Toegegeven, het is niet meteen het meest avontuurlijke onderwerp. Maar je kan wel een aardig centje terugtrekken van vadertje staat als je je nieuwe motor inbrengt als beroepskost. En dat kan dan weer het verschil maken of je die nieuwe Africa Twin wel zou kopen of niet. Nu het nieuwe jaar er is en er met saloncondities rond je oren wordt gegooid, is het misschien wel het ideale moment. Wij proberen een licht te laten schijnen over het fiscale kluwen.
Hier kan je je inschrijven voor een digitale opleiding en uitleg!
Anders dan een auto, is een motorfiets 100% aftrekbaar van de belastingen. Dat wil dus zeggen dat je de hele aankoopprijs van je motorfiets kan afschrijven, maar ook alle toebehoren zoals motorkledij, helm, accessoires, oordopjes, brandstof, onderhoudskosten, verzekering, verkeersbelasting enz.
Je kan kiezen tussen een forfait van 0,15 euro per afgelegde kilometer, of je kan er voor kiezen om je werkelijke kosten te gaan bewijzen. Dat laatste is bijna altijd het meest interessant, aangezien motorrijden wel wat meer kost dan 15 cent per kilometer, als je alles meetelt.
Let op, de fiscus gaat er natuurlijk van uit dat jij jouw motorfiets niet alleen gebruikt voor je woon-werkverkeer. Je moet dus een realistische verdeelsleutel nemen. Wanneer je 20.000 kilometer per jaar rijdt, waarvan 15.000 kilometer woon-werk verkeer, kan je dus 75% van de werkelijke kosten ingeven. Maar ook wanneer je 2.000 kilometer per jaar rijdt, waarvan 1.500 kilometer woon-werkverkeer kan je 75% van de werkelijke kosten ingeven. Je hoeft dus niet per sé een knoert van een kilometervreter zijn om je motor te kunnen afschrijven van de belastingen. Hoe meer kilometers je maakt, hoe meer kosten je maakt natuurlijk en die tikken wel aan.
Wees realistisch in je ratio privé/woon-werk verkeer. 98% als ratio nemen wanneer jouw motorfiets je enige voertuig is dat je in je bezit hebt is vragen om belastingcontrole. 100% zal nooit aanvaard worden tenzij je bv. nog een motorfiets hebt en je de motorfiets die je afschrijft effectief enkel voor het werk gebruikt.
Wanneer is het de moeite om je motorfiets in te brengen?
Afhankelijk van wat je loon is, heeft de fiscus een forfait voor jou voorzien om je beroepskosten te dekken. Het is dus de zaak om aan de hand van je werkelijke kosten te bewijzen dat jouw beroepskosten hoger zijn dan de forfaitaire beroepskosten. Het maximumbedrag voor de forfaitaire beroepsonkosten is 4.090 euro. In het slechtste geval (nou ja, dat wil zeggen dat je veel verdient) moet je dus je werkelijke kosten boven de 4.090 euro zien te krijgen. Wanneer je niet boven dat bedrag komt, is het dus niet interessant om je motorfiets af te schrijven.
Afhankelijk van je loon trek je ongeveer de helft van het verschil terug. Wanneer jouw forfaitaire beroepsonkost dus 4.000 euro is, en je bewijst dat jouw werkelijke kost 5.000 euro was, dan ga je ongeveer 500 euro extra terugtrekken van de belastingen.
Hier kan je jouw forfaitaire beroepsonkost berekenen.
De motorfiets inbrengen
Een nieuwe motorfiets schrijf je in principe af over vijf jaar. Een tweedehands motorfiets kan je over drie jaar afschrijven. Motorkledij en helmen schrijf je ook over drie jaar af. Een motorfiets kan zowel lineair als degressief afgeschreven worden.
Lineair afschrijven betekent dat je de aankoopprijs deelt door het aantal jaar dat je gaat afschrijven. Wanneer je nieuwe motorfiets dus 15.000 euro kost, schrijf je elk jaar 3.000 euro af.
Degressief afschrijven betekent dat je verdubbeld gaat afschrijven over de restwaarde. Zo krijg je meer terug de eerste jaren, wanneer je net die grote investering in een nieuwe motorfiets hebt gedaan. Je motorfiets van 15.000 euro ga je het eerste jaar dus voor 40% afschrijven, wat 6.000 euro oplevert. Het tweede jaar schrijf je opnieuw 40% af over de restwaarde (15.000 – 6.000 = 9.000) en levert dit je dus 3.600 euro op. Het derde jaar is de 40% van de restwaarde (15.000 – 6.000 – 3.600 = 5.400 ) maar 2.160 euro meer.
Wanneer het interessanter is van lineair af te schrijven schakel je opnieuw daar naar over. Het derde jaar schrijf je dus 3.000 af, in plaats van de 2.160 euro. Het vierde jaar schrijf je de restwaarde af (15.000 – 6.000 – 3.600 – 3.000 = 2.400). Het laatste jaar is de motorfiets volledig afgeschreven.
Onderhoudkosten en jaarlijkse kosten
Ook alle kosten voor onderhoud kan je aftrekken. Hiervoor heb je natuurlijk wel altijd een factuur nodig. Buiten de onderhoudskosten kan je ook alle andere jaarlijkse kosten gaan inbrengen. De verzekeringskosten, jaarlijkse verkeersbelasting, kosten nummerplaat enz. kan je ook allemaal inbrengen.
Motorkledij inbrengen
Niet alleen je stalen ros is volledig aftrekbaar, ook je kledij en je helm. Voor kledij wordt er normaal gezien uitgegaan van een afschrijvingstermijn van drie jaar. De enige voorwaarde is wel dat je beschermende motoruitrusting is gekocht in een motorspeciaalzaak en dat je een factuur hebt met het merk, model en omschrijving van de kledij.
