Kleppen stellen Suzuki DR350

Laat me voordat ik verder ga één ding heel duidelijk maken. Ik hou niet van Suzuki en Suzuki houdt niet van mij. Maar nood breekt wet en soms moet je je eigen belangen aan de kant schuiven voor een hoger belang. En daarom, lieve lezer, heeft u nu een howto voor uw neus die u uit de doeken doet hoe je kleppen stelt op een Suzuki DR350. Dat gezegd hebbende wil ik meteen even kwijt dat de eenvoud van dit eencylindertje me heeft geraakt en dat het eigenlijk heel fijn sleutelen was.

Goed, daar gaan we. De DR350 is een veel gekozen motor door wereldreizigers. Onze grote inspirators, de mannen van Mondo Enduro, reden met deze motoren tot twee keer toe de hele wereld rond zonder dat de techniek ze in de steek liet. Ergens zal de DR dus wel een goede motor zijn. Persoonlijk moet ik er niet aan denken om duizenden kilometers achter elkaar op een veredelde crossmotor te rijden, maar vorige eigenaar Kevin Hillebrand reed vorig jaar nog fluitend in één ruk naar de Pyreneeën op dat ding. Niet helemaal eerlijk natuurlijk, Kevin is als kind in de ketel motorolie gevallen denken wij.

Zoals hierboven vermeld is de techniek simpel en nodigt ze uit om er zelf aan te sleutelen, ook als je niet veel ervaring hiermee hebt. De DR van Peter is vandaag het lijdend voorwerp en we gaan de hartkleppen controleren en bijstellen. Let op: kleppen stellen doe je alleen met een KOUDE motor. Dus parkeer ‘m de avond voorafgaand aan de klus op een handige plek… Voor het extragratis avonturistenniveau doen we de operatie vandaag lekker in de buitenlucht.

Kijk ‘m eens staan in al zijn glorie. En de DR ook.

DR_kleppenstel_howto-1
1. Om te beginnen moeten we zorgen dat we de kleppen kunnen bereiken. Daarom starten we met het loshalen van de twee plastic zijkapjes.

DR_kleppenstel_howto-22. Zijn ze los? Mooi! Dan kan nu het zadel eraf. Het zadel zit met maar twee boutjes vast, dus dat gaat ook lukken. Toch?

DR_kleppenstel_howto-33. Peter heeft op zijn DR een knoepert van een acerbis-tank gemonteerd. Volgens hem de beste upgrade die je met geld kunt kopen. De range van de DR wordt er in ieder geval serieus groter van, wat wel praktisch is als je over mongoolse steppes flaneert. Hieronder een drietal foto’s van hoe deze tank gemonteerd is. Merk op dat Acerbis het bovenste ophangpunt van het motorblok gebruikt om een degelijke montage te krijgen. Het ziet er misschien wat asymmetrisch uit, maar het is eigenlijk briljant in al haar eenvoud.

DR_kleppenstel_howto-4DR_kleppenstel_howto-5DR_kleppenstel_howto-94. We hebben nu genoeg ruimte gemaakt voor onze zwarte kleppenmagie. Tijd om de inspectieluikjes los te schroeven. Welke luikjes Daniël? Deze luikjes, lieve lezer;

DR_kleppenstel_howto-17

5. Doe jezelf een groot plezier en haal er eerst even een doekje langs voor je ze los maakt. Je wilt niet dat er vuil naar binnen valt. Tenminste, dat zou ik niet willen. Misschien jij wel. Ik niet. Schoongemaakt? Goed zo. Dan kun je nu de boutjes losdraaien waarmee de dekseltjes vast zitten. Als ze eraf zijn kijk je zo in z’n blote kleppen.

DR_kleppenstel_howto-106. Om überhaupt iets te kunnen controleren of stellen, zullen we de krukas op het juiste moment moeten draaien. Nu is het daar wel een mooi moment voor.
Aan de linkerkant van het motorblok zit een dopje gedraaid, die je met een grote inbussleutel los kunt draaien. Voorzichtig doen daarmee, het is een gevoelig dopje waarvan je de binnenkant snel aan stront draait. Gebruik dus nooit bruut geweld, maar innerlijke rust en beleid.

DR_kleppenstel_howto-6

DR_kleppenstel_howto-7
7. Zo, die is los. Kostte nauwelijks kracht toch? Nu moeten we het merkteken op het vliegwiel nog kunnen bekijken. Waar je die in godsnaam vindt? Kijk maar op de foto hieronder. Merk ook op dat ik de boel wederom eerst schoonmaak voordat ik het losdraai. Ik zeg niet dat jij dat ook moet doen, maar het zou wel verstandig zijn.

DR_kleppenstel_howto-118. Als je denkt dat de boel wat minder vies is kun je ‘m losdraaien hoor. Toe maar, ik wacht wel.

DR_kleppenstel_howto-89. Hoppa, jij bent goed bezig. Tijd voor een biertje.

10. Dan is nu het moment gekomen op het merkteken op het vliegwiel op te zoeken. We zoeken naar een “T” en we gaan die vinden door de krukas tegen de klok (echt waar) in te draaien. Als volgt;

DR_kleppenstel_howto-1211. Hebbes? Dan zou er nu een beetje speling op alle tuimelaars moeten zijn. Dat kun je controleren door je vette worstenvingers naar binnen te frommelen en een beetje aan de tuimelaar te jutteren. Geen speling? Dan moet je nog een zwieper aan de krukas geven tot het merkteken “T” nogmaals verschijnt.

