Veel BMW rijders besteden hun (groot) onderhoud uit aan een dealer. En dat is zonde, want niemand kan je motor zoveel aandacht geven als jijzelf. Het controleren en zonodig bijstellen van de klepspeling moet volgens de voorschriften iedere 10.000 kilometer gebeuren. De R1100 en R1150 serie (ook wel oilheads genoemd) zijn bijzonder gevoelig voor afwijkingen. Gevolgen daarvan kunnen ondermeer een hoog brandstofverbruik zijn, trillingen en nog meer gerammel dan normaal.
Kleppen stellen is zo’n typische klus waar veel mensen tegenaan hikken. En met goed recht, ik zal hier niet gaan roepen dat ik dat even in een half uurtje doe. Maar daar waar de monteur in de garage een boze klant heeft als hij te lang bezig is, kun jij er wel een complete avond in stoppen. En geloof me, daar wordt het resultaat merkbaar beter van! Ik zal beschrijven hoe de procedure is, en welke punten extra aandacht vereisen. Hopelijk geeft dat al genoeg vertrouwen om het gewoon te gaan doen! Een waarschuwing vooraf; het is voor iedereen met geduld goed te doen, maar er zijn mensen voor minder in een dwangbuis afgevoerd…
Voorbereiding:
Een goede voorbereiding is het halve werk, dus laten we daar maar eens beginnen. Kleppen stellen doe je met een koude motor. Met koude motor bedoel ik ook koud. Dus niet eerst een stuk rijden, bakkie koffie drinken en dan aan het werk… Het is verder handig om de boutjes waarmee de kunststof cilinderbeschermers vast zitten alvast in de kruipolie te zetten.
Verder heb je het volgende nodig;
– opvangbakje om ca. 100 a 200 ml olie op te vangen
– ringsleutels 10 en 16
– setje inbussleutels
– voelermaatjes, twee keer 0,15mm en twee keer 0,30mm
– bougiesleutel
– zaklamp
– momentsleutel
– sleutelmaatje om bij uit te huilen
Denk je dat je er klaar voor bent? Zullen we gewoon beginnen?
1. Met de GS op de middenbok geparkeerd beginnen we de cilinderkoppen vrij te maken. Mijn valbeugel kan blijven zitten, maar er bestaan ook valbeugels die om de cilinder heen gaan. Niet boos worden op mij, ik heb ze er niet opgeschroefd…
2. De plastic kleppendeksel bescherming zit per zijde maar met drie boutjes vast. Als het je lukt om ze alle zes los te draaien zonder dat er eentje afbreekt ga je door naar stap 2a. Zoniet, laat maar zitten, we gaan door. Even sip kijken is toegestaan, maar blijf er niet in hangen.
2a. Ren naar een sigarenboer en koop een straatje staatsloten. It’s your lucky day!
3. De bougiedoppen zitten weggestopt achter een fancy plastic kapje. Die haal je voorzichtig los vanaf de kant waar de bougiekabel naar buiten komt. Ze zouden er makkelijk af moeten ploppen.
4. Speciaal voor deze howto had ik een tooltje gevonden dat blijkbaar tot de standaarduitrusting van de R1100’s en R1150’s behoort. Ik had nattigheid moeten voelen toen ik ontdekte dat ik al drie jaar zonder deed… Enfin, schuif de trekker over de bougiedop en trek. U ziet, er gebeurt niets. Ja, dat debiele tooltje vervormt en schuift weer van de bougiedop. Herhaal dit gerust tot u het zat bent.
5. Het hele punt van het tooltje om de bougiedop los te trekken, is dat de ingenieurs van de R-serie te stom zijn om te poepen. Ze hebben een bougiedop ontwikkeld die alleen rechtstandige druk kan weerstaan. Op zich niet zo’n punt, ware het niet dat wij met onze worstevingers daar natuurlijk niks mee kunnen. Motoravonturist-sleutelhint; pak een stukje touw en sla dat om de bougiedop heen. Zo kun je ‘m er wel makkelijk uit trekken.
6. Goed, het kleppendeksel ziet er kaal uit, en de bougiedoppen en kabels bungelen er treurig bij. Maak voor je de bougies eruit draait de tunnel waarin ie woont even schoon… Ik doe dat met een compressor, maar een beetje blazen en peuren met een doekje kan vast ook. Zolang het schoon wordt zal het mij een zorg zijn hoe je het doet.
