Zero Motorcycles
We kunnen ze met recht en rede de pioniers van het elektrisch motorrijden noemen. Zero Motorcycles uit Californië heeft zich de laatste jaren geprofileerd als het Tesla van de motorfietsen. Stilaan aanvaardbaar qua prijs en actieradius, een goed uitgebreid dealernetwerk en verkoopcijfers die voldoende zijn om te overleven en te innoveren. Bovendien zien ze er nog eens goed uit ook. Maar rijdt het ook zo goed als al die groene jongens op elektromotoren beweren? Wij gingen een dagje Zero’s testen en dompelden ons onder in de wondere wereld der zoemers.
Zero SR uit 2015
De eerste motorfiets die ik tussen de benen krijg is een Zero SR van bouwjaar 2015. Hij heeft nog een ouder model batterijpack, een ZF 11.4 zoals dat heet. Momenteel zitten ze bij hun topmodellen aan ZF 13.0, en dat is toch al gauw zo een anderhalve ZF meer… Dat wil dus zeggen dat je respectievelijk 11.4 of 13.0 kW opgeslagen krijgt in je batterij.
Na wat uitleg kan ik beginnen aan mijn ontmaagding qua elektrisch rijden. Ik draai de contactsleutel om, en het enige wat er gebeurt is dat het dashboard oplicht. Ik grijp naar de koppeling die er niet is en start voorzichtig in Ecomode.
Het valt me meteen op dat ze niet stil zijn zoals je vaak hoort, de motor is echt wel een zoemer. Veel stiller uiteraard dan een plofmotor. Wat vooral opvalt is de soepelheid waarmee je vertrekt – doordat je niet meer moet koppelen – en vooral het gebrek aan trillingen. De zithouding is aan de sportieve kant en de fiets voelt ook echt als een kleine motor aan.
Het dashboard is helder en duidelijk. Centraal staat je snelheid, links staat in het groot je resterende batterijcapaciteit. Verder heb je een tripteller, de resterende range, de rijmodus (eco, sport of custom) en je huidige batterij verbruik. Dat batterijverbruik kan ook positief zijn, wanneer je remt wordt de remkracht immers geregenereerd en wordt de vrijgekomen energie opnieuw in de batterij opgeslagen.
De Zero SR is enkel verkrijgbaar in de versie ZF 13.0 voor 18.590 euro. Daarvoor kan je 259 kilometer in de stad rijden, 130 kilometer op de snelweg en 174 kilometer gecombineerd. Wil je je range nog upgraden naar respectievelijk 325 kilometer in de stad, 163 kilometer op de snelweg en 217 kilometer gecombineerd, kies je voor de versie ZF 13.0 + Power Tank en leg je 21.635 euro neer.
Zero DSR uit 2017
Na de korte rit op de SR, was het tijd voor een uitgebreide test met een Zero DSR bouwjaar 2017. Meteen valt op dat die veel groter lijkt dan de SR. Je zit meer in de DSR en je zit heel wat steviger en rechter in het zadel. Het voelt echt aan als een motor waar je het lange tijd op kan uithouden. Mijn testexemplaar is eentje die is omgebouwd voor de politie en een weekje later naar de respectievelijke politiezone gaat, vandaar dus dat een en ander moest afgedekt worden.
De J.Juan remklauwen en enkele remschijf vooraan zijn meer wel voldoende. De voorrem is goed doseerbaar en bijt zich goed vast. Aangezien er geen ABS voorzien is, is het wel in begin wat opletten dat ik mezelf niet onderuit rem. Na een tijdje leer ik ook minder te remmen, zodat er meer energie wordt opgeslagen via regeneratie bij het remmen op de motor.
Ook bij de DSR kan je je rijmodus aanpassen. Wanneer ik ‘Sport mode’ selecteer, komt het beest in de DSR los. Ik draai het gashendel open en de Zero spurt in enkele seconden naar de 100 km/u, terwijl het in mijn hoofd wat lichter wordt… Er zit een raket verscholen in de DSR! Zo braaf en goed hij rijdt in Ecomodus, zo een donder krijg je op je blije bakkes wanneer je in sportmodus begint te rijden. Je batterijpercentage zie je dan wel sneller wegebben dan het bloed in je hoofd. Je beschikt dan ook over maar liefst 146 Nm voor slecht 190 kilogram rijklaar. Dat merk je veel meer dan de 68 pk. Wanneer je het gashendel tot het einde draait, blijkt de topsnelheid rond de 150 km/u te liggen.
