Interview Alexandre Eggermont: Back home from home

Alexandre Eggermont is een 23-jarige Belg uit Rixensart met twee grote passies in zijn leven: klimmen en motorrijden. Deze motoravonturist verliet in november vorig jaar België om zijn passies te gaan beoefenen in Zuid-Amerika en hij verscheepte zijn motorfiets – een Honda NX650 Dominator – naar Chili. Alex begon aan zijn wereldreis, liet alles achter en heeft nog een hele lange reistijd voor de boeg. Hoewel hij momenteel in Peru zit, kon ik hem alvast porren voor een interview. Je zal de avonturen van Alex hier ook regelmatig kunnen volgen. Bezoek zeker ook zijn franstalige website voor meer foto’s en verhalen, je kan je daar ook inschrijven voor zijn nieuwsbrief.

Eén man, één motor, één wereldreis: Alexandre Eggermont – Back home from home.

Interview-Alex-24Interview-Alex-18

Hoe is het plan ontstaan om een wereldreis met de motorfiets te maken?

Tijdens een uitwisselingsproject van een jaar in Chili, wou ik heel graag reizen over het hele continent. Ik was echter op zoek naar een alternatieve manier van reizen. Zo ben ik begonnen met Zuid-Amerika te ontdekken op de motorfiets. Na dit grote avontuur was het voor mij duidelijk dat de manier van reizen waar ik altijd al van droomde op twee wielen moest zijn. De vrijheid die een motorfiets brengt en de nieuwsgierigheid en verhalen die hij opwekt als je door lokale dorpjes en gehuchten passeert, het draagt er allemaal toe bij. Een motorfiets zorgt er voor dat je heel makkelijk contacten kan leggen en op die manier kan je echt authentieke ervaringen opdoen. De dag dat ik deze droom zou beginnen realiseren brak vier maanden geleden aan, toen ik aan deze reis ben begonnen.

Hoe reageerde je familie thuis op je plannen?

In het begin waren ze er niet echt voor te vinden. Ze hadden liever dat ik een normale job zou zoeken en beginnen aan een carrière alvorens ik aan deze reis zou beginnen. Maar van zodra ze zagen hoe gemotiveerd ik was om de droom te realiseren, steunden ze me volledig. Ik denk ook dat ze stiekem wel jaloers zijn.

Hoe lang ben je ondertussen onderweg en waar ben je ergens momenteel?

De reis startte in Valparaiso in Chili op 18 november 2013. Momenteel zit ik in Peru, onderweg naar het noorden richting Canada.

Om comfortabel binnen de seizoenen te reizen is de planning om Canada te bereiken voor September. Het idee is om daar voor een klein jaar te werken, om in juli 2015 terug de weg op te gaan en de Beringsstraat over te steken. Via Siberië, Mongolië, Kazakhstan, Iran en Turkije reis ik verder naar Europa. Deze planning is natuurlijk erg voorlopig en zoals het bij een goede wereldreis hoort, is de route zeker nog aanpasbaar afhankelijk van wat het leven me brengt.

Hoe lang zal je nog onderweg zijn?

De hele reis zal ongeveer twee tot drie jaar duren, het kleine jaar werken in Canada inbegrepen.

Hoe ben je tot de keuze van je motorfiets gekomen, en waarom heb je precies dat model gekozen?

Voor deze reis had ik een Honda NX650 in gedachten beter bekend als de Dominator. Nadat ik enkele maanden met mijn kleine zus in Zuid-Amerika op de Dominator had gereisd, heb ik heel wat kennis opgedaan van deze motor. De betrouwbare reputatie overtuigde me dat dit de beste motor was voor zo een budgettair gelimiteerde reis. De motor is uit 1989. Daarboven is dit het meest voorkomende merk in Zuid-Amerika en zijn onderdelen dus goed te vinden.

Interview-Alex-27Interview-Alex-10

 

Heb je onderweg al moeten sleutelen?

Tot nu toe heb ik veel geluk gehad: buiten de normale slijtage van ketting en tandwielen heb ik zelfs geen lekke band gehad in de 14000 kilometer die al heb afgelegd! Laat ons hopen dat dit zo blijft duren!

Maak je gebruik van sponsoring of crowdfunding?

Enkele partners hebben me geholpen om al het materiaal dat ik nodig heb bij elkaar te krijgen. Ik ben momenteel aan het uitkijken naar nieuwe partners om wat extra klimmateriaal voor de Verenigde Staten te bekomen.

Interview-Alex-16Interview-Alex-22Interview-Alex-5

Interview-Alex-28Interview-Alex-25Interview-Alex-4

Heb je problemen gehad met je visa en/of papieren?

Met de papieren heb ik nooit enig probleem ondervonden. Zelfs het uitpakken van mijn motorfiets, nadat ik hem per boot had verscheept naar Chili, had erg vlot gegaan als ik niet een van de belangrijkste papieren in België was vergeten. Het enige probleem dat ik ondervind is de verplichte extra verzekering die je moet aanschaffen bij de grensovergangen. De enige oplossing is de politie de ‘tips’ geven die ze vragen.

Beschrijf de mooiste plaats die je heb bezocht tot nu toe.

Eigelijk is alles mooi en verschillend, maar ik hield enorm van het zuiden van Chili (het merengebied), het zoutmeer van Uyuni in Bolivië en de valleien naast Cuzco in Peru. Ik heb nog geen foto’s online van Peru. Natuurlijk zijn ook alle klimlokaties hier ongelooflijk, vooral Piedra Parada in Argentinië.

Interview-Alex-31Interview-Alex-30Interview-Alex-26Interview-Alex-20

Kan je ons de hoogtepunten van elke land dat je tot nu toe hebt bezocht geven?