7. De bougies mogen eruit. Roep uw sleutelmaat erbij en doe interessante uitspraken over de kleur van de bougies. Mooi moment om elkaar even op de schouders te slaan en een biertje te pakken. U bent toch maar mooi ver gekomen, we zijn allemaal heel trots!
8. Aan de voorkant van het motorblok, dus recht achter het voorwiel, zit een kunststof deksel dat met vier inbusboutjes vast zit. Achter dat deksel zit een snaar gemonteerd die de dynamo aandrijft. U raadt het al; dekseltje moet los. Ons publiek is intelligent.
9. Voor het kleppen stellen moet de zuiger op het bovenste dode punt staan (TDC) . Er zijn meerdere manieren om er achter te komen of je goed zit, maar ik demonstreer de voorgeschreven wijze.
Aan de rechterkant van de motor zit net achter het scharnierpunt van de telelever een bijna onzichtbaar dopje. Dat dopje is van rubber, en meneer BMW meldt erover; pak een platte schroevendraaier en haal het rubber afdekkapje los.
Volgzaam als we zijn doen we dat natuurlijk. Het dopje blijkt fascinerend genoeg te desintegreren zodra je er met een schroevendraaier in de buurt komt. En natuurlijk gebeurt dan het onvermijdelijke, het dopje vouwt naar binnen en balanceert boven vliegwiel en startmotor…
10. Vervloekt zijn die duitsers! Opa en oma hadden nog zo gewaarschuwd. Het lijkt erop dat de voormalige kampbeulen na de oorlog een nieuw leven zijn begonnen op de ontwerpafdeling van BMW. Dit is het moment waarop u mag huilen als een meisje, uw sleutelmaat ondersteunt u hierbij.
11. Genoeg. Verman uzelf. De oorlog wordt natuurlijk niet gewonnen met wanhoop en paniek. Zoek een ijzerdraadje en ros dat ellendige dopje uit het blok. V for victory!
– Intermezzo –
Stel dat het rubber afdekdopje nu wel naar binnen was gevallen, was dat dan onoverkomelijk? Mwoh, er schijnen honderden, zoniet duizenden, R1100’s rond te rijden met de restanten van dat dopje. Maar toch…
12. En dóór! Plaats een bakje om olie op te vangen op de grond onder het klepdeksel. De vier bouten waarmee het klepdeksel op z’n plaats wordt gehouden mogen los. Deze bouten hebben een verdikking waardoor je ze er niet helemaal uit kunt trekken. Maakt ook niets uit, kunt u ze tenminste ook niet kwijtraken…
Als de bouten gelost zijn komt het deksel met wat voorzichtig gejutter los. Een lullig straaltje olie loopt in het daarvoor bestemde bakje.
13. Het klepdeksel kan het best ondersteboven uitlekken zodat alle olie eruit verdwijnt, dat is bij het monteren straks weer handig. Nu is het moment waarop de pakkingen bekeken kunnen worden. Peuter voorzichtig de pakking los die nog aan de cilinder kleeft. Zorg dat deze heel blijft, want we gaan deze straks weer gebruiken. Prettig aan zo’n Duitse pakking is dat ze erg lang meegaan en flink taai zijn.
Om het bougiegat lekvrij te houden is ook in het deksel een ronde pakking gemonteerd. Soms blijft deze bij het demonteren aan de kop plakken. Waar ie ook is, vind ‘m!
14. Op de ronde pakking is een afdruk te zien van de kop. Op de volgende foto is goed te zien waardoor deze afdruk is veroorzaakt. Draai de pakking een kwart slag, zodat er straks een vers stuk rubber tegen de kop aan drukt.
15. Weet je nog dat nare rubber dopje dat er zo rot af ging? Natuurlijk weet je dat nog. Nooit zullen we het ze vergeven!
16. Als je met een zaklamp in het ontstane gat schijnt, kijkt je tegen het vliegwiel aan. Op dat vliegwiel staan een aantal merktekens die beurtelings voor het gat zullen verschijnen. We zijn op zoek naar het merkteken OT .
Roep de sleutelmaat, de buurvrouw of uw favoriete kind om dat in de gaten te houden.