Zero’s worden aangedreven door een riem. De riemen van de eerste generatie Zero’s wouden wel eens klappen, maar bij modeljaar 2017 zou dit volgens de Amerikanen verleden tijd moeten zijn. Een riem zorgt voor een soepele en vlotte start, je hebt geen greintje last van on/off effect. Bijkomend voordeel van een riem is dat hij onderhoudsvrij is.
Na 25 kilometer afwisselend op Ecomodus en Sportmodus gereden te hebben, is er nog 87 % van de batterij over. Dat wil dus zeggen dat de opgegeven range voor gecombineerd verbruik van 153 kilometer makkelijk haalbaar is. Wanneer je een woon-werk traject van rond de 100 kilometer hebt, is dit dus prima voldoende. Zeker als je weet dat Zero claimt dat je pas na 533.000 kilometer 80% van de capaciteit van de batterij overhoudt.
De Zero DSR heeft dezelfde prijzen als de SR. Voor een Zero DSR ZF 13.0 van 18.590 euro geraak je 237 kilometer ver in de stad, 113 kilometer op de snelweg en 153 kilometer gecombineerd. Wil je meer, dan kan je ook hier opteren voor de Power Tank en leg je 21.635 euro neer. Daarmee kom je dan wel 296 kilometer ver in de stad, 142 kilometer op de snelweg en 192 kilometer gecombineerd.
Besluit
Een Zero koop je niet om naar Australië te rijden. Een Zero is gemaakt voor de forenser. Het is de ideale woonwerk motor, vooral als je nog een ploffer hebt voor de weekendjes en reizen die je wil gaan maken. Als ik naar mezelf kijk, merk ik dat slechts een erg klein aandeel van mijn totale kilometers naar reisjes naar Australië gaan. 99% van mijn ritten zou dus prima met zo’n Zero kunnen gebeuren. Neem daar de unieke rijervaring bij en de kans dat het volgende woonwerkpaard een zoemer wordt is dus heel groot geworden.
Als de prijs nog iets zakt en de range nog iets omhoog gaat, is het echt de moeite. De kwaliteit van de Zero fietsen is erg hoog: de onderdelen zijn van uitstekende kwaliteit, nette lasnaden en alles ziet er goed uit. Je krijgt dus wel waar voor je geld. Alle motoren hebben 5 jaar garantie op hun batterijpakket.
Ik raad iedereen af om een testrit te gaan maken: je leven gaat niet meer hetzelfde zijn. Je kritiek gaat smelten als sneeuw voor de zon. Je wilt er een!
Leuk verslag, bijzondere conclusie 😉
Even mijn interpretatie van Z Force: de motor bestaat uit spoelen rondom en een draaiende trommel met in de omtrek extreem krachtige magneten. Die draaien heel dicht langs elkaar.
Zie het bovenste streepje van de Z als de spoel, onderste als de magneet; de schuine zijde is dan de magnetische kracht die de motor doet draaien en de motorfiets doet rijden.
Zo komen ze aan ZF in de type aanduiding.
Het getal er achter is de capacteit in Kilowattuur en niet in Kilowatts, dat is namelijk vermogen zoals een motor heeft.
Leuk verhaaltje over de toekomst.
Laten we hopen dat er wat beters wordt uitgevonden.
Met zo’n ding de wijde wereld in trekken kun je wel schudden.
Voor yuppen uit de stad of de randstad leuk speelgoed zolang het in de leasetermijn zit. Na een jaar of 5 of 6 zijn de batterijen aan vervanging toe en is het apparaat totallos, restwaarde nihil.
Juist wel, er zijn maar weinig plekken op de wereld waar geen stroom te krijgen. 12 uurtjes opladen uit het stopcontact voor (bijna) niets en gaan. Hier het bewijs: http://www.motome.nl/items/2015/trui-hanoulle-elektrogirl
En dat laatste is dus onzin. Vast weer zo’n naprater…
Zero geeft nota bene 5 jaar garantie op de batterij….