Chili: het gevarieerd landschap, van woestijn tot het merengebied, van de zee tot de bergen. Ongelooflijk.

Argentinië: Net zoals in Chili staan de mensen in het zuiden enorm open voor ontmoetingen en verwelkomen ze je op een manier die je je niet kan inbeelden. Ik heb er erg leuke gesprekken gehad.

Bolivië: In Bolivië is het moeilijker om in het lokale leven te geraken, de mensen zijn er meer gesloten. De landschappen zijn er ook ongelooflijk, vooral het wereldwijd bekende zoutmeer van Uyuni.

Welke ontmoeting onderweg is je het meeste bijgebleven?

Iedereen. Ik heb zo veel verschillende mensen ontmoet en ze hebben altijd een verhaal te vertellen.

Geef dan eens een anekdote van zo een ontmoeting.

Een ontmoeting via CouchSurfing. Als je CouchSurfing niet kent, dit is een website die reizigers in contact brengt met lokale mensen die hun zetel als slaapplaats aanbieden voor een of meerdere dagen. Dit is helemaal gratis en de mensen die zich inschrijven op deze website zijn erg benieuwd om mensen van een andere cultuur te ontmoeten, hen hun wereld te laten ontdekken en hen andere lokale mensen te laten ontmoeten. Een heel leuk concept dat zich wereldwijd uitstrekt, kijk maar op www.couchsurfing.org.

Ik had dus een ‘couch request’ gemaakt op deze website toen ik aankwam in een klein dorp in Argentinië, maar ik had de aanvraag pas tien minuten voor ik mijn internetlokatie achterliet gemaakt. Ik hoopte dus niet echt op een antwoord. Ik vroeg het aan de drie mensen die in het dorp woonden en geregistreerd waren op de website. Tien minuten later had ik natuurlijk nog geen antwoord en dus vertrok ik op zoek naar een plek om mijn tent op te zetten. I probeer het eerste huis met een tuin dat ik zie naast de weg. Na wat praten met de zoon van de eigenaars vraagt hij mij: “Hey, ben jij die Belg van CouchSurfing?” Van het hele dorp koos ik toevallig een van de drie huizen uit waar ik een aanvraag had ingediend via CouchSurfing. Die avond zijn we samen het nachtleven in het dorp gaan ontdekken en ‘s anderendaags ging ik weer verder.

Interview-Alex-6

Welke landen zal je de komende maanden ontdekken en wat kunnen we nog verwachten?

De komende maanden ga ik via Ecuador, Colombia, Panama naar Centraal Amerika. Dan ga ik naar Mexico, de Verenigde Staten en Canada. In Canada hoop ik met te laten omringen met goede nieuwe vrienden en er een leuke job te vinden voor een klein jaar. In de Verenigde Staten verwacht ik erg veel om te klimmen. Van de andere landen weet ik eigenlijk niets en weet ik niet wat ik kan verwachten, en net dat is precies wat ik zo leuk vind!

Interview-Alex-29

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blog: Back Home From Home Blog: East Infection Blog: Maasland naar Nepal Blog: Op weg naar het noorden Blog: Peters grote motorreis Blog: We Want Adventure Filmpjes & verslagen
Paalkamperen Oeverlanden Hollands Diep

Afgelopen weekend gingen we nog eens paalkamperen bij de Oeverlanden van...

Reizen: TET Zwitserland – desolaat genieten

Elke echte motoravonturist is ondertussen wel op de hoogte van het...

Motorrijden in Hongarije

Hongarije, of zoals de Hongaren zelf zeggen; Magyarország, is voor velen...

Bagage, kit & pakken Eten, drinken & koken Kleding Overnachten Sleutelen Universeel
Opzouten! Bescherm je motor tegen de pekel!

Dit jaar helaas geen wintermeeting voor de Motoravonturisten! Normaal zijn we...

How to: onderdelen ontroesten met elektrolyse

Je kan makkelijk je roestige onderdelen van je oldtimer zelf ontroesten...

Motorkamperen voor beginners

Heel wat jaren geleden heeft Daniël ons als motoravonturisten al wat...

Kamperen Kleding Motoren Reisverslagen & boeken Tenten Tools Vakmanschap
Paul haalt verhaal
Boekrecensie: Paul haalt verhaal

Een boekrecensie over het boek Paul haalt verhaal van Paul Weekers....

Husqvarna Norden 901 op komst

Husqvarna, de gekende producent van crossmotoren, is al enkele jaren bezig met...

Quickhiker Ultralight 2
Quechua Quickhiker Ultralight 2 – Review

Met het komende kampeerseizoen in zicht is het weer hoog tijd...

AFGELAST! Tour des Oeufs 2020, paasweekend!

In verband met het Coronavirus is de locatie tijdens pasen nog...

Terugblik: Motoravonturist wintertreffen 2020

Alweer een week geleden. Wat gaat de tijd toch snel. Iedereen...

Motoravonturist Wintertreffen 2020

Het is weer bijna februari en onze trouwe avonturisten weten wat...

Tour des Oeufs 2019 – Terugblik!

Goed weer, mooie wegen, fijne sfeer, lekker eten en veel bier!...

Honda XL350R: back on the road

Na de snelle aankoop van mijn oude Enduro werd meteen de hele...

Het zwarte gat: 1985 Honda XL350R

Ben je bekend met de aandoening van motoritis? Het is een...

Project Enfield Bullet 350 – STEM: Hoe moet het nu verder? Herstellen, transplantatie of dieselombouw?

Nu het blok nogal stevig in de soep is gedraaid, krijgt...

Project Enfield Bullet 350 – Operatie motorblok

Zoals dat gaat met nieuwe projecten, begon ik vol goede moed...