Hoe het komt, dat weet ik niet zo goed. Maar een motorbroek is bij mij maar een paar maanden waterdicht, en dan is het gebeurd. Zodra zo’n broek eenmaal is doorgeslagen is er geen redden meer aan en is een kort ritje door de regen al genoeg om doorweekt te raken. En dan is het gedaan met je mannelijke mannenimago. Daar sta je dan, met je quasi-volgepiste broek in de koffiehoek op te warmen. Collega’s schudden meewarig het hoofd, je secretaresse lacht je uit en klanten lopen over naar de concurrent…
Natuurlijk, het ligt dan voor de hand om naar motorzaak te rijden en een nieuwe broek uit te zoeken. Misschien wel een moeilijke moderne broek met goretex. Maar motoravonturist zou motoravonturist niet zijn als we daar geen alternatief voor hadden!
De Koningin verstrekt al jaren prima regenkleding aan de krijgsmacht. Die regenkleding bestaat uit een jas (bilaminaat) en een broek (trilaminaat). Die jas mag je voor nu weer even vergeten, maar die broek is interessant. Laat me toelichten waarom de ‘trila’ voor ons motorrijders zo briljant is. Allereerst is het een zeer degelijk ding. Hij is geproduceerd voor lomp infanteristenvolk die de hele dag in het bos liggen te rollebollen. Ook ik heb deze broek nog nooit weten te beschadigen, terwijl dingen beschadigen één van mijn specialiteiten is.
De trila bestaat uit 3 lagen goretex, maar wel goretex van een paar generaties terug. Maakt dat uit? Voor ons niet. De waterdichtheid is absoluut, en ik garandeer je dat je kurkdroog zult blijven. Anders dan bij traditionele (pvc) regenbroeken heb je hier wel het voordeel van goretex; het ademt. Sterker nog; als je deze broek over natte kleding aantrekt zal deze ook nog eens drogen.
Prettig is dat deze broeken in alle maten voorkomen en dat je ze dus makkelijk over je motorbroek kunt dragen. De rits onderaan de broekspijpen is ook groot genoeg om de broek over je motorlaarzen heen aan te trekken, iets wat met mijn schoenmaat bij andere regenbroeken nooit lukt.
De maatvoering heeft misschien enige toelichting nodig. In het label staat namelijk de NATO-maat aangegeven, die uit twee getallen bestaat. Als voorbeeld neem ik de NATO-maat 8595/9000. Het eerste getal geeft aan dat deze broek geschikt is voor mensen die een binnenbeenlengte van 85 tot 95 cm hebben. Het tweede getal betekent dat deze broek geschikt is voor mensen met een taille van 90 tot 100 cm. Het aardige van dit systeem is dat je zelf heel makkelijk kunt bepalen welke maat je nodig hebt, en daarom zijn deze broeken ook prima te bestellen in webshops.
Zoals vrijwel alle militaria is de trila niet de lichtste of meest compacte in zijn soort. Het gewicht is voor ons motorrijders niet erg interessant. Het pakvolume zal, afhankelijk van je maat, zo’n anderhalve liter bedragen. Met een compressiezak kun je dit terugbrengen tot ongeveer de helft. Overigens zou ik dat niet adviseren, want een regenbroek moet je snel voor het grijpen hebben, en niet ergens wegstoppen in een ultracompacte klont op de bodem van je koffer.
De prijs van de trila is afhankelijk van de staat. Ze zijn via dumpzaken volop te verkrijgen voor bedragen tussen de 20 en 30 euro.
Leuk stuk, zijn die tri-lamas er ook in khaki ?
Oh en dat je de jas niet beschrijft, prima, maar beschrijf wel een keer de *Jekker* de beste motorregenjas denkbaar, in zijn eigen buitenzak gepropt niet groter dan een ciabata bol, en met de riem makkelijk buiten op de plunjebaal te snoeren.
De mijne is nu 20 en nog steeds waterdicht, is wel 100% waterdicht dus zweet kan een robleem zijn, maar met dit soort herfst weer het enige wat je langer dan 2 uur drooghoud op weg naar droger oorden…
Zullen die regenjas eens goed bekijken en proberen te slopen.
De trila’s zijn ook in khaki camoflage patroon, geen effen kahki. Ook zijn te krijgen in orange en zwart, maar die zijn een stuk moeilijker te vinden en vaak alleen in hele kleine maten.
Ze zijn er ook in blauw, ik heb er twee en ze zijn echt super, ik wil en hoef nooit meer wat anders ! Zoiets kom je niet vaak tegen, iets met alleen maar voordelen !
Zelf gebruik ik ook een Gore-tex regenbroek gekocht via een Engelse dump (dus Engels model). Bevalt super icm zo’n spijkerbroek voor op de motor! Enigste nadeel is dat het kruisgedeelte een klitteband sluiting heeft. Als ik in een regenbui mijn jas niet helemaal recht heb zitten loopt het water via de klittenband gewoon naar binnen wat een natte plek op een vervelende locatie achterlaat… Ik zie dat jij een NL Gore-tex broek gebruikt. Hoe is dat daar geregeld? Is die helemaal dicht bovenaan?
Die heeft geen klittenband en is helemaal dicht. Daar is bij mij nog nooit ergens een druppel doorheen gekomen.
Dat is mooi, dan moet ik de mijne maar eens gaan omruilen. Bedankt!