Winterbanden voor de motor? Ja, ze bestaan! Tot voor kort bestonden er inderdaad geen winterbanden voor motoren. Daar kwam verandering in toen in 2006 onze Duitse vrienden een wetswijziging goedkeurden: Vanaf dan moest elk motorvoertuig voorzien zijn van banden die aangepast waren aan de weersomstandigheden: Winterbanden voor motoren werden een noodzaak.
Heidenau begon toen met de productie van een winterband: De K60 M+S (mud and snow). Deze band werd voorzien van aangepast rubber met silica (SiO2) voor extra grip bij nat en koud wegdek, en bij sneeuw. Ondertussen hebben verschillende motorbandenproducenten ook banden met het M+S label uitgebracht, maar deze kan je niet echt als winterband classificeren omdat deze niet voorzien zijn van aangepast rubber. Tot de dag van vandaag is Heidenau dus voorlopig de enige producent van echte winterbanden voor een motorfiets, voor zover ik kan vinden alleszins. Aangezien de winter mijn favoriete seizoen is, en mijn vorige set (Metzeler Tourance III) na 30.000 kilometer eindelijk overleed door een plotse penetratie met een schurftige nagel, heb ik rond de jaarwisseling een setje K60 M+S op mijn transalp gegooid. Dat deze winterband ook een veel hoger enduro-gehalte heeft is een extra troef. Vooroordelen had ik niet echt, al had ik wel verhalen gehoord over onstabiliteit bij hogere snelheden en snelle slijtage van de achterband.
Woon-werkverkeer (asfalt)
Gretig begon ik op een natte donkere maandagmorgen aan mijn eerste rit met gloednieuwe K60’s. Hoewel de banden nog niet ingereden waren en het wegdek nat lag, gaven ze vanaf de eerste meters onmiddellijk veel vertrouwen. De eerste kilometers reed ik nog wat voorzichtig en moest ik een beetje wennen aan een lichte onstabiliteit van het voorwiel bij erg lage (<20km/u) snelheden, die veroorzaakt wordt door de nopachtige structuur van de band. Eens gewend, ging het na enkele kilometers al vlot zijn oude gangetje, slingerde ik Joe Bar-gewijs door de ellenlange files in de miezerige donkerte. Het mag gezegd worden, deze banden geven bij kou en natte ondergrond quasi evenveel grip dan mijn vorige bandensets deden in de zomer bij kurkdroog weer. Wat dat betreft zijn ze dus ideaal voor iemand die in de koude natte wintermaanden toch nog veel kilometers maalt. Ondanks het enduro-profiel is deze band mijn inziens het zeker waard om aangeschaft te worden door de woon-werk-doorrijder.
Na vele snelwegkilometers wordt de band snel vierkanter en vierkanter. Integenstellig tot mijn vorige motorbanden, voelt de band achteraan helemaal niet vierkant aan. Ik vermoed dat de zachtere silica en de groffe noppenstructuur hier stevig toe bijdragen.
Enduro
Na een 100km was het dan tijd om het enduro gehalte even te gaan testen. En dit zowel op gewone gravelwegen als veldbanen en modder. Op gravelwegen geeft de band erg veel stabiliteit. Ik was gewone straatbandjes gewoon en dan is deze band echt een openbaring. Na enkele minuten ging ik al aan hoge snelheid driftend door de bochten, en gezien mijn status van offroad-koning (kuch) is dat een prachtige prestatie die ik geheel aan de band toeschrijf.
Modder was tot voor kort glibberen en bibberen. Met de K60 kan je er echter nog vlot doorrijden ondanks het soms diepe spoor dat je achterlaat. Zelfs in een zompig weiland kom je nog vooruit. Eens de groeven van de band vol modder en gras zitten gaat het wel wat minder hard natuurlijk. Maar je kan best wel nog wat snelheid halen, terwijl je achter je stukken weiland metershoog wegkatapulteert. Ik zou er niet op rekenen dat je sneller bent dan een stier, maar een boze boer moet net nog lukken.
Op aardewegen is deze band eigenlijk het leukst. Hier kan je heel wat snelheid halen, en via het gas spelen met je achterwiel. Driften, pattineren, het kan allemaal en het lijkt ook echt kinderspel.
Sneeuw en ijs
Aangezien we dit jaar de winter eens hebben overgeslagen, heb ik de band nog niet kunnen uittesten in de sneeuw. Ik heb echter wel enkele keren kunnen testen op ijs. Op spekglad asfalt ben ik geen enkele keer de controle verloren. De band begint wel bij gas of remmen soms wel te schuiven, maar dat viel eigenlijk best wel mee. Met mijn vorige banden had de hele motor geschoven. Hopelijk kan ik hier eind dit jaar een update posten van het weggedrag op sneeuw, want voor volgende winter komt deze band alvast zeker terug rond mijn velgen.
