Wol, leer, wax katoen, canvas. Vergeet de klassiekers niet.

klassiekers-1

Op de motor ben je overgeleverd aan de elementen. Die verrukkelijke elementen die automobilisten angstvallig ontwijken en waarvan een beetje MotorAvonturist weet dat die het juist de moeite waard maken. Wind, regen, hagel, sneeuw, koud, hitte. Zo weet je dat je leeft, indicatoren die je in een klimaatgeregelde baarmoeder op vier wielen moet missen. Het is niet voor niets dat motorrijders leukere mensen zijn. De gemiddelde automobilist is na een flinke rit meestal maar een haar verwijderd van wiegendood en dat kost tijd om van je af te schudden. Nou is het wel zo dat de motorrijder zich moet wapenen tegen de elementen, want ondanks dat we allemaal helden zijn is ons blote lichaam niet bestand tegen de natuur met 100km/u. Net zoals een motor niet helemaal onder Wunderlich/Touratech hoeft te zitten om een mooie reis te maken zo heb je zelf ook niet de modernste duurste kleding nodig om je te wapenen tegen de elementen. Ik ben zelfs van mening dat de kwaliteiten van klassieke materialen steeds meer onderschat worden. Op de bres voor ouderwetse kwaliteit!

Wol

Kou is het grootste probleem voor de meeste motorrijders. Niet voor niets is er maar een kleine populatie die het hele jaar blijven rijden. Zonde in mijn ogen, want de natuur is in de winter ook heerlijk. Koude lucht is fantastisch, maar eerlijk is eerlijk je koelt op de motor wel heel snel af als je niet goed aangekleed bent. Hier zijn drie vuistregels voor. Zorg dat het winddicht is, zorg dat het materiaal isoleert en zorg voor meerdere lagen. Voor de laatste twee is wol perfect. Wol isoleert fantastisch, natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid wol die in je trui verwerkt is. Wol wordt gemeten in micron, dat aangeeft hoe dik het garen is. Hoe dunner hoe beter, want dan kan er meer wol in een kledingstuk verwerkt worden. Merino wol is zelfs zo dun en sterk dat dit ook gebruikt word voor thermo onderkleding, dit kietelt niet eens zoals we kennen van grovere wol. De isolerende werking van wol werkt overigens twee kanten op, de Bedouins en Toaregs gebruiken wollen kleding om de hitte buiten te houden.

Wol heeft nog andere mooie eigenschappen. Het kan vanwege de holle vezels ongeveer 30% van zijn eigen gewicht aan vocht opnemen voordat het nat aanvoelt en isolatiewaarde verliest. Geen verkeerde eigenschap voor op de motor. Daarnaast heeft wol een natuurlijke vuil afstotende werking én is het brandwerend. Fleece wordt vaak gezien als de moderne vervanger van wol, maar dat is wat mij betreft een vergissing. Het is meestal wel een stuk lichter dan wol, maar met de betere merino wollen truien is dat al niet meer het geval. Het mooiste is een wollen trui waarin iets als windstopper zit verwerkt. Geen klassieker, maar daarmee krijg je de beste combinatie van oud en nieuw.

klassiekers-3

Leer

Leer behoeft weinig uitleg. Zeker op de motor is leer nog populair omdat het zeer goede bescherming biedt. Met leer kan alleen meer gedaan worden dan alleen kleding en dat zie je weinig terug. Zeker met tuigleer, wat zeer dik en stevig leer is van 2 tot 8mm dik, zijn veel mogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld mooie leren franjes aan je stuur hangen… Tuigleren tassen zijn zo stevig dat ze tussen koffers en tassen inzitten. Ze zullen niet permanent deuken, maar blijven wel in model zodat in en uitpakken makkelijk gaat. Ik bedoel dan niet de leren motortassen zoals we die zien aan Harley’s, maar denk aan de prachtige onverwoestbare tassen van de oude Moto Guzzi V50 Nato. Zulke degelijke leren tassen zijn alleen zeldzaam en lastig te krijgen, maar ze zijn de moeite waard. Bij Mondo Enduro is te zien hoe waterdicht je stevige lerentassen kunt krijgen, daar moeten ze na een duik leeggegoten worden omdat het water niet weg kan.

