Het donker wint ruimschoots van het daglicht, de ochtendstond begint zachtjes te knabbelen aan je vingers, het aantal zwaaibewegingen wordt stilaan gedecimeerd… Inderdaad, het leukste motorseizoen van het jaar staat alweer voor de deur: de winter! Want een beetje winter is natuurlijk geen reden om je geliefde tweewieler maandenlang op stal te laten staan. Wij geven alvast enkele tips op een succesvolle winterervaring.
Vergeet poetsen
Wat je beter niet kan doen, is je fiets minutieus onderhouden. Toch niet wat het rijwielgedeelte betreft. Laat die vette kliederboel maar lekker zitten, waar vuil en vet zit kan immers moeilijk pekel en roest aan. Zorg dus vooral voor een lekker vette motor, de vieze laag zorgt voor bescherming tegen roest en corrosie. Smeer of spuit vaseline of tectyl op kritieke punten, zoals de bouten van je wielassen of andere corrosiegevoelige punten. Beter nog begin je, voor alle zekerheid, in het voorjaar alvast met het opbouwen van een goede beschermende laag vettigheid en aanklevend vuil.
Verwarm je handen
Je handen zitten het minst beschermd op de motor en krijgen de volle laag van de wind te verwerken. Bij 0 graden aan 120 km/u krijgen ze al diepvriestemperaturen te verwerken. Je hebt verschillende opties om bevroren handjes tegen te gaan:
- Winterhandschoenen: Ik ben erg fan van de exemplaren waarmee je twee vingers bij elkaar houdt (het zogenaamde lobster-model). Deze zijn warmer dan handschoenen met losse vingers.
- Zorg voor een setje handkappen, een eerste upgrade bovenop de winterhandschoenen. Zij houden de koude wind alvast weg van je vingertoppen. Bekijk even op voorhand in welke positie ze het best de wind van je vingers weghouden.
- Beter nog is handvatverwarming: eens je hiervan hebt geproefd wil je nooit nog op pad zonder. Deze serieuze motorupgrade voor de doorrijder maakt een groot verschil en je kunt stukken langer doorrijden.
- Verwarmde handschoenen zijn het summum van comfort in de winter. Je zit wel vast aan je motor met een draadje, maar we zitten toch al vast aan onze motoren door onze obsessie. Er zijn ook handschoenen met kleine accu’s, dan heb je geen draadje meer. Daniël rijdt zelf nu al vijf jaar met verwarmde Gerbings en kan bevestigen dat deze handschoenen het verschil maken tussen ‘overleven’ en ‘comfortabel rijden’. Een must voor iedere winterbikkel.
Voorzie strooizout
Voor de echte doorrijder is de strooiwagen het biertje dat je nog krijgt na sluitingstijd: zij zorgen er immers voor dat je die dag toch kan rijden. Zorg er voor dat je niet beteuterd staat te kijken naar de kurkdroge straat terwijl jouw oprit gladder is dan de betere skipiste. Voorzie dus een zak strooizout zodat je veilig de weg kan bereiken.
Zet je wekker tien minuten vroeger
Aangevroren mist kan voor een motor gevaarlijk zijn, zeker op vlak asfalt. Vertrek tien minuten vroeger zodat je niet als Rossi naar je werk moet scheuren maar je bocht rustig kan nemen als een natte dweil. Laat even je voet over het wegdek schrapen om de gladheid hiervan in te schatten.
Let extra op bij de klassieke kritieke punten: op- en afritten, bruggen, witte strepen, … Deze zijn sneller onderkoeld en bieden dus meer kans op gladheid.
Ban de wind
Net zoals voor je handen is windchill je lichaams grootste vijand in de winter. Een softshell kan in sommige gevallen beter helpen dan je wintervoering. Je wintervoering is wel warmer, maar de gevoelstemperatuur wanneer de wind door je jas sijpelt will kill ya. Een goede softshell houdt alle wind tegen en houdt je dus echt wel warmer. Bij een ritje op de snelweg bij 5 graden zit je al op een gevoelstemperatuur van -4°C. Een snelwegritje bij temperaturen rond het vriespunt levert je al een gevoel van -12°C op. De wind van je bleke wintervelletje houden heeft dus alle prioriteit.
De inmiddels erg modieuze donsjasjes zijn een goede softshell keuze voor onder je jas. Let hier wel bij op dat je een winddicht model neemt én vooral geen dons, maar een synthetische vulling, zoals primaloft. Water vindt uiteindelijk altijd een weg onder je motorkleding (hals & handen). Nat dons gaat stinken, droogt slecht en gaat aan elkaar plakken, met synthetisch materiaal heb je dat probleem niet.