Welke motorenfabrikant geeft een dergelijk lange garantie ? Amerikaanse garantie, daar weten ze van rechtszaken. Dat doen ze echt niet als die batterij niet deugt
Maar beter mag altijd, de ontwikkeling moet doorgaan hoewel er nu al een heel bruikbaar produkt staat. Ga er maar mee rijden.
Ik zal wel een “naprater” zijn, maar wat wij met de Transalps elke zomer doen, kun je vergeten op zo’n batterijbrommer.
Figuren die op zo’n elektro-ding willen bewijzen dat ze er grote reizen op kunnen maken, doen dat puur om dit te bewijzen en tijdens de reis is men hier dan ook helemaal op gefocust.
Als wij met de motor de wereld in trekken denken we niet continu aan een reisschema met oplaadplaatsen, en we stoppen niet met de dag-rit als de tank leeg is, maar als wij het tijd vinden om te stoppen. Aan een mooi bergmeertje, een groot bos in Finland of een retourtje Kazachstan.
Plekken die jongens op een batterijbrommer alleen op hun IPhone 6 kunnen bekijken.
Ik lees wel meer van die negatieve commentaren over elektrische motorfietsen, zonder uitzondering zijn ze afkomstig van mensen die zich er niet in hebben verdiept zoals jouw commentaar over de batterij.
Mensen die zich er wél in hebben verdiept praten heel anders, zeker als ze al eens elektrisch hebben gereden. Ik lees telkens weer hoe men er aan verslingerd raakt en ook elektrisch wil gaan rijden.
Elektrisch rijdt namelijk veel beter dan een benzinemotor ooit zal kunnen, het koppel, het totale toerenbereik, de souplesse, de stilte, de mogelijkheid om remenergie terug te winnen zijn fantastisch.
Daarbij heb je geen versnellingbak of koppeling meer nodig.
OK, op dit moment is het nog geen handige fiets voor ritten naar Finse meren maar dat gaat heus veranderen. De techniek gaat hard, heel hard.
Het nog niet voor nu maar ga gewoon eens een proefrit maken net als Domien, proef van het koppel en de souplesse van een elektrische motorfiets en vast en zeker dat ook jij er positiever tegenover komt te staan.
Je gaat er van uit dat ik geen ervaring heb met elektrische voertuigen, maar dat heb ik wel degelijk, ik weet precies hoe het rijdt en hoe het werkt.
Ik heb in allerlei soorten elektrische voertuigen gereden en bezit er zelf oof één. (nee, geen Sparta Ion)
De techniek kan wel hard gaan, maar er worden de laatste jaren maar marginale successen geboekt bij het “uitvinden” van accu’s met hogere energiedichtheid.
het komt nog niet in de buurt van een tank benzine, om maar te zwijgen van de laadtijd en de levensduur en de risico’s op ontploffing of brand. Dit gaat echt veel langer duren dan je denkt, zelfs met de nieuwe grafeen-techniek, HET nieuwe wonderspul, wil het maar niet vlotten. Een goede batterij moet al deze eigenschappen samen hebben, vind dat maar eens uit, hele volksstammen knappe koppen zijn er mee bezig, maar het lukt maar niet.
De batterij is het probleem, deze moet gelijktijdig explosieveilig zijn, zeer snel te laden (5 minuten leeg-vol), lang mee gaan (>10 jaar), licht zijn, goedkoop zijn, gemaakt van veelvoorkomende materialen, niet giftig, crashveilig, en met een energiedichtheid die benzine of diesel benadert of overtreft.
Dit lukt nu echt nog voor geen kant, en ik moet nog zien dat jij of ik dat in ons motorleven nog gaan meemaken.
Jammer dat ik er niet positief over kan zijn, ik zou graag een elektrische motor bezitten die een actieradius heeft van 400 km, niet zwaarder is dan 160 kilo, in 5 minuten weer volgetankt is, waarvan de batterij niet de hoofdkostenpost van de motor is en die niet zeer milieu-onvriendelijke stoffen als Lithium bevat.
Wat mij betreft genoeg er over, misschien over een jaar of 5 een verbeterde versie testen of zo, kijken we dan eens weer.
Een paar jaar terug mocht ik testrijden in een Tesla, autorijden is voor mij niet leuk meer. De stilte en zo soepel dat het rijdt is niet voor te stellen. Als je de kans krijgt moet je het doen, al is het alleen maar voor de fun!
