Recept voor heerlijke beef jerky. De beste snack voor onderweg.

beefjerky-4

Honger onderweg, dat kan je maar beter voorkomen. Zeker als je met Peter ‘Snicker Bitch’ van der Graaf op reis gaat. Toch is wat gezonds en hartigs fijner dan alle candy bars die te koop zijn. Een heerlijk en gezonder alternatief is beef jerky. Helaas is hier beef jerky niet zo populair als in de Verenigde Staten en daardoor onbekend. Zonde, want het heeft nagenoeg geen vet, zit vol proteïne, is lang houdbaar en verschrikkelijk lekker. Het is de lekkerste snack die ik ken. Van alle snacks die ik ken is beef jerky zeker de lekkerste. In ieder geval is het een lekkere snack.

Dat het hier niet populair is heeft als gevolg dat het slecht verkrijgbaar is, of werkt dat andersom? Sommige supermarkten hebben kleine zakjes te koop, tegen woekerprijzen. Er zijn ook een aantal webwinkels die het verkopen, toevallig tegen woekerprijzen. Ok, de prijzen woekeren misschien niet heel erg, maar het is een prijzige snack. Lastig als het de lekkerste snack is die je kent. Een ander nadeel van de kant en klare beef jerky is de bereidingswijze. Daar zitten een boel spullen in die je liever achterwege laat, zoals heel erg veel zout en suiker.

Tijd om deze snack zelf te maken, want dat kan heel goed én het is een erg lekkere snack. Beef jerky is niks anders dan gedroogd vlees dus dat is het eerste wat we gaan halen. Het kan met kip of kalkoen, maar jerky van rundvlees maakt de echte beef jerky. Neem hiervoor een mager stuk rundvlees en ongeveer 700+ gram. Geen biefstuk, maar runderlap of ander stuk ‘goedkoop’ vlees. Mijn ervaring leert dat goede voorbereiding van dit vlees de jerky ten goede komt. Neem de tijd om al het vet en pezen weg te snijden. Maak vervolgens repen van 4 a 5 mm dik. Snij tegen de draad in of met de draad mee, maakt mij het wat uit. Tegen de draad in maakt het eten van de taaie jerky wel wat makkelijker. De repen gaan we vervolgens marineren.

beefjerky-1

Met de marinade geef je de jerky smaak. Zonder marinade blijft de smaak wel erg rauw en dat is niet voor iedereen. Het zuur en zout in de marinade zorgen ook dat het vlees al voorbereid is voor het droogproces. Voor de smaak is het van belang dat de drie belangrijke smaken in de marinade zitten: zout, zoet en zuur. Bijvoorbeeld:

Sojasaus voor het zout
Honing voor het zoet
Balsamico voor het zuur

Ik voeg hier graag nog flink wat knoflookpoeder aan toe, dat geeft een mooie extra smaak. Maak genoeg marinade zodat al het vlees er in zwemt. Laat dit een nachtje staan en droog dan de repen af, des meer vocht je nu al weghaalt des korter is de droogperiode in de oven. Rijg vervolgens alle repen aan een prikker en hang deze in de oven.

beefjerky-2

Zet de oven op de laagste stand, dat is meestal 50 of 60 graden. Hou de deur op een kier zodat de vochtige lucht kan ontsnappen. Nu kom het belangrijkste, geduld. Afhankelijk van de vochtigheid van je vlees en de dikte van de repen duurt het drogen al snel een uur of vier. Vergeet tussen niet af en toe te kijken en te proeven. Bij mijn laatste partij jerky duurde het drogen maar drie uur, ik had dan ook erg dunne repen gemaakt.

Na het drogen kan het zijn dat nog niet al het vocht uit het vlees is, laat het daarom in de oven nog een uur of wat goed afkoelen en leg het vervolgens op een stuk keukenpapier. Geef het genoeg tijd om echt uit te drogen, daarna is het namelijk maanden houdbaar.

beefjerky-3

11 Comments
  1. Jan
    January 1, 2015 | Reply
    • Janus de Visser
      January 1, 2015 | Reply
  2. martijn
    January 1, 2015 | Reply
    • Janus de Visser
      January 1, 2015 | Reply
  3. Paul
    January 7, 2015 | Reply
  4. luwe
    February 12, 2015 | Reply
  5. Dennis
    March 23, 2015 | Reply
    • Janus
      March 27, 2015 | Reply
  6. Peter
    March 27, 2015 | Reply
    • Rob
      November 5, 2016 | Reply
  7. Onno
    December 13, 2016 | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blog: Back Home From Home Blog: East Infection Blog: Maasland naar Nepal Blog: Op weg naar het noorden Blog: Peters grote motorreis Blog: We Want Adventure Filmpjes & verslagen
Paalkamperen Oeverlanden Hollands Diep

Afgelopen weekend gingen we nog eens paalkamperen bij de Oeverlanden van...

Reizen: TET Zwitserland – desolaat genieten

Elke echte motoravonturist is ondertussen wel op de hoogte van het...

Motorrijden in Hongarije

Hongarije, of zoals de Hongaren zelf zeggen; Magyarország, is voor velen...

Bagage, kit & pakken Eten, drinken & koken Kleding Overnachten Sleutelen Universeel
Opzouten! Bescherm je motor tegen de pekel!

Dit jaar helaas geen wintermeeting voor de Motoravonturisten! Normaal zijn we...

How to: onderdelen ontroesten met elektrolyse

Je kan makkelijk je roestige onderdelen van je oldtimer zelf ontroesten...

Motorkamperen voor beginners

Heel wat jaren geleden heeft Daniël ons als motoravonturisten al wat...

Kamperen Kleding Motoren Reisverslagen & boeken Tenten Tools Vakmanschap
Paul haalt verhaal
Boekrecensie: Paul haalt verhaal

Een boekrecensie over het boek Paul haalt verhaal van Paul Weekers....

Husqvarna Norden 901 op komst

Husqvarna, de gekende producent van crossmotoren, is al enkele jaren bezig met...

Quickhiker Ultralight 2
Quechua Quickhiker Ultralight 2 – Review

Met het komende kampeerseizoen in zicht is het weer hoog tijd...

AFGELAST! Tour des Oeufs 2020, paasweekend!

In verband met het Coronavirus is de locatie tijdens pasen nog...

Terugblik: Motoravonturist wintertreffen 2020

Alweer een week geleden. Wat gaat de tijd toch snel. Iedereen...

Motoravonturist Wintertreffen 2020

Het is weer bijna februari en onze trouwe avonturisten weten wat...

Tour des Oeufs 2019 – Terugblik!

Goed weer, mooie wegen, fijne sfeer, lekker eten en veel bier!...

Honda XL350R: back on the road

Na de snelle aankoop van mijn oude Enduro werd meteen de hele...

Het zwarte gat: 1985 Honda XL350R

Ben je bekend met de aandoening van motoritis? Het is een...

Project Enfield Bullet 350 – STEM: Hoe moet het nu verder? Herstellen, transplantatie of dieselombouw?

Nu het blok nogal stevig in de soep is gedraaid, krijgt...

Project Enfield Bullet 350 – Operatie motorblok

Zoals dat gaat met nieuwe projecten, begon ik vol goede moed...