17. Ondertussen vouwt u zich zodanig dat u een dopje 16 (of ringsleutel) op de bout van de onderste poelie kunt zetten. Draai alleen MET DE KLOK MEE!
Het vliegwiel zal nu gaan draaien en uw assistent scheldt u de huid vol dat hij of zij geen donder kan zien. Rustig aan dus.
18. Uiteindelijk zult u samen het merkteken vinden. Door te rammelen aan de tuimelaars ontdekt u of de kleppen speling hebben. Zoniet, dan draait u nogmaals het blok in de rondte, totdat het merkteken OT wederom verschijnt. Nu zal er wel speling zijn.
BMW heeft een systeem dat er voor zorgt dat alle vier de kleppen van één zijde nu tegelijkertijd gesteld kunnen worden. Bij andere fabrikanten ben ik dat niet eerder tegengekomen.
19. Dan is het nu tijd om de voelermaatjes tevoorschijn te halen. Daar waar andere fabrikanten werken met een zekere tolerantie die de klepspeling mag hebben, tolereert BMW helemaal niks. Het is òf goed, òf fout. Meer smaken zijn er niet. Laat ze maar, ze hebben een reputatie hoog te houden op het gebied van intolerant zijn.
De voelermaatjes 0,3mm gaan tussen tuimelaar en klep aan de uitlaatzijde, en voelermaatjes 0,15 gaan aan de inlaatzijde.
20. Passen ze? Als het goed is kunt u de voelermaatjes er met een zeker weerstand tussendoor bewegen. Als het wat minder goed is, dan vallen ze er tussenuit, of passen ze er uberhaupt niet tussen. Geen paniek, hierom was het allemaal te doen!
21. Begin met de klep waar de voelermaat het minst passend was. Te groot of te klein maakt niet uit, gewoon de klep zoeken die de meeste afwijking heeft.
Op de borgmoer plaatst u ringsleutel 10, in de stelbout gaat inbus 3mm. Draai de borgmoer los terwijl u de inbussleutel gebruikt om de stelbout in positie te houden.
Waarschijnlijk zitten de borgmoeren absurd vast. Geen idee waarom, maar dat doen mensen.
– Intermezzo –
Tijd voor een bakkie koffie! Lees ondertussen het volgende;
U gaat nu beginnen met het echte werk. Gefeliciteerd, u behoort nu bijna ook tot het edel gezelschap der kleppenstellers.
BMW kleppen in de oilheads zijn een mysterie. Per kant zijn er vier gemonteerd, en die beinvloeden elkaar allemaal. Het ligt niet aan u.
Hou gedurende het proces van kleppen stellen alle vier de voelermaatjes op hun plaats!
22. Als de borging los is kan het eigenlijke stellen van de klepspeling beginnen.
Stel de speling zodanig bij dat het voelermaatje met een lichte weerstand heen en weer kan worden geschoven. Als dat gebeurd is draait u de borgmoer weer vast. Hoe vast? 8Nm.
Dat is handvast, en zeker niet zo achterlijk vast als u ze net aantrof.
23. Voel nogmaals de speling op alle vier de kleppen. Waarschijnlijk vallen op dit moment de voelermaatjes er aan de andere kant spontaan uit, terwijl u daar niet eens in de buurt bent geweest. En zelfs de klep die u zojuist met de reuzel in de bilnaad heeft lopen stellen lijkt in de verste verte niet meer op hoe u ‘m achterliet…
Nu komt het er op aan. Het is niet moeilijk om de kleppen ongeveer goed te krijgen. Maar nu u al zover bent moet u nog even doorzetten. Zorg dat de klepspeling van de inlaatkleppen onderling excact gelijk aanvoelt, en hetzelfde voor de uitlaatkleppen. Hoe dichter het bij elkaar ligt, hoe lekkerder het straks rijdt.
24. Hebbes? Controleer het nog een keer. Niet smokkelen.
25. Nee, die klep heeft een andere speling. Opnieuw.
26. Ja? Akkoord.
27. Maak de pasvlakken van de cilinderkop, pakking en het klepdeksel grondig schoon met een doekje. Plaats dan de pakking terug op de cilinderkop. De pakking past maar op één manier.
28. Controleer nogmaals of de ronde pakking op het klepdeksel zit, en of deze 90 graden gedraaid is ten opzichte van de laatste keer dat ie gemonteerd zat. Vers rubber tegen het gat, remember? Viezerik.