Een buff is onmisbaar. Zorg voor een exemplaar dat je neus en mond kan bedekken, zodat je eigen adem je gezicht kan verwarmen tijdens de rit. Tanden poetsen en de avond daarvoor geen look eten wordt aangeraden. Er bestaan ook buffs met een fijne fleece-gevoerde versie. Dat ding is briljant voor de extra koude dagen.
Denk aan banden met een zachte compound
Misschien is de winter toch niet het moment om een 10 jaar oude tweedehands Mitas band uit te testen. Winterbanden zijn helaas niet alom vertegenwoordigd in het motorwereldje, al zijn er wel enkele te vinden. Ik heb goede ervaringen met de Heidenau K60 mud and snow. Zorg anders voor een band met een goed gevuld profiel.
Door je bandenspanning met twee tot drie tiende bar te verlagen vergroot je de rolweerstand en zal de band zelf beter opwarmen, wat ook weer in meer grip resulteert.
Even doorspoelen
20 kilometer achter een strooiwagen gereden? Geen probleem, maar het wordt dan wel aangeraden om even met lauw water het zout van je fiets te spoelen. Gebruik zeker geen warm water, dat versnelt het oxidatie proces! Wanneer je achter een strooiwagen rijdt, hou er dan even rekening mee dat de eerste vijf minuten het wegdek gladder wordt dan ooit tevoren, alvorens het smeltproces begint.
Wil je liever geen pekel op je nieuwe glimmende fiets, kan je altijd nog een oude getrouwe aanschaffen voor enkele honderden euro’s als pekelfiets. Die koop je in het najaar voor een prikje en verkoop je weer in het voorjaar (dé moment om een motor te verkopen) voor hetzelfde prikje.
“Verse sneeuw is lijm”
Door verse sneeuw kan je prima rijden, die plakt altijd goed aan de rijweg. Het enige dat sneeuwbuien echt gevaarlijk maakt is het zicht dat belemmerd wordt door plakkende sneeuw aan je vizier. Let goed op dat je niet in vroegere sporen rijdt, maar netjes in de verse sneeuw blijft. In de sporen heb je veel kans op ‘black ice’, en dat wil je liever niet onder je wielen. Je wielen vinden dat dan ook niet leuk, ze haten het zo erg dat ze er spontaan door van de grond gaan.
Hou hem warm
En dan hebben we het niet alleen over die kleine slurf van je maar vooral over je motor. Daar zit namelijk een batterij in, en die batterij heeft bij 0°C nog maximaal 80% van haar capaciteit over. Bij -10°C is dat al maar 60% meer. Bovendien heb je last van sneeuwballen als je op een bevroren motor kruipt. Zet hem dus even op een iets warmere plaats, zodat je ‘s morgens meteen en warm kan wegrijden.
Denk aan je kledij
Zorg dat je kleding goed in orde is. Niet alleen vriest het wel eens, de winter is ook vooral heel erg nat. Er is niets dat harder de moraal om zeep helpt dan een koud, nat pak. Enkele tips voor je kledij:
- Een goed regenpak is onmisbaar, zeker met de koude natte winters die we in ons klimaat meemaken.
- Pinlock: als je nog geen pinlock hebt in je helm, wil je er nu een. Tenzij je graag elke ochtend met je vizier open de vrieskou wil induiken, omdat het anders aandampt. Ik heb het zeven jaar gedaan, zeven verloren jaren van mijn leven.
- Zorg dat datzelfde vizier steeds netjes is. Een vuil vizier, opgedroogd pekelwater en een laagstaande zon: Je beeld zal meer verstrooid zijn dan professor Gobelijn.
- Ben je krap bij kas? Dan hebben wij nog een leuke how-to gevonden hoe je zelf een verwarmde vest kan maken.
Upgrade je motorfiets
Niet alleen je kledij, maar ook je fiets verdient kleine upgrades.
- Als je toch een pekelfiets zoekt, koop er dan eentje met ABS. Dat geeft heel wat extra vertrouwen.
- Zorg dat je opvalt, automobilisten verwachten immers geen motorrijders meer. Dat kan door een fluorescerende helm aan te schaffen, of door je verlichting aan te passen. Een gele koplamp, extra spots of ledlampjes maken je zichtbaarder in de donkerste maanden.
Tot slot: Geniet!
Want niets is mooier dan ‘s morgens naar je werk rijden door een bevroren landschap. Die brug nemen over de rivier die volgesluierd met mist ontwaakt. De zon die schuchter het winterlandschap verlicht. De koude wind die je neusvocht langzaam kristalliseert. Een mens zou van minder lyrisch worden.