Levensduur
Naar mate dat het warmer en droger wordt, gaat de band ook harder en harder slijten. Een lang leven is de achterband niet beschoren: na 3000 km is de achterband goed halfweg. Dat wil dus zeggen dat hij tegen dat de lente echt op gang komt helemaal op zal zijn (eigenlijk ideaal voor een winter-band toch?). Aan de voorband zie je echter naar aloude transalp-traditie nauwelijk dat hij is ingereden. Als de band helemaal op zijn, post ik nog een update over het precieze aantal kilometers.
De prijs
De prijs voor een setje valt erg goed mee. Ik betaalde 240 euro voor een set, gemonteerd en gebalanceerd op de velgen, inclusief een nieuwe binnenband.
Besluit
Wie af en toe graag eens enduro gaat rijden zal met deze band een fantastisch compromis vinden tussen veel grip op straat en werkelijk uitmuntende off-roadcapaciteiten. Hij plakt aan de grond zoals ministers aan hun postjes, zelfs bij erge koude en nattigheid. Een absolute aanrader voor alle allroad-doorrijders.
Goed verhaal! Zeker voor de echte doorrijders.
Heb zelf de K60 Scout op m’n Tiger 900 die in zuid Spanje staat. Ook errug tevreden mee. Niet duur, zeer slijtvast, ziet er ruig uit en je kan er eigenlijk alles mee. Gravel paden, maar ook hard bochten nemen op dat prachtige spaanse asfalt doet-ie verrassend goed voor een halve noppenband. Aanrader.
Ik loop een jaar op je voor. Januari 2013 heb ik zo’n silica winterband aan de voorkant gemonteerd, en ik kan je vertellen dat die na 14 maanden en 16000 km wel zichtbare sporen van slijtage begint te vertonen, maar nog lang niet op is.
Hoewel de silica band duidelijk harder slijt dan een Scout, ziet het er nog steeds naar uit dat ‘ie het langer vol gaat houden dan de Scout die er achter op ligt. Dus ook met gewoon de hele zomer erop doorrijden. Prima grippig bandje! 🙂
Ik vind de combi K60 silica voor en Scout achter wel geslaagd. De K60 silica is qua profiel ook nog net iets nopperiger dan de 21″ Scout, da’s ook niet vervelend.
(R100GS, zou om dezelfde bandenmaten moeten gaan als je Transalp.)
Vorig jaar K60 scout gemonteerd op mijn Africa Twin; na een 2 weken gravel, stenen en asfalt (Parpaillon, Ligurische grenzkammstrasse etc totaal 2500km) is er duidelijke slijtage zichtbaar. Over een paar dagen rij ik met dezelfde band naar midden-Turkije, maar ik heb al een motorzaak in Istanbul in mijn Garmin gezet om mogelijk de band te wisselen.
Over de rij-eigenschappen ben ik erg tevreden, dat wel.
Mijn vorige K60 gaf mij 16k over allerlei wegen en behoorlijk wat offroad km’s, maar op het grove asfalt in Schotland is een net nieuwe K60 echt aan gort gereden en ik hoop er 8k uit te halen…
Voor mijn Varadero (zwaardere machines) zijn de silica-banden niet te krijgen. Heb ze in 2011 op de Africa Twin van mijn vriendin gemonteerd en dat ging erg goed. In de sneeuw dien je wel je bandenspanning te verlagen. ‘t Geeft erg veel vertrouwen. Aangezien mijn broer een bandenapparaat heeft, zet ik ze enkel in de winter op de velg. ‘s Zomers slijten ze te hard.
Op mijn Varadero heb ik enkel in de winter de K60 Scout geplaatst. In de sneeuw is dat een héél stuk relaxter dan bv. Trial Wing’s. Ik denk dat dat met name door het grove profiel komt.
Ben benieuwd wat anderen ervaren!
Ik heb ze er al 7000km opliggen en dan nog niet echt merken dat er veel slijtage is . Zijn er eind september opgekomen hebben al 1,5 week Dolomieten erop zitten veel gravel en modderwegen. Ik heb hem gemonteerd onder een BMW r1200 GSA, het enigste is dat ze wel iets meer vibratie geven tijdens het rijden, maar verder tot nu toe een super band.
@Martijn: ik denk dat je de “K60” en de “K60 Silica” door elkaar haalt. De “K60 Silica” is volgens mij niet in de maat voor een BMW r1200 GSA te krijgen. Daarbij zijn de banden niet geschikt voor deze zware machines; zowel in kg’s als vermogen. Als je de “K60 Silica” onder een GS of Varadero zet, dan is dat gevaarlijk. Je hebt zelfs kans dat je verzekeraar gaat muiten, omdat de combinatie niet de toezegging heeft van de bandenfabrikant.
http://en.reifenwerk-heidenau.com/modules/reifenliste/view.php?lang=en&point=5&rtyp=17&profil=101&pic=107
Ik heb de scouts er nu zo’n kleine 15000 km onder (Supertenere XT1200Z) liggen.Vanaf het begin gaven ze mij vertrouwen, moest wel wennen aan het geluid en de mindere stabiliteit boven de 150. Ze houden zich goed onder allerlei omstandigheden van puin, zand, gravel. natte en “gladde” wegen. Wel verstandig om de bandenspanning bij Off Road te minderen en bij snelwegen op spanning te brengen. De achterband wordt nu vierkant maar heeft nog voldoende grip in de bochten. Er kunnen nog wel een “paar” km bij en als er nieuwe moeten komen dan blijf ik hoogst waarschijnlijk bij Heidenau. De prijs en kwaliteit staan me wel aan.