29. Nu met beleid het klepdeksel terugplaatsen. Eerst met de hand aandrukken, en dan de boutjes handvast aandraaien. Gebruik in godsnaam een momentsleutel op die bouten vast te draaien, het schroefdraad is bijzonder fragiel. Het grote boek van Sinterklaas schrijft een moment van 8Nm voor.
30. Op naar de andere cilinder! Draai nogmaals het vliegwiel rond tot het merkteken weer in zicht is en herhaal dan de stelprocedure.
31. Gefeliciteerd! De klepspeling is nu weer perfect!
32. Verwen jezelf met een biertje, en de BMW met verse bougies. Ik zweer zelf bij iridium, maar daarover verschillen de meningen nogal. Kies uw favoriete bougies en monteer ze.
33. Let bij het terugplaatsen van de bougiedoppen op de kenmerkende *plop*. U hoorde geen plop? Dan is het niet goed. Opnieuw.
34. Kijk nog even naar de snaar die de dynamo aandrijft. Die hoort er soepel, niet uitgedroogd en al helemaal niet gerafeld uit te zien. Als dat zo is kan het kunstof kapje er weer overheen. Als de snaar er uitgewoond uitziet heeft u uw volgende klus gevonden. Gefeliciteerd!
35. Cilinderbeschermers weer gemonteerd? Mooi. Dan mag er een klein scheutje olie in het blok worden gegoten, als compensatie voor wat we verloren.
36. Start. Geniet.
37. Kak! Dat is waar ook! Dat rottige moffendopje van het timingsgat! Die kunnen we natuurlijk niet meer terugplaatsen. Bij de BMW-boer kunt u een nieuw dopje vinden (91 cent). Beter nog zijn de dopjes die de oude tweekleps-boxers hadden. Die passen ook, maar zijn veeeeel steviger (en 93 cent). Vertikt u het om ook nog maar één cent aan die Germanen te geven? Een stukje tape over het gat gaat volgens fervente BMW sleutelaars ook prima. Aan u de keuze…
Fijn verhaal.
Ik ben zo blij met m’n tweeklepper… 🙂
Super, voor het eerst zelf mijn 1150 Gs gesteld, blij met je duidelijke uitleg met foto,s. THNX
En hoe haal je dat afgebroken boutje van de cilinderbeschermer er nu uit?
Hoi Bob,
Eerlijk gezegd heb ik dat boutje lekker gelaten voor wat het was, zo’n beschermer blijft ook prima op z’n plek met twee boutjes.
Maar eerder heb ik eenzelfde boutje verwijderd op dezelfde manier als ik andere afgebroken bouten verwijder: met een boormachine.
Ik probeer meestal eerst een klein boortje centraal te plaatsen en te boren tot deze vastslaat, dan de boormachine de andere kant op laten draaien en meestal komt het dan wel los. Als je iets minder geluk hebt zul je steeds groter moeten boren tot ie er helemaal uit is, of in combinatie met een linksdraaiende tap. Opboren en een helicoil plaatsen zou mijn voorkeur zeker niet hebben, omdat ik bang ben om gaten in m’n motorblok te boren (dat besteed ik uit aan iemand met professionele spullen).
Maar nogmaals; op twee boutjes zit ie ook echt prima.
Haha ben dan maar staatsloten gaan kopen maar had daar minder geluk!
Thanx voor de heldere uitleg
Tom
Heel goeie uitleg, het kleppen stellen had ik nog even uitgesteld bij mijn 850rt, maar nu ga ik er ook eens aan beginnen. Bedankt!
Op een hele leuke maar vooral ook duidelijke manier geschreven. Op deze manier is internet een ideale sleutelhulpje. Zou bijna ook een computer in m’n werkplaats gaan zetten……(Maar ja, die staatsloten…)
ik heb me weer helemaal het lazarus gelachen om de heldere en beeldende taal inclusief de converserende wijze van schrijven.
toch knap, het lijkt op ping pong zonder tegenspeler.
Bedankt voor de mooie uitleg! Wat is precies het voordeel aan de iridium (naast langere levensduur)?
Hoi Erik,
De merkbaarheid van de voordelen van iridium bougies zijn tamelijk afhankelijk van het type motor. Mijn ervaring is dat de 1100 en 1150 boxerblokken van BMW er serieus van opknappen.
