Gevallen met de motor. Daar lig je dan.

fall03

Volgens velen zijn er twee typen motorrijders. Degene die zijn gevallen met de motor en degene die nog gaan vallen. Zeker is dat de kans erg groot is dat je met de motor minimaal één keer plat gaat. Nu gaat het niet over de dodelijke Dakar crashes of mega sliders uit de GP, nee juist de hele lullige langzame valpartijen komen veel vaker voor. Met alle schaamte van dien. Laat ik maar beginnen met verklappen dat ik een ervaringsdeskundige ben. Ik geef regelmatig de grond een Pauselijk kusje. Als een gepassioneerd geoloog verricht ik graag zorgvuldig grondonderzoek. Sierlijk afstappen is een specialisme geworden.

fall01

Met een grote grijns op het gezicht ben je lekker je motor aan het uitlaten en dan komt dat moment. Die seconde dat je beseft dat het niet meer goed gaat. Het achterwiel glijd te hard weg, je voorwiel blokkeert, de motor staat net te schuin en het gewicht is te veel. Dat moment waarop je zeker weet dat de motor plat gaat en jij er naast zult liggen. Probeer niet de motor te redden, de meest van ons rijden op 200+ kilo motoren met bagage en je zal jezelf slopen door dit proberen op te vangen. Het is een kwestie van accepteren, blik op oneindig en zorgen voor een correcte landing. Zacht zal de landing nooit worden, maar doorrollen scheelt een hoop kreukels en blauwe plekken. Daar lig je dan.

De adrenaline schiet door je lichaam, je helm bedekt je rode kop en je vraagt je af wat er nou precies gebeurde. Dit is het moment waarop je snel moet herpakken, je ligt immers op een plek waar jij aan het rijden was en dus ook andere weggebruikers kunnen rijden. Krijg maar eens een auto of motor in je oog, ga je hartstikke dood van. Je eerste zorg is dus om te bepalen of je nog in gevaar bent. Je motor is nu niet je probleem, jij met je onhandige lichaam moet nu verplaatsen dus focus daarop. De adrenaline helpt je hierbij, die geeft je de scherpte om te handelen en pijn te negeren. Je zal merken dat zodra de rust in je lichaam terugkomt je pas voelt waar alles pijn doet. Let wel, is het toch harder gegaan dan je lichaam aan kon en zijn er botbreuken in het spel wees dan voorzichtiger. Zorg in ieder geval dat je niet door andere weggebruikers geschept kunt worden.

fall02

Je staat inmiddels goed en wel langs de weg. Je reisgenoten zijn inmiddels gestopt en vragen zorgelijk, tussen het hoongelach door, hoe het gaat. Terwijl je stukken van je heup staat uit te spugen zeg je nonchalant dat het prima gaat. Tijd voor je grote liefde. De motor ligt op de grond en de machine draait nog. Dat is niet zo goed voor het hok, de olie ligt nu net als motor op de kop en smeert dus niet meer de juiste dingen. Eindelijk kan je eens goed gebruik maken van die dodemansknop, uit dan ding! Nu heb je een moment om sip te kijken naar je prachtige machine die je net voorzien hebt van het nodige karakter. Als je nog sprak over je motor in rare termen als ‘dagwaarde’ dan is dat nu verleden tijd.

De motor zal ook weer op zijn banden moeten komen te staan. Tijd om de machine overeind te zetten dus. Een vak apart voor de zware machines die wij doorgaans rijden, misbruik gerust je reisgenoten hiervoor. Jij hebt immers al voor vermaak en verhalen gezorgd dus zij mogen de motor wel even overeind zetten. Ben je alleen dan is het een ander verhaal, dan moet je net even weten wat te doen. Hier zijn verschillende methodes voor. Vloeken werkt het beste. Uiteraard moet ik hier weer even vermelden dat dit weer aantoont hoe belangrijk gewicht is bij een reismotor. Op reis is elke bocht onbekend en kan er altijd iets gebeuren waardoor je de boel weer overeind moet krijgen. Een te zware motor is dan een hel en maakt je sip, super sip.

Jij staat, de motor staat en de benzine vlek ligt op het asfalt. Controleer nu de motor op schade. Vergeet hierbij de schaafplekken en je kuipwerk, zolang dat vast zit is er niks aan de hand. Kijk eerst naar de belangrijke zaken zoals de rem- en koppelingshendels. Bouw weer druk op in je voorrem, dikke kans dat die na de val nog sponzig is. Kijk of je stuur nog recht is en recht staat. Laat de voorvork inveren, als dat niet meer soepel gaat is de voorkant getordeerd (of erger, krom) en zal je dat moeten rechten voordat je verder kunt. Controleer je verlichting, knipperlichten willen nog wel eens de dupe worden van een val. Kijk naar je bagage, koffers en tassen nog heel en recht? Als het goed is heb je nu weer een flinke lijst aan knutselwerk voor in de winter, gefeliciteerd.