Mijn broer en ik rijden al jaren uitsluitend met Heidenau scouts vóór en achter om onze Transalp 650’s, op het asfalt rij je de stepjes aan de grond, geweldig gewoon ! Ook op nat asfalt zeer vertrouwenwekkend. En in het terrein en gravel geven de “noppen” ook nog veel grip.
We hebben er meerdere keren onverharde Alpenpassen mee gereden (Col de parpaillon, ligurische grenskamroute, e.v.a.) maar ook hele tochten met veel grafelpaden dwars door Noorwegen en Zweden, ze bevallen echt super !
Ook verbazingwekkend is dat een vierkant gereden achterband niet vierkant aanvoelt !!
Op een haar na perfecte banden, en we hebben al veel uitgeprobeerd !
Op één haar na, ze slijten namelijk wel hard, reken op elk jaar een setje, maar ze zijn niet duur en ik monteer ze zelf, dus is dit ze vergeven !
Ik ben echt Heidenau-scout-fan !
In de K60 scouts zit eev V-achtig profiel. Waarom is de richting van dat profiel bij de voorband andersom gericht dan de achterband?
Waarschijnlijk omdat de achterband grip moet geven bij aandrijven en de voorband bij het tegenovergestelde, remmen dus.
De V-vorm is trouwens maar beperkt, het zijn echt grote noppen, aquaplaning zul je daar never nooit mee krijgen, ook al zou je ze andersom monteren.
Ik ben trouwens van mening dat veel van de vorm van het “profiel” van banden voor de show is, een “mooi” profiel verkoopt beter.
Wat een gelul over hoeveel km je er mee kan. Ik heb nog nooit meer dan 6000km met een bandenset gedaan. En ik vervang altijd voor en achter te gelijk want ze slijten op elkaar in.
Ik heb de k60 besteld en gaan er deze week onder. Maar ben erg benieuwd hoe ze het doen in de regen. Maar denk dat je dat maar moet ervaren.
Hoor daar namelijk gemengde verhalen over. En als je 20000km met een band kan rijden vraag ik me toch af hoe je dan op je motor rijd mannan;-)
Er is natuurlijk een verschil van motor tot motor en band tot band, dat heeft niets met rijstijl te maken. Sommige banden gaan nu eenmaal heel erg lang mee. Ik had ooit een Suzuki GSR waar ik net geen 3.000 kilometer uit een setje banden kreeg. De anakees III op mijn F700GS liggen er nu 20.000 kilometer op en zijn goed halfweg. Schat er zeker 30.000 mee te doen. En geloof me, daar wordt niet bepaald bandensparend mee gereden 🙂
Veel heeft te maken met het koppel in combinatie met het gewicht van de motor + de compounds van de banden.
Vraagje: welke maten gebruiken jullie voor en achter? Ik wil de K60 gaan gebruiken om een KZ1000P om door te kunnen rijden in de winter en deze machine heeft voor 110 en achter 120/90-18 liggen. Ik heb geen offroad ervaring en ben dit ook niet van plan met deze motorfiets.
Ik ben bang dat een brede voorband stuurproblemen gaat geven. Heeft iemand daar ervaring mee, dan zou ik graag een reactie ontvangen?
Heb je nog andere banden getest ondertussen toevallig? Ik zoek nieuwe banden voor m’n kleine 125cc scrambler. Zitten momenteel 100/90-17 en 90/90-17 op. Achteraan kan ik max naar 120 breed gaan.
Ik schat 80/20 straat/off-road, niet op autostrades, wel tijdens regen; maar wil wel de scrambler look behouden, dus neig meer naar banden die eerder voor 50/50 gebruik gemaakt zijn.
Ik twijfel tussen AX41, TKC80, Scorpion Rally STR en K60. Allemaal voor- & nadelen. En niet allemaal te vinden in werkbare maten op een 17″ wiel.
17 inch is een lastige maat, zeker voor smalle banden, als je noppen zoekt. Voordeel is wel met 125cc scrambler dat het gewicht van de motor, vermogen op het achterwiel en jouw controle van de motor allemaal stukken vriendelijker zijn voor je banden.
Die banden zijn allemaal gemaakt voor machines die een stuk meer eisen aan de banden.
Met andere woorden, niet te lang nadenken en kopen wat te krijgen is om zsm goede ritten te maken.