Coffee boiled is coffee spoiled

koffie-10

Afgelopen weekend zijn we in het bos druk in de weer geweest met meerdere manieren om koffie te zetten. Als groot koffieliefhebber is het voor mij een must tijdens het kamperen, maar mijn grote luxe koffiemachine kan niet mee achter op de motor. Daar moet dus iets op gevonden worden.

Mijn kampeerkoffie zet ik met een Coleman French Press, maar er zijn meerdere manieren en de mijne is niet bepaald de kleinste of lichtste om mee te nemen. Daar wees onze lezer BMWDubble ons al op, die zet zijn koffie op de Turkse manier. Peter daarentegen werkt met speciale filters die aan stokje hangen, maar we hebben ook nog de percolator en oploskoffie. Genoeg om uit te proberen dus!

Oploskoffie

Laten we beginnen met de teleurstelling, de oploskoffie. Als ik ga hiken neem ik er genoegen mee. Met een kleine pot kom je toch makkelijk over een paar bergtoppen voordat deze op is. Klein, snel en makkelijk dus. Smakelijk daarentegen is het niet. Misschien zijn het mijn zintuigen die me bedriegen, maar er zit altijd een lichte bouillonsmaak aan. De espresso varianten hebben dat nog het minst, maar het is gewoon geen koffie.

Filterkoffie

Filterkoffie op zakformaat, het bestaat. Peter wees ons op een product van Coghlans dat speciale filters gebruikt die aan stokje/takje in je beker hangt. In eerste instantie was ik achterdochtig, maar de filters zijn de juiste vorm en extra stevig. Zelf een filter knutselen van een normale filter werkte niet, daarvoor is normaal filterpapier te slap. Het liep ook niet zo snel door als bij de Coghlans filters waardoor het erg lang wachten was voordat de koffie klaar was. Neem voor een lange reis dan ook genoeg filters mee als je deze methode wil gebruiken. Concluderend werkt het prima en vooral de smaak was verbazingwekkend goed. Wat mij vooral opviel is dat de filters van een stof/zijde achtig materiaal zijn gemaakt en misschien dat de koffie daardoor niet de filterkoffiesmaak heeft die we gewend zijn. Prima methode en het beste eraan is de verhouding comfort/pakmaat.

Percolator

Koffieliefhebbers moeten niks hebben van filterkoffie en wat mij betreft terecht! Een van deze liefhebbers was Sir Benjamin Thompson (1753-1814) een luitenant-kolonel voor Amerika in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Deze geniale man is de uitvinder van de percolator. Een prachtige manier van koffiezetten waarmee je ontzettend lekkere koffie maakt. Een percolator bestaat meestal uit drie ruimtes, een voor water onderin daarboven een ruimte voor de koffiemaling en daarboven een ruimte voor de uiteindelijke koffie. Het werkt door deze gevuld met water en maling boven een hittebron te zetten, het water zal zich al kokend door een buis omhoog werken en duwt zichzelf zo door koffiemaling heen. Ja, die Benjamin was een snuggere knakker! Bij een percalotar is het wel altijd oppassen dat je deze niet te lang op het vuur laat staan waardoor de koffie weer gaat koken, want coffee boiled is coffee spoiled!

Deze koffie was in onze test de lekkerste. Helaas is een percolator onhandig groot, veelal zwaar en als je niet oplet verband je de koffie.

Turks

koffie-8

De Turkse manier van koffiezetten is denk ik wel de makkelijkste manier die er bestaat. Even gemakkelijk als oploskoffie, maar dan met échte koffie. Vergeleken bij de vele rituelen die koffiezetten kan hebben flikker je nu gewoon een haffel koffiemaling in je pot/mok, mietert er water op en je wacht. Zodra de koffie naar de bodem gezakt is drink je rustig(!) je koffie. De kwaliteit van de koffie is uitstekend, doet alleen onder voor de percolator. Ondanks de kwaliteit van de koffie ben ik geen fan, ik zal het geduld er wel niet voor hebben. De volgende foto is een dramatisering van mijn ervaring, no animals were harmed in the making of this photograph. Heeft u deze verwarde jongeman gezien, neem dan contact op met de authoriteiten. Enfin, prima koffie, goede methode, mij te barbaars.

koffie-7

Welke manier is nou het beste?

