Wie zich als beginnend sleutelaar niet onmiddellijk wil wagen aan bijvoorbeeld kleppen stellen, kan beginnen met een eenvoudig werkje zoals olie verversen. Het duurt maar een kwartiertje, je hebt er eigenlijk niet echt gereedschap voor nodig en je bespaart je snel 100 euro bij de dealer. Hoe ga je nu te werk?
1. Bestel online een nieuwe oliefilter. Het zou dan ook maar lullig zijn je oude te vernielen als je nog geen nieuwe hebt gekocht. Online vind je ze het goedkoopst. Ik bestel de mijne bijvoorbeeld altijd bij Louis.de, nooit een originele hondafilter maar een goed alternatief, zoals bijvoorbeeld een universele Champion Filter die ik gebruik, en die je koopt voor net geen vijf euro.
2. Bestel olie. Ook dat is namelijk handig als je je oude wil verversen. De meningen zijn uiteenlopend, maar voor mijn oude alp laat ik me niet verleiden tot dure olieën. Ik koop mijn olie (10w40 semi syntheet) rechtstreeks bij de olieboer voor een 3-4 euro de liter. Nooit problemen mee gehad.
3. Draai de olieaflaatdop los. Dit doe je best door met je ratel hem los te wrikken, en daarna met de hand hem mooi los te draaien. Let er op dat je hem niet laat vallen in de emmer olie, dat bespaart je vuile handen en gevloek achteraf. Olie laat je altijd warm af, dus als je motor koud staat laat hem dan eerst enkele minuten draaien alvorens je de olie aflaat.
4. Maak de oude oliefilter schoon. Even flink poetsen, dat werkt makkelijker en zorgt straks niet voor problemen als je de nieuwe plaatst.
5. Neem een schroevendraaier en klop hem met een hamer door je oliefilter. Geen schrik hebben, je gaat dat oude ding toch niet hergebruiken, gewoon inrammen dat ding! Met de schroevendraaier er in kan je makkelijk de filter losdraaien. Let hierbij wel op dat je de juiste kant opdraait. Zorg er ook voor dat je de schroefdraad ontziet! Voorts koop je voor enkele euro’s ook wel een oliefiltersleutel, voor wie het liever wat rustiger aan doet.
6. Draai de olieaflaatdop er terug op. Dat is nog zo handig als je straks de olie terug bijvult. Let op bij het aandraaien, je draait zo je aluminium blok naar gort. Gewoon vast is vast.
7. Controleer je oude olie eens op brokstukjes. Een beetje fijn gruis is normaal.
8. Haal je nieuwe filter uit het doosje en vertroetel het dichtingsrubber met een lekker laagje verse olie. Een beetje genieten mag.
9. Draai het nieuwe filter op het blok, en draai het zo ver tot je er geen beweging meer inkrijgt. Geen gedoe met newtonmeters, gewoon goed hard aandraaien met de hand.
10. Vul het blok terug aan met olie. Kijk in het werkplaatshandboek hoeveel olie er in je blok moet. Let op, bij het vervangen van een oliefilter moet je er meer vloeibaar goud ingieten! Voor de alp was dit 2,4 liter.
11. Laat je blok even draaien, even rusten en controleer opnieuw het oliepeil. In mijn geval moest er nog een 150cc olie extra bij.
12. Voor een kleine 20 euro kan je weer de baan op en lachend je vinger opsteken naar je dealer met je stoere nieuwe filter. Kijk na enkele kilometers nog eens goed of er geen lekken zijn, zodat je diezelfde dealer toch niet vooralsnog blijmaakt.
7. Controleer je oude olie eens op brokstukjes. Een beetje fijn gruis is normaal.
dat is het NIET. er mag GEEN staal of aluminium in de olie zitten. dit betekent dat er iets grondig mis aan het gaan is.
ik heb al 10 tallen oliewissels gedaan tot keren filteren aan toe maar nooit iets gevonden. tot deze week. nadat mijn blok vakkundig een eind aan zijn leven maakte. olie 15 min oud. zo zwart als roet(een stuk minder glimmend dan anders) en een mooie aluminium waas van slijpsel er bovenop.
hoe hele foute olie eruit ziet.
http://i864.photobucket.com/albums/ab201/diekooi/20131231_142456_zpswp5msy08.jpg
http://i864.photobucket.com/albums/ab201/diekooi/20131231_142459_zpsguyeqkif.jpg
en wanneer je echt het haasje bent.
http://i864.photobucket.com/albums/ab201/diekooi/20131231_144525_zpseu04sdpv.jpg
de veroorzaker
inlaat voorste cilinder
http://i864.photobucket.com/albums/ab201/diekooi/20131231_140726_zpsjwlj8cf0.jpg
uitlaat voorste cilinder
http://i864.photobucket.com/albums/ab201/diekooi/20131230_183308_zpskkttb4eo.jpg
waarschijnlijk een montage fout tijdens de revisie. maar hij is lopend weggezet. vond alleen wel erg veel metaal op de grond.
Dank voor de duidelijke foto’s. Het gruis wat Domien bedoeld is wel echt fijn gruis, potloodslijpsel klein. Geen korrels, stukjes of brokjes. Dat gruis zie je ook altijd aan een magneetbout zitten mocht je die gebruiken.
zelfs die hoort schoon te zijn. het mag minimaal zijn maar het gruis moet ergens vandaan komen. slijtende lagers bijvoorbeeld.
Gruis en splinters afkomstig van de versnellingsbak is gebruikelijker en kan weinig kwaad. Ik ben dat vaak genoeg tegen gekomen, zonder dat motorblok later kuren vertoonde.
bij punt 6: Even kijken of je koperen ringetje nog goed is… Anders een nieuwe er op.
En voor de bezitters van een momentsleutel: altijd gebruiken!
Ja zeker goede tip. Voor de zuinige onders ons, of degene die dat altijd vergeten (ik bijvoorbeeld), je kan het ringetje ook schoonmaken en omdraaien. Werkt dan ook weer goed.
Ik heb dat ringetje nog nooit vervangen, nog nooit problemen gehad. Gewoon schoonmaken is voldoende.
Voor de zeer zuinige onder ons; na het koperen ringetje al een keer omgedraaid te hebben > verwarm hem met een vlam tot hij rood gloeiend is laat hem dan afkoelen in wat water. Hier wordt rood koper namelijk weer zacht van en zal hij zich weer beter zetten naar het klem oppervlak.
Bij de aanschaf van “goedkopere” olie is het wél van belang om er even op te letten dat het ook echt olie is voor in een motorfiets. Motorolie voor auto’s bevatten altijd friction modifiers. Gooi je dat in je motorfiets, dan ga je dat voelen in de vorm van een slippende koppeling.
Verder is het handig om even goed naar de grades te kijken als je toch iets duurdere/betere motorolie wil kopen. Een bekend merk, betekent niet automatisch dat er betere/meer dopes in de olie zitten.
Mooie uitleg, helemaal duidelijk!
Vraagje, wie is de olieboer met olie van 3-4 e de liter? Heb je een adres?
Dank!