DR_kleppenstel_howto-1312. Prachtig! Dan kunnen we nu gaan controleren wat de speling is. Het was je natuurlijk al opgevallen dat er twee inspectieluikjes zijn. Eentje aan de uitlaatzijde van je blok, en eentje aan de inlaatzijde. Gebruik voelermaatjes om de speling tussen de tuimelaar en de klep te meten.

Aan de inlaatzijde zou deze tussen de 0.05 en 0.10mm moeten zijn. De speling aan de uitlaatzijde hoort tussen de 0.08 en 0.13mm te liggen.

DR_kleppenstel_howto-1413. Owjee. Paniek slaat toe. Huilend vliegen we elkaar in de armen. De kleppen hebben te weinig speling… Now what? De hele kermis op marktplaats aanbieden als klusproject is een optie, maar we zouden ook de klepspeling kunnen aanpassen. Zullen we dat gewoon doen? Je weet niet hoe? Maakt niet uit. Wij vertellen het je.

Plaats een ringsleutel over de borgmoer en houdt het vierkante staafje vast met een ordinair puntbektangetje. Wij gebruiken hiervoor een Leatherman, maar wij zijn MotorAvonturisten.

-moment ter overpeinzing-
Er bestaat een speciaal stukje gereedschap om de vierkante staafjes te kunnen ronddraaien, wat je dus kunt gebruiken in plaats van een tangetje. Wij vinden dat grote onzin en laten je zien hoe je met weinig middelen in de middle nowehere je motor kunt onderhouden. Puristen en garagehouders zullen zeggen dat dit de verkeerde manier is en dat je alleen speciaal voorgeschreven gereedschap dient te gebruiken. Aan u de afweging.

Draai met de ringsleutel de borging een stukje los. Je kunt nu met het tangetje het vierkante staafje draaien en de klepspeling wordt groter of kleiner. Beetje afhankelijk van welke kant je opdraait natuurlijk. Tevreden met de nieuwe speling? Dan draai je de borging weer vast. Let op, dat hoef je niet te overdrijven. Een newtonmeter of acht is genoeg, dat is handvast. Controleer nogmaals of de speling nu in orde is, mogelijk is deze iets veranderd toen je geconcentreerd de borging weer vastdraaide. Klopt het? Fantastisch! Als je alle kleppen hebt gehad kan de boel weer in elkaar.

DR_kleppenstel_howto-15

14. Om voor een goede afdichting te zorgen van de inspectiedekseltjes gebruik je een goede lik vaseline. Hiervan mag je best een beetje genieten, daar is niks raars aan. Beheers jezelf.

DR_kleppenstel_howto-16

15. Alle dopjes weer vast? Dan kan het zadel en de plasticbende er weer op. De DR is weer klaar voor gebruik.

One Comment
  1. bj
    February 4, 2016 | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blog: Back Home From Home Blog: East Infection Blog: Maasland naar Nepal Blog: Op weg naar het noorden Blog: Peters grote motorreis Blog: We Want Adventure Filmpjes & verslagen
Paalkamperen Oeverlanden Hollands Diep

Afgelopen weekend gingen we nog eens paalkamperen bij de Oeverlanden van...

Reizen: TET Zwitserland – desolaat genieten

Elke echte motoravonturist is ondertussen wel op de hoogte van het...

Motorrijden in Hongarije

Hongarije, of zoals de Hongaren zelf zeggen; Magyarország, is voor velen...

Bagage, kit & pakken Eten, drinken & koken Kleding Overnachten Sleutelen Universeel
Opzouten! Bescherm je motor tegen de pekel!

Dit jaar helaas geen wintermeeting voor de Motoravonturisten! Normaal zijn we...

How to: onderdelen ontroesten met elektrolyse

Je kan makkelijk je roestige onderdelen van je oldtimer zelf ontroesten...

Motorkamperen voor beginners

Heel wat jaren geleden heeft Daniël ons als motoravonturisten al wat...

Kamperen Kleding Motoren Reisverslagen & boeken Tenten Tools Vakmanschap
Paul haalt verhaal
Boekrecensie: Paul haalt verhaal

Een boekrecensie over het boek Paul haalt verhaal van Paul Weekers....

Husqvarna Norden 901 op komst

Husqvarna, de gekende producent van crossmotoren, is al enkele jaren bezig met...

Quickhiker Ultralight 2
Quechua Quickhiker Ultralight 2 – Review

Met het komende kampeerseizoen in zicht is het weer hoog tijd...

AFGELAST! Tour des Oeufs 2020, paasweekend!

In verband met het Coronavirus is de locatie tijdens pasen nog...

Terugblik: Motoravonturist wintertreffen 2020

Alweer een week geleden. Wat gaat de tijd toch snel. Iedereen...

Motoravonturist Wintertreffen 2020

Het is weer bijna februari en onze trouwe avonturisten weten wat...

Tour des Oeufs 2019 – Terugblik!

Goed weer, mooie wegen, fijne sfeer, lekker eten en veel bier!...

Honda XL350R: back on the road

Na de snelle aankoop van mijn oude Enduro werd meteen de hele...

Het zwarte gat: 1985 Honda XL350R

Ben je bekend met de aandoening van motoritis? Het is een...

Project Enfield Bullet 350 – STEM: Hoe moet het nu verder? Herstellen, transplantatie of dieselombouw?

Nu het blok nogal stevig in de soep is gedraaid, krijgt...

Project Enfield Bullet 350 – Operatie motorblok

Zoals dat gaat met nieuwe projecten, begon ik vol goede moed...