De motor heeft nu weer aantal minuten overeind gestaan en is nu gereed om te starten. Start de motor niet direct als deze weer staat, laat eerst de olie weer naar beneden zakken. Start de motor niet, kijk dan eerst even naar die dodemansknop die je net hebt gebruikt. Je kan nu je rit voortzetten. Let wel dat je nog vol adrenaline zit en waarschijnlijk pijn hebt en/of stijf bent. Ga dus erg voorzichtig verder en kijk of alles wel goed zit, bij je motor en bij jou. Ik voel altijd even of mijn motor nog in orde is door het stuur voorzichtig los te laten, als de motor naar links of naar rechts wil is er serieus wat aan de hand. Gaat de machine netjes rechtuit dan zal de meeste schade cosmetisch zijn, niks wat Duratech niet op kan lossen met een alu kapje van honderd euro.

fall04

Pictures were taken from the interwebz, if these are yours and you do not allow them to be used here please contact me.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blog: Back Home From Home Blog: East Infection Blog: Maasland naar Nepal Blog: Op weg naar het noorden Blog: Peters grote motorreis Blog: We Want Adventure Filmpjes & verslagen
IMG_20180714_073521
Reizen: Haute-Vienne (F)

Na enkele moeilijke maanden werd het tijd om de batterijen even terug...

colledellassietta_01
Offroad route: Cresta dell’Assietta (Italië)

De bergkam Cresta dell’Assietta is een 36 kilometer lange onverharde weg die nergens...

ElspethBeard
Elspeth Beard – Riding into History

In dit korte filmpje spreekt de Britse dame Elspeth over haar...

Bagage, kit & pakken Eten, drinken & koken Kleding Overnachten Sleutelen Universeel
xl350_carburetor_before_ultrasonic_cleaning-768x1024
How to: Carburator revisie met ultrasoonreiniger

Wanneer je een oudere motor koopt, is deze voorzien van carburatoren...

howto_banden_herstellen_11
How to: Snel herstellen van een motorband

Zat je net helemaal in je ritme, sta je plots aan...

Motorchef01
MotorChef 2017 de samenvatting

Wij doen maar wat. Eigenlijk doet iedereen maar wat, maar meestal...

Kamperen Kleding Motoren Reisverslagen & boeken Tenten Tools Vakmanschap
20181004_103829
Op één oor – Kampeerkussens

Overal kan ik slapen, in de auto, bus, trein, midden in...

honda_xl350r_review_09.jpg
Honda XL350R: Review na 1.000 kilometer

Ondertussen staat er 1000 kilometer extra op de klok van de...

Tutoro01
Tutoro chain oiler na 100k kilometers

Dingen waar ik doorgaans gelukkig van kan worden zijn de dingen...

Tour des oeufs site en fb-01
Tour des oeufs! Paasweekend 2019

Tour des oeufs! Oftewel de eiertour! Geen zin in paaseieren zoeken,...

MA_wintertreffen_header_2019
MotorAvonturist Wintertreffen 2019: 16-17 februari 2019!

Nog een kleine week en het is zo ver! Wintertreffen 2019...

IMG_20181103_192907
Afscheid van een luchtbed in Ardense vrieskou

 Tijdens het eerste weekend van November organiseerden we het ondertussen zesde...

Herfsttreffen_2018
Herst treffen 3-4 november – Informatie

Nu de bladeren stilaan hun tijdelijke woonplaats verlaten en de zomer...

IMG_20180402_152345.jpg
Honda XL350R: back on the road

Na de snelle aankoop van mijn oude Enduro werd meteen de hele...

xl350r_01
Het zwarte gat: 1985 Honda XL350R

Ben je bekend met de aandoening van motoritis? Het is een...

poll_03
Project Enfield Bullet 350 – STEM: Hoe moet het nu verder? Herstellen, transplantatie of dieselombouw?

Nu het blok nogal stevig in de soep is gedraaid, krijgt...

Royal_enfield_Bullet_350_21
Project Enfield Bullet 350 – Operatie motorblok

Zoals dat gaat met nieuwe projecten, begon ik vol goede moed...