Brandstofkosten inbrengen
Je kan uiteraard ook je brandstofkosten volledig gaan aftrekken. Het is niet verplicht om alle brandstof bonnetjes bij te gaan houden, maar kwaad kan het natuurlijk nooit. Als je kan bewijzen dat je vaak in de buurt van je werk tankt is er bij een eventuele controle nooit een probleem.
Je kan alle tankbeurten netjes bijhouden in een excel of via een app (FuelLog is een hele goede) en op die manier aan je brandstofkosten komen, of je kan uitgaan van het gemiddelde verbruik van je motor dat je dan vermenigvuldigt met de officiële gemiddelde brandstofprijs van het aanslagjaar. De gemiddelde brandstofprijs voor 2016 is nog niet bekend maar zal je hier terugvinden.
Overige beroepsonkosten
Buiten al je motorgerelateerde onkosten kan je het belastingspotje van je beroepsonkosten natuurlijk nog extra verhogen met andere zaken die je nodig hebt om je professionele activiteiten tot een goed einde te brengen. Hier moet je zelf een beetje inschatten wat er mogelijk is.
Iemand die de hele dag met de auto rijdt, kan bijvoorbeeld perfect een dure zonnebril voor het autorijden verantwoorden. Die moet je dan wel weer over verschillende jaren gaan afschrijven.
Schematische voorstelling
Het lijkt allemaal erg ingewikkeld, maar valt eigenlijk best mee. Het komt er gewoon op aan om wat papierwerk het hele jaar door bij te houden. Op het einde van het jaar krijg je dan een mooi centje terug van de fiscus. Om het voor jou allemaal wat makkelijker te maken, hebben wij een excel gemaakt die alles verduidelijkt en die je kan gebruiken om je kosten te bewijzen. De excel zal up-to-date gehouden worden en zal automatisch het bedrag uitrekenen dat je moet invullen onder belastingscode 1258. Hij berekent ook automatisch de voor jou meest voordelige oplossing.
En dan nu snel naar het motorsalon of je dealer om die droommotor te gaan bestellen!
Dag Domien
Een half jaar geleden kocht ik die nieuwe Africa Twin waar je in je inleiding over sprak.
Dit helpt mij alvast op weg om (hopelijk) komende belastingbrief iets positiever te laten uitdraaien.
Hartelijk bedankt voor dit samenschrijfsel!
Wouter
Hallo,
Hoe zit het met een elektrische motor en belastingaftrek? Brandstof en onderhoud zijn totaal verschillend, dus nauwelijks iets om in te brengen?
Grts Bruno.
Hallo Bruno,
Een elektrische motor is natuurlijk wel heel wat duurder nog (helaas) in de aanschaf. Daardoor blijft het wel interessant om hem af te trekken. Als je 18.000 uitgeeft en je gaat degressief afschrijven, kan je het eerste jaar al 7.200 euro afschrijven.
Je kan natuurlijk ook je energieverbruik ingeven, je gaat het gewoon goed moeten documenteren. Gemiddeld verbruik kWh x aantal kilometer x prijs van een kWh.
Verder heb je nog steeds recht op 15% korting via belastingvermindering op de aankoop van een elektrische motorfiets. Een elektrische motorfiets van 15.000 euro kost je dus 12.750 euro na de belastingvermindering.
Beste,
Aangezien hef forfaitair bedrag best hoog is lijkt het me toch moeilijk om hier boven te komen. Of je moet bewust een zeer dure motor aanschaffen (of zie ik dit fout?)
Dag Domien,
Vraagje,mag je bij degressief afschrijven het eerste jaar 35% inbrengen en het 2e jaar 40%?
Het is maar om het 2e jaar ook voldoende boven de forfait uit te komen.
Alvast bedankt,mvg,Erik
Erik, dat is bij mijn weten niet toegelaten. Dat zou progressief afschrijven zijn 🙂
Wat is hier veranderd anno 2019 want er veranderd regelmatig wat aan onze fiscale wetgeving 😉
Mvg
Stef
Beste,
Ik woon in nederland maar werk in belgie. Doe dus belastingaangifte in belgie
Ik dien de motor dus in nederland Aan te kopen , kan ik hem dan ook inbrengen aub?
@ina helaas heb je nog geen antwoord gekregen. Ik zit in precies dezelfde situatie dus hoop dat iemand toch nog kan beantwoorden.
Hallo,
Waar kan ik het excel-bestandje terugvinden?
mvg,
Ramin
Beste,
Ik kan jullie Excel-bestand nergens terugvinden. Is het mogelijk om dit door te sturen via mail?
Hey,
Ik ben ook nieuwsgierig naar het excel-bestand gezien er nog enkele dingen niet volledig duidelijk zijn. Zou ik dit ook kunnen ontvangen aub.
Beste,
over het inbrengen van de motor ben ik wel mee. Echter zit ik nog met een paar vragenn waar ik nergens het antwoord op kan vinden.
Hoe zit het wanneer de motor verkocht wordt? Moeten deze inkomsten aangegeven worden? Wat met de aankoop van een nieuwe motor? En stel dat ik na 2 jaar een nieuwe motor koop, hoe zit het dan met de afschrijving? Als je de motor in December aanschaft is het dan mogelijk de kilometers die daarvoor gereden worden met de wagen of vorige motor in te brengen onder de 15 cent per km regel of hoe gaat dit in zijn werk?
Bedankt voor de reactie.
waar vindt ik dat excel bestandje
Alvast bedankt