In z’n algemeenheid kun je zeggen dat de levensduur van iridium t.o.v. normale nougies aanzienlijk langer is (twee, drie, vier keer). Daarnaast is de vonk die deze bougies afgeven wat krachtiger, wat dan weer tot uiting komt in gemakkelijker starten en een betere loop bij een koude motor. Ook de gasreactie wordt er wat beter van.
Nogmaals, niet op alle motoren is het erg merkbaar, maar op motoren die zo beroerd zijn als BMW-boxers maakt het een wereld van verschil. Kleppen stellen, synchroniseren en iridium bougies zijn de enige bij mij bekende oplossing tegen het KFR-verschijnsel (voor de mensen die dat niet kennen: het voelt alsof iemand met je aan het voetballen is).
Vanaf 2004 zijn de 1150 boxerblokken twin-sparks en is het gedonder wat afgenomen, voor wat betreft KFR dan…
Ik heb inmiddels de iridium bougies binnen en ga deze week de kleppen stellen, ben heel benieuwd en alvast bedankt voor de mooie uitleg!
Duidelijk verhaal, deze week een poging doen om zelf de kleppen eens te stellen, het ziet er makkelijk uit, maar dat vond ik ook van het synchroniseren een dat viel ook tegen.
Uiteraard na het kleppen stellen weer opnieuw synchroon stellen, maar ik heb er vertrouwen in.
Thx!
Zo. Ik overweeg een 1100 gs. En na het lezen van dit stuk ga ik er een kopen. Erg gelachen en zin om aan de fiets te gaan sleutelen. Dank u! 😉
Bedankt voor de vlotte en humor volle manier van uitleg en voor de duidelijke foto’s. Dit schrijven heeft me erg veel geholpen met het afstellen van mijn R1100R uit 97. De motor rijdt nu echt geweldig!
Kleine aanvulling op het afstellen is hoe kom je er achter wat de juiste weerstand is op je voelermaatje. Leg deze op een glad oppervlak en zet daar op een bus verf of een soort gelijk zwaar voorwerp. Trek de voelermaat er nu onderuit. Dit is de weerstand die je dus ook moet voelen bij het afstellen van de kleppen.
Super uitleg, hij staat nu bij de specialist om de kleppen te stellen, volgende keer doe ik het zelf.
Bedankt, voor deze uitleg…zojuist gesteld,hij loopt weer als een zonnetje.
Leuk en helder.
Kleine dingen klepspeling stond lang lang geleden bij andere fabrikanten ook op 1 maatje.
Dat was in de goede oude tijd toen ze daar ook nog met klepstelboutjes werkte.
Dus bv een K-serie heeft wel 2 waarden en plaatjes.
Iridium bougies
Het voordeel is ze gaan erg lang mee zeker 50.000 km.
De nadelen
Ze zijn gruwelijk duur.
Als je stevig gas geeft worden ze veel heter met het risico op pingelen.
Nog niet op een bmw gezien maar mijn kawa is er niet blij mee.
Eigenlijk is koper de beste geleider en ja ze gaan maar 15000 km mee beh…. voor dat geld.
Het is wel zo dat de standard bosch die in de R11 zitten niet zo zijn. En je beter kan vervangen door een ander merk.
Hoi Daniël.
Volgens BMW stel je de kleppen van de R1100xx 1 voor 1, voelermaat erdoor, stellen, en dan de volgende.
Volgens jouw manier gebruik je tussen alle 4 de kleppen tegelijkertijd een voelermaat, deze op hun plaats houden, en dan afstellen.
Er zit een wezenlijk verschil tussen beide methoden:
Stel je af met 4 voelermaten tegelijk, staan de kleppen wat te strak als je naderhand 1 voor 1 gaat meten.
Wat is voor jou de reden om 4 voelermaten tegelijk te gebruiken?
Voor de duidelijkheid, ik vind het gewoon leuk om te sleutelen, maar ben zeker geen monteur.
Dit is dan ook geen kritiek, maar ik ben gewoon benieuwd naar de reden.
Hoi Rene,
Inderdaad, kleppen stel je normaal gezien een voor een. En dat zou ik op een vierklepsboxer het liefst ook doen (het is immers makkelijker en sneller) en ik ben er vrij zeker van dat de BMW-dealer het inderdaad zo doet.
