Goed, je hebt de hele dag op de motor gezeten en je tent staat. Het vuur brandt al lekker en je rammelt van de honger. Tijd voor serieus voer.
Chef Florian is een vriend van motoravonturist.nl en kwam met het volgende restaurantwaardige recept voor een heerlijke en supervullende vissoep aanzetten. Wij hebben deze soep in het afgelopen pinksterweekend bereid en meer dan okee bevonden…
Het fijne van dit recept is dat het allemaal te bereiden is in één grote pan. Daar zijn wij Florian heel dankbaar voor, want afwassen is sip.
Ingrediënten voor vier hongerige horken:
- Olijfolie of boter
- Drie gesnipperde uien
- 3 Tenen knoflook (wij gebruikten een potje gehakte knoflook)
- 1 Venkelknol in stukjes (haal de buitenste twee blaadjes eraf)
- Visbouillonblokjes (1 blokje per halve liter water)
- 250ml Droge witte wijn
- 2 liter water
- Klein blikje gehakte tomaten
- Peper en zout
- Vis, zie toelichting hieronder
De vis die je gebruikt mag eigenlijk alles zijn. Kies een vissoort die lekker vult, eigenlijk komen alle soorten witvis daarvoor in aanmerking. Wij kozen diepvriesverpakkingen koolvis en kabeljauw. Verder is het een goed idee om garnaaltjes, kreeftenstaartjes of een compleet bakje fruits de mer toe te voegen. Veel honger? Dan veel vis!
Bereiding:
Verwarm de pan boven het vuur. De afstand tussen vuur en pan bepaalt de warmte, in ons geval kunnen we de poten van de driepoot dichterbij elkaar, of juist verder van elkaar zetten. Fruit de ui en de knoflook met weinig warmte, voorkom dat deze gaat kleuren, want dan wordt de knoflook bitter en sta je voor de kat z’n kut je best te doen.
Na een minuut of vijf gooi je de gesneden venkelknol erbij. Zorg dat je zelf ook goed voorzien bent van bier en roer de hele bende goed door elkaar.
Gooi de wijn erbij, even laten doorkoken want alcoholsmaak aan de soep is niet lekker. Daarna mogen de tomaatjes zwemmen, en laat je het geheel weer even koken.
Water toevoegen tot je de helft van het volume van je pan bereikt hebt. In ons geval een liter of twee. Per halve liter water gooi je er een bouillonblokje bij. Roer de boel lekker door, en laat weer koken.
Tijd om te proeven! Breng op smaak met peper en zout.
Als de hele bende kookt is het tijd om de vis erbij te gooien. Dan is het vanaf daar even een kwestie van wat geduld, want de vis moet goed garen. Gelukkig begint het al fantastisch te ruiken nu.
Als laatste gaan de garnaaltjes, kreeftenstaartjes, inktvissen of ander gespuis erbij. Deze moeten vooral niet te lang meekoken.
Proef nog een keer en breng zonodig verder op smaak met peper, zout of een bouillonblokje.
Voor de echt extreme honger kun je nog macaroni toevoegen, maar wees daar niet te kwistig mee. Vissoep is het, geen pasta. Stelletje barbaren.
Eet smakelijk!