Zoals bij alles in je kampeerkit is hetgeen wat je kiest een persoonlijke afweging tussen comfort en pakmaat. Voor mij is het meenemen van een french press of percolator vanwege de kwaliteit serieus te overwegen. Iemand anders zal daar heel anders over denken en die wil vooral snel, makkelijk en klein. Die zal dan sneller kiezen voor Turkse, oplos- of de filterkoffie. Wat ik wel iedereen hartelijk kan aanraden is om een goede bak koffie te gaan drinken met vrienden in de ochtendzon, zolang dat onderdeel is van je methode heb je sowieso de beste te pakken!

Voor de echte koffieliefhebbers heb ik nog een tip voor het bewaren van de maling of de bonen, mocht je het echt serieus nemen. De kwaliteit van maling en bonen gaat achteruit naarmate deze meer in aanraking komt met lucht. Neem deze dan mee in een luchtdicht doosje of een ziplock zakje, vooral die laatste is handig omdat deze zich overal laat wegstoppen. De koffieliefhebber thuis kan nog een stapje verder gaan en zijn koffie in de koelkast bewaren, daar blijft het ook langer goed van.

12 Comments
  1. Jochem
    May 25, 2013 | Reply
    • Janus
      May 30, 2013 | Reply
  2. Thomas
    May 29, 2013 | Reply
    • Janus
      May 30, 2013 | Reply
  3. BMWDubble
    May 31, 2013 | Reply
    • Janus
      May 31, 2013 | Reply
  4. Richard
    June 22, 2013 | Reply
  5. February 27, 2014 | Reply
  6. edje
    December 17, 2016 | Reply
  7. Max
    March 11, 2019 | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blog: Back Home From Home Blog: East Infection Blog: Maasland naar Nepal Blog: Op weg naar het noorden Blog: Peters grote motorreis Blog: We Want Adventure Filmpjes & verslagen
Paalkamperen Oeverlanden Hollands Diep

Afgelopen weekend gingen we nog eens paalkamperen bij de Oeverlanden van...

Reizen: TET Zwitserland – desolaat genieten

Elke echte motoravonturist is ondertussen wel op de hoogte van het...

Motorrijden in Hongarije

Hongarije, of zoals de Hongaren zelf zeggen; Magyarország, is voor velen...

Bagage, kit & pakken Eten, drinken & koken Kleding Overnachten Sleutelen Universeel
Opzouten! Bescherm je motor tegen de pekel!

Dit jaar helaas geen wintermeeting voor de Motoravonturisten! Normaal zijn we...

How to: onderdelen ontroesten met elektrolyse

Je kan makkelijk je roestige onderdelen van je oldtimer zelf ontroesten...

Motorkamperen voor beginners

Heel wat jaren geleden heeft Daniël ons als motoravonturisten al wat...

Kamperen Kleding Motoren Reisverslagen & boeken Tenten Tools Vakmanschap
Paul haalt verhaal
Boekrecensie: Paul haalt verhaal

Een boekrecensie over het boek Paul haalt verhaal van Paul Weekers....

Husqvarna Norden 901 op komst

Husqvarna, de gekende producent van crossmotoren, is al enkele jaren bezig met...

Quickhiker Ultralight 2
Quechua Quickhiker Ultralight 2 – Review

Met het komende kampeerseizoen in zicht is het weer hoog tijd...

AFGELAST! Tour des Oeufs 2020, paasweekend!

In verband met het Coronavirus is de locatie tijdens pasen nog...

Terugblik: Motoravonturist wintertreffen 2020

Alweer een week geleden. Wat gaat de tijd toch snel. Iedereen...

Motoravonturist Wintertreffen 2020

Het is weer bijna februari en onze trouwe avonturisten weten wat...

Tour des Oeufs 2019 – Terugblik!

Goed weer, mooie wegen, fijne sfeer, lekker eten en veel bier!...

Honda XL350R: back on the road

Na de snelle aankoop van mijn oude Enduro werd meteen de hele...

Het zwarte gat: 1985 Honda XL350R

Ben je bekend met de aandoening van motoritis? Het is een...

Project Enfield Bullet 350 – STEM: Hoe moet het nu verder? Herstellen, transplantatie of dieselombouw?

Nu het blok nogal stevig in de soep is gedraaid, krijgt...

Project Enfield Bullet 350 – Operatie motorblok

Zoals dat gaat met nieuwe projecten, begon ik vol goede moed...