Maar… door ‘bijzondere’ ontwerp van de cilinderkoppen beinvloeden de afzonderlijke kleppen elkaar. Met andere woorden; als je inlaatklep 1 stelt, kan dat invloed hebben op uitlaatklep 2. En precies dat merk je niet als je de kleppen met een enkel voelermaatje stelt.
Het is daarom dat ik je zou aanraden alle vier de klepspelingen per kant in de gaten te houden, net zoang totdat ze ALLEMAAL goed staan. Dat maakt voor het rijgenot een wereld van verschil, eerlijk waar!
Hallo Daniël,
Na jouw stuk gelezen te hebben, heb ik ook de kleppen gesteld bij mijn r1100rs van 1995. Eerst van die mooie losse voelermaten besteld want die hadden ze niet zo liggen. Ik heb het moment om de kleppen te stellen bepaald door de duimstok in het cilindergat te steken en dan te kijken wanneer ik op het juiste punt zat. Dit omdat de kuip in de weg zat voor het dopje en het volgens mij zo ook wel moest kunnen. Weet jij wat de reden is om alleen met de klok mee te draaien? Ik heb namenlijk ook vrolijk de andere kant opgedraaid. ( de motor doet het gelukkig nog steeds)
Andere vraag is, heb je ook zo’n mooi verhaal voor het synchroniseren van de gasschuiven? In dat geval hoor ik dit graag. Ik heb deze motor namenlijk net een paar weken en hij neemt nogal beroerd op. Inmiddels dus de kleppen gesteld, bougies vervangen door briks o.i.d. (Die zaten er ook al in) luchtfilter vervangen (deze zag er erg vuil uit) en natuurlijk olie en olie filter. Synchroniseren schijnt ook zeer veel invloed te hebben dus hoor ik dit graag.
Bij deze in ieder geval bedankt voor het stuk kleppen stellen.
Met vriendelijke groet,
Erik
Ben straatje gaan kopen en wat denk je………miljonair
Maar niet echt, helaas
Ik ben ook staatsloten gaan kopen, als ik win koop ik een goed ontworpen motor…
Ik heb een R12S van 2006,
Nu de kleppen maken terug zo een licht irritant geluid.
De klep speling waarden van inlaat 0.15 en uitlaat van 0.3 zijn die dezelfde of is er een verschil van R1200S in vergelijking met r1100gs. Boxer = Boxer ???
Super uitleg btw!!!
Mvg
Het blijft verbazingwekkend dat die BMW boxers, die echt stikvol ontwerpfouten zitten, zo verschrikkelijk veel verkocht worden !?
Het zal wel komen omdat ze wel lekker rijden en er zo vreselijk stoer uit zien…
Op vakantie in de Alpen weer één tegengekomen met een vastgelopen versnellingsbak, het ding was nog maar drie jaar oud.
Ik ben blij dat die van mij verkocht is !
Nooit weer in BMW in mijn schuur 🙂
Perfecte handleiding. Als beelddenker ben ik erg blij met de plaatjes 😉
Miijn r1100r rijdt weer als nieuw
Bedank voor deze heldere uitleg, het is helemaal gelukt. Groeten, Jaap
Hoe moet je de kleppen van een R1200RT van 2005 regelen?
Ik zou dit ook eens zelf willen doen.
Hartelijk dank, JP
Wij hebben helaas geen 1200 boxers in ons midden dus wij hebben geen idee.
Wij hebben gelukkig geen 1200 boxers in ons midden en dus berusten wij in zalige onwetendheid.
Hi Daniël,
Ik heb me rot gelachen, geweldig!!
Ik ga van de week mijn Boxer R1100S 2001 afstellen zoals beschreven en zal m,n maatje uitnodigen 🙂 die zal ik hard nodig hebben…
Dit zal me uiteindelijk zeker lukken, vraag naar jou kant… ik heb een probleem met de motor dat er af en toe een cilinder even weg valt bij stationair (lijkt op een missfire) en rond de 3000 RPM last van KFR en hoog verbruik 1:10 terwijl er Brisk bougies ingezet zijn en alles gesynchroniseerd is.. (zelf uitgevoerd)
Het grootste probleem vind ik toch wel dat weg vallen van 1 cilinder, dacht eerst aan een injector of bougiekabel , bobine?… moeilijk te meten
Hopelijk heb je een goede tip voor me 🙂 (zeg niet in de brand steken LOL )
Gr Peter
In brand st… o wacht.
