Koken zonder keuken!

Wat is er lekkerder dan na een dag vol modder, spanning, (angst)zweet en avontuur en na het opslaan van een kamp, een goed bord eten naar binnen te mogen werken? Oke, een koud biertje staat ook behoorlijk hoog op de lijst maar dat valt niet mee in the middle of nowhere.

Na jaren van ervaring, steeds weer mooie avonturen, heb je je perfecte reisgear verzameld, mooie pakmaat, juist gewicht en zeker niet meer meenemen dan nodig is. Toch blijft bij mij het ‘hele-koken-gebeuren’ een heikel punt. Kies je voor een gas- of benzinebrander? Geïntegreerde pan of losse pannetjes? Kook je samen of ben je alleen? Nou, ieder heeft hier zo zijn of haar voorkeuren voor, kies lekker wat je zelf wil.

Bij mij is eerder het probleem, wát ga ik eten? Je kan niets koel houden, niet te veel meenemen, je gaat niet een 3 gangen menu op tafel zetten en het moet al helemaal niet te lang duren! Ik heb honger, ik wil eten!

Mijn voorkeur gaat er naar uit om rond het middaguur langs een supermarkt te gaan, vooral de Duitse discounters, die je in heel Europa terug kan vinden, hebben vaak lekkere verse broodjes, ideaal als lunch.
Tegelijkertijd pakken we meteen de boodschap voor die avond. Al veel geprobeerd, van kant-en-klare spaghetti in blik (GEEN AANRADER!) tot crackers met tonijn, ook uit blik. Wat rijst of pasta koken met wat saus uit een pot, als het de maag maar vult. Verder heb je nog de optie om een MRE (noodrantsoen) te pakken, wat kokend water toevoegen, paar minuten laten staan en je kan het naar binnen metselen. Echt smakelijk is dit spul ook weer niet.

Maar ik heb het nu ontdekt denk ik! Thuis werkt het, simpele ingrediënten die lang houdbaar zijn en niet gekoeld hoeven te worden. Ingrediënten die in elke supermarkt te verkrijgen zijn, want je kiest immers zelf wat je erin doet. Voedzaam, makkelijk en smakelijk!
Wat is het? De zogenaamde one-pot-pasta. Eenpanspasta dus. Het concept van deze eenpansbereiding is dat je alle ingrediënten in één pan gooit en precies voldoende vocht/water toevoegt dat de pasta gaar kan koken en je niets hoeft af te gieten. Natuurlijk gaat niet alles tegelijk de pan in, je moet wel een bepaalde volgorde aanhouden. Het lekkere is dat doordat alles in 1 pan bereid wordt, er een soort saus ontstaat en alle smaken lekker in de pasta trekken.

Voorbeelden van ingrediënten, die ook nog eens ongekoeld houdbaar zijn:
– Bouillonblokjes
– (Rode) uien
– Knoflook
– Olijven in pot
– Geroosterde paprika in pot
– Diverse gedroogde kruiden, denk aan oregano, chilipoeder, basilicum, enz.
– Parmezaanse kaas
– Diverse (stevige) groenten maar bijvoorbeeld ook tomaten

Veel van deze gerechten kunnen vegetarisch gemaakt worden en bijvoorbeeld wat champignons, extra kaas of noten bevatten. Wil je toch liever wat vlees? Denk dan bijvoorbeeld aan Chorizo, ham uit blik of pak een diepgevroren stuk zalm, afhankelijk van de buitentemperatuur is deze mooi ontdooit zodra je wil gaan koken.

En vergeet natuurlijk de pasta zelf niet! Mijn voorkeur gaat uit naar pasta met korte kooktijd zoals fusilli, dat zijn die spiraaltjes.

Heb je al ervaring met deze manier van koken? Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Of kies je liever voor een andere manier van koken? Wat is nou jouw ultieme recept? Laat het ons weten!

Ohja, google op one-pot-pasta en je wordt doodgegooid met honderden recepten! Eet smakelijk!

Dit zijn geen voorbeelden van One-Pot-Pasta, links een maaltijd die na 1 hap weggegooid is, rechts een soepje.



Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blog: Back Home From Home Blog: East Infection Blog: Maasland naar Nepal Blog: Op weg naar het noorden Blog: Peters grote motorreis Blog: We Want Adventure Filmpjes & verslagen
Paalkamperen Oeverlanden Hollands Diep

Afgelopen weekend gingen we nog eens paalkamperen bij de Oeverlanden van...

Reizen: TET Zwitserland – desolaat genieten

Elke echte motoravonturist is ondertussen wel op de hoogte van het...

Motorrijden in Hongarije

Hongarije, of zoals de Hongaren zelf zeggen; Magyarország, is voor velen...

Bagage, kit & pakken Eten, drinken & koken Kleding Overnachten Sleutelen Universeel
How to: onderdelen ontroesten met elektrolyse

Je kan makkelijk je roestige onderdelen van je oldtimer zelf ontroesten...

Motorkamperen voor beginners

Heel wat jaren geleden heeft Daniël ons als motoravonturisten al wat...

Koken zonder keuken!

Wat is er lekkerder dan na een dag vol modder, spanning,...

Kamperen Kleding Motoren Reisverslagen & boeken Tenten Tools Vakmanschap
Paul haalt verhaal
Boekrecensie: Paul haalt verhaal

Een boekrecensie over het boek Paul haalt verhaal van Paul Weekers....

Husqvarna Norden 901 op komst

Husqvarna, de gekende producent van crossmotoren, is al enkele jaren bezig met...

Quickhiker Ultralight 2
Quechua Quickhiker Ultralight 2 – Review

Met het komende kampeerseizoen in zicht is het weer hoog tijd...

AFGELAST! Tour des Oeufs 2020, paasweekend!

In verband met het Coronavirus is de locatie tijdens pasen nog...

Terugblik: Motoravonturist wintertreffen 2020

Alweer een week geleden. Wat gaat de tijd toch snel. Iedereen...

Motoravonturist Wintertreffen 2020

Het is weer bijna februari en onze trouwe avonturisten weten wat...

Tour des Oeufs 2019 – Terugblik!

Goed weer, mooie wegen, fijne sfeer, lekker eten en veel bier!...

Honda XL350R: back on the road

Na de snelle aankoop van mijn oude Enduro werd meteen de hele...

Het zwarte gat: 1985 Honda XL350R

Ben je bekend met de aandoening van motoritis? Het is een...

Project Enfield Bullet 350 – STEM: Hoe moet het nu verder? Herstellen, transplantatie of dieselombouw?

Nu het blok nogal stevig in de soep is gedraaid, krijgt...

Project Enfield Bullet 350 – Operatie motorblok

Zoals dat gaat met nieuwe projecten, begon ik vol goede moed...