How to: Snel herstellen van een motorband
Zat je net helemaal in je ritme, sta je plots aan de kant van de weg met een lekke band in the middle of nowhere. $%µ@&§!!! Heeft je moeder je nooit geleerd dat je niet mag vloeken? Dat is ook helemaal niet nodig. Je kan je band meestal snel herstellen en binnen tien minuutjes ben je terug op pad. Het is dan wel een noodherstelling, met de bedoeling dat je je band binnenkort laat herstellen of vervangen. Dat kan je natuurlijk ook zelf, maar daar is op het moment dat je lek rijdt meestal geen tijd voor, of je hebt de benodigdheden thuis liggen.
Tubeless motorbanden
Wat heb je nodig?
- Een lange verroeste nagel
- een bandenreparatiesetje
- een tang
Waar vind je alle benodigheden?
- Roestige nagels vind je meestal in het midden van de rijstrook of op de pechstrook. Maar ze kunnen je overal verrassen.
- Een bandenreparatiesetje kan je in elke motorzaak kopen. Het bestaat uit pluggen, rubberlijm, een mesje, co2 patronen en twee tools. Geef er niet veel meer dan 20 euro aan, anders ben je bedrogen. Neem het altijd mee wanneer je vertrekt (de dag dat je het niet mee hebt rij je zeker lek).
- Een klein tangetje past meestal perfect in je reparatiesetje.
Hoe ga je te werk?
01. Zoek de plaats van het onheil. Zet indien mogelijk je motor op de middenbok. Ga er niet automatisch van uit dat er maar één plaats is waar je band lek is. Je zou niet de eerste zijn die na een kilometer rijden opnieuw aan de kant staat.
02. Trek voorzichtig de boosdoener uit je band weg met de tang. probeer zo recht mogelijk te trekken, zodat je niet meer schade aanricht.
03. Neem de boor-tool en spuit die lekker in met de rubberlijm. Laat het maar eens goed pruttelen, je hoeft niet te zuinig te zijn. Ga stevig heen en weer in de richting waarin de nagel of een ander leuk voorwerp zich bevond. Op deze manier maak je het gat groot genoeg om er straks een wiek in te rammen. In het begin is het wat moeilijk. Blijf doorgaan tot er niet veel weerstand meer is.
04. Neem een wiek en steek ze door het oog van de wiektool.
05. Smeer ook de wiek goed in met bandenlijm. Dat maakt de reparatie steviger en fungeert tegelijk als glijmiddel om de wiek in je band te proppen. Opnieuw, niet te zuinig zijn.
06. Nu komt het moeilijkste gedeelte. Duw nu de tool met de wiek door het gat. Daarbij zal je stevig moeten doordrukken. Duw door tot er ongeveer een centimeter van de beide uiteinden van de wiek uit de band blijven steken.
07. Trek nu in één harde ruk de tool terug uit de band. Je zal zien dat de wiek netjes blijft zitten.
08. Neem het mes en snij de uiteinden zo dicht mogelijk bij het loopvlak van de band af. Wrijf daarna de overtollige rubberlijm met een doek weg.
09. Wacht een vijftal minuutjes en laat de lijm zijn werk doen.
10. Pomp je band nu terug op. Daarvoor gebruik je de CO2 patronen als je onderweg bent. Het ene uiteinde draai je op je ventiel, met het andere doorboor je het patroon. Blijf snel doordraaien tot alle lucht in de band zit. Je hebt minstens drie patronen nodig om je band terug op een deftig niveau te vullen. Ja kan natuurlijk ook een compressor gebruiken, als je dat bij de hand hebt natuurlijk. Op de pechstrook van de snelweg wordt dat moeilijk.