Zo zal het best ook bij zo’n motor zijn, daar ben ik van overtuigd. Een leuk speeltje voor erbij, de prijs is nogal aan de hoge kant voor tweede motor. Hoe dan ook, dit is de toekomst, ik ben overtuigd en schaam mij er beslist niet voor!
Tof geschreven verhaal overgens. Keep up the good work!!
Trouwens, je reissschema of nog beter gezegd, je gedachten moeten aangepast worden aan electrisch rijden. Met mijn motor kan ik rond de 300km op een tank rijden, die rij ik zelden in één dag leeg. Misschien eens op vakantie, maar dan is dit gewoon niet een goede vakantie-motor te noemen. gehehe.
Als je zo’n motor hebt kan je prima uit de voeten met een bereik van circa 150km. Het is een mooie woon-werk oplossing lijkt mij, thuis laden, naar het werk, inpluggen en ‘s avonds lekker naar huis tuffen. Thuis nog even een paar zonnepanelen op het dak mikken en je bent speksnijder.
Ontwikkelingen staan helemaal niet stil. Kijk maar hoe snel de autowereld momenteel verandert, de één na de ander komt met elektrische modellen.
Motorfietsen lopen altijd achter maar dat komt omdat motorrijders zo conservatief zijn, die willen niet anders.
De ontwikkeling gaat voorlopig niet stoppen want de uitvinder van de Li-Ion batterij heeft met zijn team een nieuw type batterij ontwikkeld dat de Li-Ion doet verbleken en waarvoor geen dure of milieu onvriendelijk stoffen nodig zijn. Zie dit artikel:
https://news.utexas.edu/2017/02/28/goodenough-introduces-new-battery-technology
Wat dit aangaat belooft het een mooie toekomst te worden.
Laat ik eens na een jaartje er bij invallen….
Ik weet ook wel dat we in de verre toekomst hier niet aan ontkomen.
Toch staan 3 dingen me tegen:
1 de radius, ik rij motor om te ontspannen en mijn zorgen even te vergeten. dan wil ik niet bezig zijn met hoeveel ik rij of hoever ik nog kan rijden (en of ik nog thuis kan komen)
2 het geluid, in de randstad vind ik het toch best prettig als andere weggebruikers je kunnen horen als je tussen de file door slingert ( het geweldige woon-werk verkeer…)
Van een beetje zoemen kijkt niemand in zijn spiegel.
3 De prijs voor 18.000 euro koop je toch wel een mooie ‘andere’ motor waar je wel de wereld mee rond kan of “even” mee naar Luxemburg kan rijden. (in mijn beleving een mooie African Twin bijvoorbeeld)
Nog een jaartje later 😉
Ik ben ernstig aan het overwegen een electrische motor te kopen, en twijfel erg tussen de Zero SR/F en de Zero DSR.
Ik vind de dual sport styling van de DSR (en wat langere veerwegen & goede DS banden) wel zo prettig, maar de SRF is echt wel voorzien van enkele mooie verbeteringen, zoals ingebouwd snelladen, traction control, sleutel met transponder voor startonderbreking, LED verlichting, cornering ABS, en ga zo maar door – dit allemaal bovenop een verbeterde motor.
Twijfels twijfels…
en, wat is het geworden Rob?
Ik rijd inmiddels sinds maart 2020 op en neer, 4x per week van Leeuwarden naar Groningen via de oude Rijksstraatweg (N355) naar volle tevredenheid met een Zero DSR ZF 13.0.
Ter vergelijking had ik een Suzuki V-Strom 650, waarmee ik ook naar volle tevredenheid 120.000km aan woon/werk reizen vanaf 2012 heb afgelegd.
Toen ik vernam dat motoren gemiddeld 10-12x meer uitstoten dan een gemiddelde auto, was mijn overstap naar een elektrische motor na vele jaren eindelijk een stimulans om er een te kopen.
Een 2de hands is beduidend goedkoper; als je geen bedrijf hebt is het betaalbaarder.
Ik ga er vanuit dat ik deze motor nog een jaar of 5 kan rijden. Echt een ultieme test eigenlijk voor zo’n redelijk nieuw concept!
Wat een leuke artikels om te lezen!