Wij doen maar wat. Eigenlijk doet iedereen maar wat, maar meestal...

Kamperen Kleding Motoren Reisverslagen & boeken Tenten Tools Vakmanschap
honda_xl350r_review_09.jpg
Honda XL350R: Review na 1.000 kilometer

Ondertussen staat er 1000 kilometer extra op de klok van de...

Tutoro01
Tutoro chain oiler na 100k kilometers

Dingen waar ik doorgaans gelukkig van kan worden zijn de dingen...

Foto6
Product Review: Hippo Hands

Deze review werd geschreven door lezer Rik Noorman. Na het besluit...

Herfsttreffen_2018
Herfst treffen 3-4 november

Tijdens het weekend van 3-4 november organiseren we met een aantal...

wintertreffen_eastermar_header
Tweede MotorAvonturist wintertreffen: impressie

Het hoogtepunt van de winter is voorbij gevlogen. Na het uiterste...

MA_wintertreffen_header_2018
Nog een week tot het tweede MotorAvonturist wintertreffen!

Nog maar één week… …en dan worden we wakker in ons...

MA_wintertreffen_header_2018
Tweede MotorAvonturist wintertreffen 10-11 februari 2018

Nu de eerste sneeuw en koude door de lage landen getrokken...

IMG_20180402_152345.jpg
Honda XL350R: back on the road

Na de snelle aankoop van mijn oude Enduro werd meteen de hele...

xl350r_01
Het zwarte gat: 1985 Honda XL350R

Ben je bekend met de aandoening van motoritis? Het is een...

poll_03
Project Enfield Bullet 350 – STEM: Hoe moet het nu verder? Herstellen, transplantatie of dieselombouw?

Nu het blok nogal stevig in de soep is gedraaid, krijgt...

Royal_enfield_Bullet_350_21
Project Enfield Bullet 350 – Operatie motorblok

Zoals dat gaat met nieuwe projecten, begon ik vol goede moed...