Voor motorschoenen is leer in mijn ogen ook verreweg de beste keuze, gelukkig denken daar de meeste fabrikanten net zo over. Het ademt, gaat naar je voet staan, is brandwerend en met goed onderhoud wordt het alleen maar mooier en waterdicht. Hetzelfde geld voor handschoenen en ondanks dat leren handschoenen niet goed waterdicht te krijgen zijn zitten ze wel het best en gaan het langst mee. Een tip voor leer dat vooral soepel en mooi moet blijven (en niet persé waterdicht) is om het te behandelen met zonnebrandcreme. Leer is huid en dat kan dezelfde bescherming gebruiken als onze eigen huid.

klassiekers-2

Wax katoen & canvas

Ik heb al meerdere malen een lans gebroken voor wax katoen. Het is dan ook prachtig spul (Fjällräven heeft met G1000 er een iets modernere variant van gemaakt en verkoopt dat nu nog steeds). Het mooie eraan is dat je zelf kan bepalen welke eigenschappen het heeft. Katoen en canvas ademen van nature uitstekend en zijn met de juiste wax en methodes prachtig waterdicht te krijgen. Naarmate er meer wax in zit neemt de wind- en waterdichtheid toe, het zal dan minder ademen en vice versa. Goretex geeft natuurlijk waterdichtheid garantie, maar in de zomer is het onhebbelijk warm. Nou weet ik zelf ook donders goed hoe fantastisch een goede Goretex winterjas is. Onovertroffen draagcomfort, maar ik ben nog nooit een Goretex uitgevoerde jas tegengekomen die zo mooi is als mijn wax katoenen jas. Een jas die ook nog eens nagenoeg dezelfde eigenschappen weet te benaderen.

In de loop der jaren zijn we gaan geloven in merknamen die kwaliteit garanderen. Marketing en de onbenullige consument zorgen ervoor dat Goretex en soortgelijke merkstoffen zoals eVent, Sympatex, HyVent, Omni-Dry en NeoShell (om er maar een paar te noemen) de poten onder de klassiek vandaan zagen. Zo is Cordura niets anders dan een synthetisch canvas… Het gekke is dus dat een stuk katoen met wat vet dus al een heel eind in de buurt komt van al deze moderne synthetische materialen, maar dan nog wel vuurbestendig is. Is dat belangrijk? Ja, dat is belangrijk want een kampvuur is het beste wat er is!

3 Comments
 1. Avatar
  BMWDubble
  October 9, 2013 | Reply
 2. Avatar
  Arjan Kleppe
  October 9, 2013 | Reply
 3. Avatar
  Matthijs
  July 20, 2014 | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blog: Back Home From Home Blog: East Infection Blog: Maasland naar Nepal Blog: Op weg naar het noorden Blog: Peters grote motorreis Blog: We Want Adventure Filmpjes & verslagen
Motorrijden in Hongarije

Hongarije, of zoals de Hongaren zelf zeggen; Magyarország, is voor velen...

Trans Euro Trail (TET) – Update!

Waar we eerder al gesproken hebben over de Trans Euro Trail...

Bucketlist – Transfăgărășan route

Zeg Oost-Europa en je noemt Polen, Tsjechië en Hongarije. Velen vergeten...

Bagage, kit & pakken Eten, drinken & koken Kleding Overnachten Sleutelen Universeel
Koken zonder keuken!

Wat is er lekkerder dan na een dag vol modder, spanning,...

How to: Carburator revisie met ultrasoonreiniger

Wanneer je een oudere motor koopt, is deze voorzien van carburatoren...

How to: Snel herstellen van een motorband

Zat je net helemaal in je ritme, sta je plots aan...

Kamperen Kleding Motoren Reisverslagen & boeken Tenten Tools Vakmanschap
Quickhiker Ultralight 2
Quechua Quickhiker Ultralight 2 – Review

Met het komende kampeerseizoen in zicht is het weer hoog tijd...

Welk slaapmatje past bij mij?

Ben je een echte wereldreiziger en ben je gauw een paar...

Boekrecensie: Van hier tot tokio

Een motorreis met bloed, zweet en tranen Heb je van Paul...

Tour des Oeufs 2019 – Terugblik!

Goed weer, mooie wegen, fijne sfeer, lekker eten en veel bier!...

Tour des oeufs! Paasweekend 2019

Tour des oeufs! Oftewel de eiertour! Geen zin in paaseieren zoeken,...

MotorAvonturist Wintertreffen 2019: 16-17 februari 2019!

Nog een kleine week en het is zo ver! Wintertreffen 2019...

Afscheid van een luchtbed in Ardense vrieskou

 Tijdens het eerste weekend van November organiseerden we het ondertussen zesde...

Honda XL350R: back on the road

Na de snelle aankoop van mijn oude Enduro werd meteen de hele...

Het zwarte gat: 1985 Honda XL350R

Ben je bekend met de aandoening van motoritis? Het is een...

Project Enfield Bullet 350 – STEM: Hoe moet het nu verder? Herstellen, transplantatie of dieselombouw?

Nu het blok nogal stevig in de soep is gedraaid, krijgt...

Project Enfield Bullet 350 – Operatie motorblok

Zoals dat gaat met nieuwe projecten, begon ik vol goede moed...