11. Je kan opnieuw de baan op!
De meningen over de zogenaamde wiek in je buitenband zijn op het zachtst gezegd nogal verdeeld. Dat gaat van “Maximum 50 km/u naar de dichtstbijzijnde bandenboer rijden” tot “probleemloos 10.000 km aan 250+ km/u mee gereden”. Hou gewoon in gedachten dat het eigenlijk een noodoplossing is. Je kan er echt wel een tijd mee rijden als de wiek goed geplaatst is. Maar voor een duurzame herstelling kan je bij de bandenboer de band van binnen uit laten herstellen (kost 20-30 euro) of je kan je band laten vervangen als hij toch ver opgereden is.
J&P cycles heeft een handig instructiefilmpje gemaakt waar alles nog eens netjes stap voor stap met beeld wordt uitgelegd. Bij RAD heb je hetzelfde setje uit de video voor 21,50 euro. Bij Louis heb je een ander setje voor 14,99 €.
Binnenbanden
Ook voor motorbanden met binnenbanden zijn er handige reparatiesetjes te verkrijgen die je in no-time weer op de baan krijgen. Daarvoor dien je enkel het voorwerp uit je band te sleuren. De spuitbus werkt met een soort coating die in je binnenband wordt gespoten. Tegelijkertijd wordt je band ook op een rijdbare druk gebracht. Daarna moet je wel je binnenband (die dus vol coating zit) wel vervangen. Maar dat kan je dan wel thuis doen. Heb je tijd genoeg (bv. op reis), is het natuurlijk altijd beter om je binnenband te herstellen of vervangen. Dan hoef je daarna ook geen nieuwe binnenband meer te gaan zoeken.
Bij Louis heb je zo een reperatiebus al voor 4,99 €.
Ik blijf gewoon lekker plakken 😎
Er zijn voor tubeless ook nog setjes die in plaats van die plakveter een of andere rubber paddestoel in je band weten te proppen. Van buitenaf dus, waarbij de hoed van de paddestoel door de luchtdruk aan de binnenkant van je band platgedrukt wordt en daarmee het lek dicht.
Ik heb zo’n setje gekocht nadat een vriendelijke bandenboer in Engeland me dat eens noodgedwongen gedemonstreerd heeft toen ik dit soort zaken nog niet zelf mee had, maar ik heb het gelukkig nog nooit langs de weg hoeven proberen.
Ik heb erg slechte ervaring met die spuitbussen met prut die je in je lekke binnenband moet spuiten. Meestal heeft een schroef of spijker meer dan één gaatje in je binnenband geprikt, soms is je binnenband er compleet door verwoest en zorgt die spuitbus enkel en alleen voor een hoop smurrie…
Ik zit er aan te denken om de spaakwielen van mijn Transalp tubeless te maken.
Met mijn mountainbike heb ik dit ook gedaan en dat bevalt super !
In de auto heb ik ook altijd zo’n plug-reparatiesetje bij me, al twee keer gebruikt en het werkt erg goed, je bent zo weer op pad.
Tussen punt 6 en punt 7 moet je de tool nog een slag draaien en dan pas er uit trekken, dit zorgt ervoor dat je aan de binnen kant van de band een soort wokkel krijgt die er niet meer uit kan schieten. Een paar maanden geleden van een monteur in Narbonne (z.Fr) geleerd. Op de manier zoals jij beschrijft kan de veter er nog uit komen.
Ik heb met deze reparatie nog zo’n 2500km gereden onder allerlei omstandigheden en thuis gekomen de band gewisseld en die veter zat er in als een huis, als ik het had geweten had ik die band helemaal op gereden met deze reparatie.
Wat is precies het nut van een binnenband?
Zoon plug is toch veel gemakkelijker dan een binnenband vervangen?
Spaakwielen zijn meestal niet luchtdicht, dus heb je net als bij je fiets een binnenband nodig om de lucht erin te houden.
opgelet bij het gebruiken van de gaspatronen: bij het gebruik ervan, door het ontspannen van het vloeibare gas, koelen deze sterk af. Hou de patroon niet vast in een naakte hand. Je zou er vrieswonden kunnen aan overhouden.