Af en toe wegvallen, dat is natuurlijk strontvervelend. Klepspeling controleren is trouwens hoe dan ook een goede start.
De informatie die je nu geeft is wat minimaal. Is het tijdens het optrekken? Is het bij stationair?
Knalt ie bij het inhouden? Start ie wel normaal? Heb je de originele uitlaat nog? Is de stekker van de lambdasensor niet weggerot?
Een onregelmatige loop heeft een aantal hoofdverdachten op de GS. Berucht is de splitsing in de gaskabels; zeker als je tank er af is geweest wil de gaskabel nog wel eens uit z’n steuntje (vlakbij de gasklep) schieten.
Een intens debiel systeem dat niets dan ellende veroorzaakt. Ik zie eigenlijk maar twee oplossingen: dat idiote blok vervangen voor een degelijk uralblokje of… in brand steken.
Hoi Daniël,
De R1100S pingelt bij stationair lopen en afremmen, hoe warmer hoe slechter de motor gaat lopen.
Ik ga ook de benzinefilter vervangen en had de messing schroeven bij het injectiehuis 1-1/4 slag open gedraaid en vervolgens de gaskleppen gesynchroniseerd… heb me nu laten vertellen dat dit 2-1/2 tot 3 slagen open moet staan en dan de gaskleppen afstellen…Is dit correct?..waardoor er meer lucht toevoer komt i.p.v benzine..
Bij optrekken gaat het redelijk, bij gas inhouden geeft ie een paar ploffen, bij 3000RPM last van KFR
start soms een beetje moeizaam zeker als deze uitgevallen is na zo’n hik-up , ik zal de stekker van de lambdasensor nakijken 🙂 en ik heb idd een RVS laser demper eronder zitten
Thanks Peter
Als je de CO-schroeven bedoelt kun je die niet zomaar op de gok open of dicht draaien. Die schroeven hebben invloed op de hoeveelheid brandstof die wordt geinjecteerd. Er aan draaien zou zomaar de problemen kunnen hebben veroorzaakt die je hier beschrijft.
Een apk-keurstation (auto’s) kan een co-meting voor je doen, is misschien tien minuten werk. De waarde voor jouw motor zou 1.50 moeten zijn (met een tolerantie van 0.01).
Mijn suggestie is dat je eerst kleppen gaat stellen, daarna CO laat meten (en waarschijnlijk dus flink bijstellen) en tenslotte de gaskleppen synchroniseren. Dan zou het weer ‘normaal’ moeten zijn.
In brand steken is overigens nog altijd een optie.
Hi Daniël,
Kleppen gesteld, co schroeven afgesteld en de boel gesynchroniseerd.
Mede rechter gasklep revisie set ingezet vond de speling iets te groot en de TPS uitgelezen en direct aangepast welke ook niet meer op de juiste stand stond.
De BMW loopt nu naar behoren hopelijk blijft dit ook zo 🙂
Nog geen uitval of stotterende cilinder gehad wat hij voorheen wel had, wel vreemd want je zou zeggen dat dit niet echt te maken heeft met de afstelling meer dat de twin beroerder zou moeten lopen.
Persoonlijk dacht ik eerst aan slecht functioneren van een injector of bobine kabel maar dat komt niet zo vaak voor lijkt me?
Bedankt voor je hulp
hallo Daniël,
ik heb met veel aandacht gelezen over “Kleppen stellen BMW R1100 GS”
ik neem aan dat dit hetzelfde zal zijn met de BMW R1200RT !
maar ik heb een Twin Spark dus vier bougies 2 per cilinder !
en nog een vraagje, bij het verwijderen van de cilinder kop of kap komt er olie
uitgelopen, deze hoeveelheid dan terug bijvullen in het carter ? of gewoon samen
olie verversen terwijl je toch bezig bent. bedankt voor je vele vakkundige uitleg.
PS: ik ken daar niets van, en toch gaat het me lukken denk ik, waar een wil is ….
greetz Johnny
De procedure is inderdaad vrijwel indentiek.De manier om het bovenste dode punt te bepalen is iets anders, het staat hier vrij goed omschreven: http://www.r1200gs.info/howto/valve-adj.html
Het ding in brand steken is ook altijd een optie.
