Recept voor heerlijke beef jerky. De beste snack voor onderweg.

beefjerky-4

Honger onderweg, dat kan je maar beter voorkomen. Zeker als je met Peter ‘Snicker Bitch’ van der Graaf op reis gaat. Toch is wat gezonds en hartigs fijner dan alle candy bars die te koop zijn. Een heerlijk en gezonder alternatief is beef jerky. Helaas is hier beef jerky niet zo populair als in de Verenigde Staten en daardoor onbekend. Zonde, want het heeft nagenoeg geen vet, zit vol proteïne, is lang houdbaar en verschrikkelijk lekker. Het is de lekkerste snack die ik ken. Van alle snacks die ik ken is beef jerky zeker de lekkerste. In ieder geval is het een lekkere snack.

Dat het hier niet populair is heeft als gevolg dat het slecht verkrijgbaar is, of werkt dat andersom? Sommige supermarkten hebben kleine zakjes te koop, tegen woekerprijzen. Er zijn ook een aantal webwinkels die het verkopen, toevallig tegen woekerprijzen. Ok, de prijzen woekeren misschien niet heel erg, maar het is een prijzige snack. Lastig als het de lekkerste snack is die je kent. Een ander nadeel van de kant en klare beef jerky is de bereidingswijze. Daar zitten een boel spullen in die je liever achterwege laat, zoals heel erg veel zout en suiker.

Tijd om deze snack zelf te maken, want dat kan heel goed én het is een erg lekkere snack. Beef jerky is niks anders dan gedroogd vlees dus dat is het eerste wat we gaan halen. Het kan met kip of kalkoen, maar jerky van rundvlees maakt de echte beef jerky. Neem hiervoor een mager stuk rundvlees en ongeveer 700+ gram. Geen biefstuk, maar runderlap of ander stuk ‘goedkoop’ vlees. Mijn ervaring leert dat goede voorbereiding van dit vlees de jerky ten goede komt. Neem de tijd om al het vet en pezen weg te snijden. Maak vervolgens repen van 4 a 5 mm dik. Snij tegen de draad in of met de draad mee, maakt mij het wat uit. Tegen de draad in maakt het eten van de taaie jerky wel wat makkelijker. De repen gaan we vervolgens marineren.

beefjerky-1

Met de marinade geef je de jerky smaak. Zonder marinade blijft de smaak wel erg rauw en dat is niet voor iedereen. Het zuur en zout in de marinade zorgen ook dat het vlees al voorbereid is voor het droogproces. Voor de smaak is het van belang dat de drie belangrijke smaken in de marinade zitten: zout, zoet en zuur. Bijvoorbeeld:

Sojasaus voor het zout
Honing voor het zoet
Balsamico voor het zuur

Ik voeg hier graag nog flink wat knoflookpoeder aan toe, dat geeft een mooie extra smaak. Maak genoeg marinade zodat al het vlees er in zwemt. Laat dit een nachtje staan en droog dan de repen af, des meer vocht je nu al weghaalt des korter is de droogperiode in de oven. Rijg vervolgens alle repen aan een prikker en hang deze in de oven.

beefjerky-2

Zet de oven op de laagste stand, dat is meestal 50 of 60 graden. Hou de deur op een kier zodat de vochtige lucht kan ontsnappen. Nu kom het belangrijkste, geduld. Afhankelijk van de vochtigheid van je vlees en de dikte van de repen duurt het drogen al snel een uur of vier. Vergeet tussen niet af en toe te kijken en te proeven. Bij mijn laatste partij jerky duurde het drogen maar drie uur, ik had dan ook erg dunne repen gemaakt.

Na het drogen kan het zijn dat nog niet al het vocht uit het vlees is, laat het daarom in de oven nog een uur of wat goed afkoelen en leg het vervolgens op een stuk keukenpapier. Geef het genoeg tijd om echt uit te drogen, daarna is het namelijk maanden houdbaar.

beefjerky-3

11 thoughts on “Recept voor heerlijke beef jerky. De beste snack voor onderweg.

  1. Shit dat lijken wel verkoolde zeepaardjes? Wat als ze je daarmee pakken? Als in de VS iedereen dat lekker vindt dan wil dat nog niet zeggen dat het in België legaal is.

    Ga gewoon een hamburger eten gelijk iedereen. Ga eens je voering in je motorbroek proberen te ploeteren op zo’n ronddraaiend Duits zelfinfecterend Mc-Donalds toilet. Da’s een eind werken maar als je dan eens erin gesukkeld bent blijf je honderden kms warm.

    Ga gewoon solliciteren bij de Laffing Devils met dat.

  2. gelukkig woon ik niet in belgie 😀
    het lijkt mij wel wat om te proberen. maar als ik het goed begrijp is het de rundvlees variant van droge worst?

    1. Droge worst lijkt er op, maar dat heeft een hele andere smaak omdat daar heel bewust vet aan is toegevoegd. Beefjerky is een verkoold zeepaardje die zijn smaak losmaakt tijdens het kauwen er op, daarom is marinade zo belangrijk.

  3. Ik gebruik dus wel Biefstuk. dat is het best om jerkey te maken. En je houdt van een kilo 500 gram gedroogd over. Dus uiteindelijk is biefstuk goedkoper, er zit minder vocht in. Marineren met kikoman Sojasaus en Worcestersaus en kruiden zoals cajenepeper naar smaak. Geen zout dat is not done. drogen in een dehydrator bijvoorbeeld een stockli. supersnack.

  4. Dat het zwart wordt komt doordat het te snel en heet gedroogd is……Temp omlaag en langere droogtijd nemen……

    1. waarmee heb je dan gestookt? Als dat met bv eikenhout is heb je wel veel nodig om een paar uur de temperatuur op peil te houden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *