Back home from home: Peru
Alexandre Eggermont is een 23-jarige Belg uit Rixensart met twee grote passies in zijn leven: klimmen en motorrijden. Deze motoravonturist verliet in november vorig jaar België om zijn passies te gaan beoefenen in Zuid-Amerika en hij verscheepte zijn motorfiets – een Honda NX650 Dominator – naar Chili. Alex begon aan zijn wereldreis, liet alles achter en heeft nog een hele lange reistijd voor de boeg. Hier kan je het eerste deel van zijn reis lezen.
Na vier maanden in chili, Argentinië en Boliviê – waar ik de gelegenheid had om op heel veel prachtige locaties te klimmen, vooral in Argentinië – kwam ik aan in Peru via Bolivië. Ik reed eerst door het rustige zuiden. Onderweg naar Lima reed ik door het schitterende Cusco.
Eens aangekomen in Lima verbleef ik tien dagen in het huis van de Pam Tablada organisatie – een groep van vriendelijke mensen die arme en gehandicapte kinderen helpen door middel van therapieën en inhaallessen. Daar ontmoette ik ook drie vrienden van mij die ook in Zuid-Amerika rondreisden en hun beste beentje voorzetten voor de arme kinderen. Ik heb hen een week geholpen. Daarna vertrok ik verder noordwaarts.



De mannen sleurden me in de suikerrietplantage, ver uit het zicht. Mijn hart bonsde in mijn keel, en de schrik sloeg mij om het hart. Ik was als verlamd. Na een tiental minuten realiseerde ik me dat ze enkel mijn geld wilden. Het heeft bijna een uur geduurd, maar ze namen alle electronica mee. Daarna lieten ze me uiteindelijk gaan, met een buit van meer dan 5000 euro en een traumatische ervaring rijker…
Ik heb een nacht in het politiekantoor gespendeerd om aangifte te doen en alles te regelen. ‘s Anderendaags verbleef ik een het kleine dorp om herstellingen te doen aan de motorfiets, die de mannen hadden veroorzaakt door het zoeken naar alle electronica. ‘s Avonds ging ik het dorpscentrum in om wat te eten. Moe en onaandachtig door alles wat ik net had meegemaakt, leg ik domweg mijn tas op de grond zonder ze vast te houden. Dertig seconden later, was de tas nergens meer te bespeuren. Al mijn papieren, zowel van mezelf als van de motor, mijn reserve harde schijf die ik uit de handen van de overvallers had kunnen houden, alles was weg. Opnieuw spendeerde ik een lange nacht op het politiebureau, en nu was ik nog verplicht om terug naar Lima te reizen om er alle papieren terug te krijgen via lange administratieve wegen…
Ik heb twintig dagen in Lima gespendeerd om alles terug te krijgen, en toch had ik nog niet alles. Maar ik kon er niet meer tegen, ik moest gewoon verder. Ik nam dus opnieuw de weg naar het noorden, samen met vrienden die ook naar de evenaar reden. We hebben tien dagen samen gereden en hebben ook samen in de bergen in het noorden geklommen, om dan eindelijk de grens te bereiken en over te steken, ook al was dat erg lastig. We hadden namelijk beiden niet de juiste papieren en dus moesten we heel wat smeergeld betalen om de grens te bereiken en over te steken.

Ik ben nu uiteindelijk in Equador. Mijn vrienden zijn onmiddellijk naar de hoofdstad Quito gereden, maar ik heb er voor gekozen om nog even in het zuiden te blijven. Ik wil hier nog wat klimmen, en het voelt hier eindelijk terug goed en veilig aan. Ik had er ook echt nood aan om terug alleen te reizen. Ik heb er geen spijt van, het is hier perfect! Ik heb enkele nieuwe klimpartners gevonden en daar ben ik nu nog steeds.
Hier in Ecuador voelt het veel veiliger aan dan het noorden van Peru. De aanvaring met de overvallers heeft een indruk op me nagelaten. Ik ben voorzichtiger, misschien te voorzichtig soms, maar ik vermoed dat dit beter zal worden naarmate de tijd vordert. Ik denk dat ik een week langer in Ecuador blijf, en dan naar Colombia verder rijd. Daar heb ik enkele goede contacten, en iedereen vertelt me schitterende dingen over dit land. Ik kan al niet meer wachten tot wanneer ik er ben. Ook al zijn er nog steeds enkele plaatsen die je beter vermijdt, ik voel me er terug klaar voor!

mooi verhaal: Belg gaat stoer naar Zuid Amerika, Belg wordt uitgeschud, Belg wordt nog een keer uitgeschud want heeft een vlakke leercurve, Belg is sindsdien wantrouwig (wat aan de late kant), Belg gaat door en is er “terug klaar voor”.
Zeker komkommertijd in de webjournalistiek, wat een ***verhaal. (Sterretjes zijn geen waarderingsmethode maar een pieptoon bij het uitspreken van een woord. Voor het geval je dat miste.)
Mijn landgenoot had een heel mooi verhaal klaar. Helaas zijn de dieven van zijn harde schijven daar nu van aan het genieten.
Het moet best traumatisch zijn om door 7 gewapende en gemaskerde venten een suikerrietplantage ingetrokken te worden, ver uit het zicht. Gelukkig waren het heterogangsters denk je dan. Spijtig dat hij gevallen is. Wellicht heeft hij zich net iets te enthousiast willen omdraaien toen hij die 7 plots tegenkwam? In plaats van gewoon één van die apen overhoop te rijden.
Daarna heeft hij de hele nacht op het politiekantoor gezeten. De volgende avond stond ie er wéér. Toen zeiden die dorpsflikken tegen mekaar zo van “shit daar heb je die Belg weer, dat wordt overwerken”. 🙂 De volgende ochtend hebben ze hem dan maar voor 3 weken naar Lima gestuurd. Gelukkig hebben hij en zijn brommer dat overleefd en voelt hij er zich terug klaar voor.
Hopelijk heeft hij wat meer geluk in de toekomst. Soms is avontuur net iets te veel avontuur.
Mooie foto’s 🙂
Wat een pech zeg… om tot 2x toe overvallen te worden, dat gaat je vast niet in de koude kleren zitten!
De route van ‘Diarios de motocicleta’ nog aan getipt in Argentinië? Uyuni en andere bezienswaardigheden zitten vast in een volgend deel van dit verslag?