Olie verversen staat compleet los van kleppen stellen. Als je de rest van je olie nog vers genoeg is kun je na afloop gewoon de verloren hoeveelheid aanvullen met nieuwe olie. Een complete wissel is niet noodzakelijk voor deze ingreep.
bedankt Daniël voor de vakkundige uitleg.
gr Johnny
Daniël,
ik heb jouw procedure gevonden NAdat ik de kleppen van de GS voor de eerste keer zelf gesteld had. Ik heb in meer dan één deuk gelegen toen je over dat verdomde rubbertje begon! Man ik was in paniek toen dat ding naar binnen wipte!!!! Dat was écht code rood!!! Gelukkig bleef het net als in jouw verhaal zo nog een beetje hangen en heb ik het er uit kunnen halen. Ik heb trouwens nog een érg leuke uitbreiding voor je verhaal : ik ben meer dan een half uur bezig geweest om dat rotte rubberen dopje van tussen twee koelribben te krijgen, meerbepaald de twee dichtst bij het motorblok, nét aan de achterkant van de cylinder. On-mo-ge-lijk om daar gemakkelijk aan te kunnen. Slechts na héél véél peuteren en prutsen en vloeken en stress krijgen heb ik dat eruit gekregen. En toen moest het nog in het blok springen, stel je dus voor hoe ikzelf omhoog sprong toen dàt ook nog eens gebeurde.
En op mijn beurt heb ik hier dan weer smakelijk om kunnen lachen. Puur leedvermaak, mijn favoriete soort vermaak.
Hoe hebben ze dat kreng ooit kunnen ontwerpen he?
Hoi Daniël,
Het succes zet zich voor, ook in 2017 vindt dit blog een vervolg met een geweldig lopende 1150 adventure als het gevolg. Super bedankt voor voor je uitleg! Ik hadden sleutelmaatje om bij uit te huilen nodig gelukkig. Volgend mij haalt heel Nederland de voelermaatjes ook bij dezelfde want ook ik heb de ele en de witte nu netjes in mijn trommeltje. Leer de gs (nu vier maand in mijn bezit) steeds beter kennen ivm een op de lijst staande reis van een aantal maand richting het oosten.
Ik vroeg me nig wel een ding af. Jij geeft aan bij het moment van de cilinderkopbouten 8Nm volgens het grote boek van onze lieve heer, maar ik vind een onderhoudsschema van Wunderlich (ook geen bmw-analfabeen lijkt lijkt mij) en daa staat 20Nm. Ik vond dat verschil wel erg groot, heb jij een idee waar hem dit in zit?
Die van mij zitten vast met 10Nm want kleiner ging mijn momentsleutel niet en hij loopt zoals verwacht prima. Enig idee?
Sorry voor de slechttte sppppelling, selfcorrect op de iPad en een te snelle wijsvinger :(::::
Kan iemand een uitreiking geven voor het beste lesverhaal ooit? Uitstekend gedaan, ik ben een hoop bloed zweet en tranen verder maar ik heb echt in een deuk gelegen als nooit te voren tijdens het stellen van mijn kleppen!
Bedankt topper!
WoW, WoW, en nog eens WoW. Ik zag er zo tegenop te kijken, dat kleppen stellen. Ik heb alle gereedschap en ik voel me een echte stoere monteur, maar stiekem ben ik het niet. Het blijft meestal bij klein onderhoud en bier drinken en stoer kijken naar mijn motor en snel wat gereedschap in mijn handen vasthouden als mijn vrouw de garage binnen komt.
Maar met deze fantastische uitleg heb ik het klus als een echte pro volbracht!
Heb je ook zo een uitleg voor vrouwen ? Die kan ik echt gebruiken 🙂
Je bent een held!,,,,
Te Gek !
iridium er in, motorex olie, luchtfilter, kleppen gesteld, niks kapot of onverwacht mis gegaan..
1150gs uit 03 is dankbaar veeeel beter nu, KFR is weg, minder getik, loopt soepeltjes, koffie is op.. en de reuzel gaat nu onder de douche :-))
Thnx man, ouwe kleppensteller
Alsnog een fantastisch verhaal en super duidelijk! Thanks