Dank voor het mooie artikel. Ik Rij nu drie jaar het hele jaar door. Zo Heerlijk rijden in de winter zonder vliegjes etc. Idd de mooiste tijd van het jaar. Goede enn praktische tips! Wat Is voor jou de grens om niet meer te rijden? Voor Mij is dat als het op dat moment ijzelt of als het sneeuwt. En Waar checken jullie of er kans is op ijzel?
Hier check ik waar er gestrooid is.
http://www.rijkswaterstaatstrooit.nl
Dank!
Nog een slimme tip die ik van een vriend leerde: pak twee van die gratis dieselhandschoentjes mee bij het tankstation en doe die aan onder je handschoenen.
Ik heb er bij -12C mee gereden met textiel crosshandschoentjes, heerlijk warm!
Werkt trouwens ook bij reeds doorweekte handschoenen…
Over de grens, bij extreme ijzel en brede ijsplaten draai ik met de handboor spikes (boorschroeven, zeskant, verzinkt) in mijn noppen (alleen in het buitenland). Verse sneeuw, heerlijk spelen!
Nog tips of ervaringen met beslagen brillen? Helaas helpt pinlock daar niet tegen… …heb ook geprobeerd met afwasmiddel, maar dat gaf geen gewenst resultaat.
Dag Dirk, ik rij ook met bril. Voor Mij is het verschil hoeveel wind er op mijn helm staat. Bij Regenachtig en mistig weer heb ik liever iets meer wind waardoor hij beter doorlucht. In Erge nood doe ik mijn helm op een kiertje.
Dat kan ook, daar heb ik eigenlijk wisselend succes mee. Binnenkort ga ik een flesje KlarPilot bestellen… …ik hoop dat het daar mee (tijdelijk) opgelost is.
Dat kan ook, daar heb ik eigenlijk wisselend succes mee. Ik een flesje KlarPilot bestellen… …ik hoop dat het daar mee (tijdelijk) opgelost is.
Lucky me, nooit last van een kleine slurf of sneeuwballen in de winter.
Heb mezelf een paar jaar geleden verwend met verwarmde handschoenen en een verwarmd jasje. We effe opletten dat ik m’n accu niet leeg trek tijdens een lange rit. Maar verder kom ik er de winter wel mee door.
Ik rij ook lekker door in de winter. Ticketje Malaga, motortje uit de stalling en heerlijk de bergen in in je doorwaai jas in december met 20 graden. Ja ‘t wordt wel frisjes rond een uur of 6 🙂
Dit riekt naar vals spel!
Ik heb zelf een hekel aan dikke winterhandschoenen. Een paar jaar geleden voor de prijs van een paar handschoenen goeie waterdichte moffen gekocht. Sindsdien rij ik (met de handvat verwarming aan) het hele jaar met mijn soepele zomerhandschoenen. Beste motoraankoop sinds tijden geweest!
Slim idee Jan-Willem! Waar heb je die waterdichte moffen gekocht? Ben zelf ook nog op zoek naar een paar.
Ik ben nu zelf een setje winterhandschoenen van Richa aan het testen. Het zijn wel dikke handschoenen, maar daar heb ik geen problemen mee. Ze zitten soepel genoeg, en het is de eerste keer ooit dat ik handschoenen heb die écht waterdicht zijn! Dat hebben ze deze week al uitvoerig bewezen…
gekocht bij Wunderlich. Ik heb de zwarte uitvoering, maar ze zijn er ook in fluor. Speciaal voor de donkere dagen rond Kerst ; )
Wie is er vandaag ook zo aan het genieten? Beter motorweer dan vandaag is niet mogelijk!

Jaja.. genieten van je zadelverwarming zeker?? Beetje met een zweterige zak op je dikke BMW. Vond er vanmorgen weinig aan… dikke file, alle koekblikkers zitten slaperig naar hun mobiel te kijken en houden het gat dicht en m’n vingers en tenen tindelden van de kou.
Is dat niet jammer nu? Met je TA door pekel?
Dit is de 3e pekelwinter op deze motor. Alp heeft ook altijd buiten geslapen. Om dr nu opeens als museumstuk te behandelen vind ik meer zonde.
Maar als je een pekelmotor wil sponsoren, zet ik de alp wel in de schuur :D. Op moment gaat het geld al richting opknappen van 2 oldtimers en dat vind ik wel genoeg. Bodemloze put is dat oud schroot…