Michelin Anakee 3: dertigduizend km grip en vertrouwen

anakee3motoravonturist01

De Anakee 3 is een briljante band. Mijn Anakee 3 set heeft alles gezien in alle weersomstandigheden en bijna alles met verve doorstaan. Van goed asfalt tot blubber. Uiteraard heb ik ook de grenzen van deze banden aan den lijven ondervonden. Laat ik direct vermelden dat het geen offroad band is en mijn zware motor dat nog eens verergerde. Met een bandenspanning van 1.5 bar was Col de Sommelier met volle bepakking op een motor van 250 kilo te doen met een leuk tempo, maar in blubber ging het alle kanten op. De niet geasfalteerde wegen in Zweden waren dan weer een groot feest, zoals alles in Zweden dat is. Waarom is de Anakee 3 dan toch zo briljant?

De band is briljant omdat deze heer en meester is op nat, vies en koud asfalt. Laat dat nou net het meest voorkomende asfalt in Nederland zijn. Eerlijk is eerlijk, we doen per jaar maar een klein aantal spannende allroad kilometers. Het overgrote deel is op Nederlands asfalt in Nederlands weer. Vele kilometers, weinig bochten, alles altijd nat en hoge snelheden. Daar is een band voor nodig die snel warm is, altijd grip heeft, niet verrast én lang mee gaat. Precies daarin voorziet de Anakee 3 fantastisch.

anakee3motoravonturist04

Afgelopen weekend was het tijd voor een nieuwe bandenset en voor het eerst koos ik voor eenzelfde set banden. Mijn Anakee 3 set heeft 30k zo ontzettend veel plezier en vertrouwen gegeven dat ik daar meer van wilde. De band is nummer drie uit een zeer succesvolle Michelin serie en de minst offroad georiënteerde. Het is het broertje van de bijzonder goede Anakee 2 en de nieuwe Anakee Wild. De Anakee 3 heeft echter een ongewoon profiel waarbij er geen blokpatroon van noppen op de band zitten, maar groeven die wat weghebben van een tijger patroon. Ongewoon, zeker voor een allroad band. Het rijgedrag van dit ontwerp is echter super.

anakee3motoravonturist02

Allememaggies wat willen deze tijgerts door de bocht! Zo ontzettend smerig hard door de bocht met het volste vertrouwen, heerlijk. Deze grip neemt ook niet echt af naarmate ze slijten. Door het ontbreken van noppen is het bochtenwerk ook zeer voorspelbaar van begin te eind. Wat bij de Heidenau K76 veel meer leek op in de bochten vallen is bij de Anakee 3 zeer gecontroleerd, misschien zelfs wel saai. Minder nop maakt de band ook net een gewone wegband en geeft dan ook minder trilling dan genopte concurrenten. Offroad betekend dit natuurlijk wel enkel grindpaden en minimale blubber.

Het slijten van de banden moet nog even apart worden vermeld. De set is namelijk voor en achter gelijktijdig versleten dus geen twee achterbanden per voorband. De voorband is zelfs eigenlijk eerder aan vervanging toe, tenminste op mijn zware machine. Er was namelijk sprake van een bekend fenomeen bij zware motoren, bij de voorband sleten de zijkanten harder dan het midden. Voor de vele snelwegkilometers gebruiken ze namelijk een hardere compound voor het midden, maar dit is wat veel van het goede. Deze ongelijke slijtage zorgt voor wat minder gecontroleerd bochtenwerk als in het begin en met begin bedoel ik: de eerste 24k. Mijn set heb ik uiteindelijk vervangen bij 30k.

Mooi spul die Anakee 3.

8 thoughts on “Michelin Anakee 3: dertigduizend km grip en vertrouwen

  1. Dat is nog eens een afstand met een setje banden. Ik laat mijn motor voorzien van de Anakee Wild voordat we naar Siberie vertrekken. Ben benieuwd…

  2. Ik heb met de Anakee 3 11dkm door Noorwegen gereden en daarnaast minimaal de zelfde afstand overal en nergens. En de banden staan nu nog op zolder met zeker een 5kkm leven (Transalp). Ik heb nooit een fijnere (allroad) weg en regenband gehad. En inderdaad op gravel kom je ook niets te kort. Maar zo gauw je iets van zand modder of klei tegenkomt kun je de prestaties van deze band gelijk vergeten.

  3. Op mijn Varadero besloot ik na 3 sets Anakee 2 toch over te stappen Anakee 3. Waarom niet eerder? Ik vind (vond) ze niet zo mooi.
    Met dit 17k Anakee 3 ervaring heb ik de Varadero verkocht. De banden konden zeker nog 2-3k mee.
    Betrouwbare, voorspelbare band. Perfect voor daar waar de meesten van ons rijden. Gewoon op de weg.

  4. Ik denk dat er nog een betere band is: Michelin Pilot Road 4 Trail. Super voorspelbare band tot en met dat hij versleten is. En ook op het zeiknatte gravel in Noorwegen. Ik denk dat deze minder herrie maakt, wellicht minder weerstand heeft (= minder verbruik, meer comfort) en een betere grip op asfalt heeft. Voor modder, zand en sneeuw heb je toch echte noppen nodig (K60 Scout), wat op asfalt weer een stuk minder prettig rijdt.

    http://www.motorshopper.nl/recensie/608/Straatcircuitbanden/Michelin-Pilot-Road-4-Trail/Paul-Tromp.html

  5. Ik heb een BMW 1200 GS van BJ 2018. Deze motor maakt bij het rijden een fluitend geluid en dit is het felst bij een snelheid van 100/110km/u. Het geluid veranderd ook mee met de structuur van het asfalt. Op enkele forum sites verneem ik dat dit te wijten zou zijn aan de nieuwe Anakee 3 banden.
    Kan iemand mij bevestigen of dit inderdaad van de banden afkomstig is of heeft dit geluid een andere oorzaak?
    Ik heb nu een 12.000km met deze banden afgelegd en ben zeer tevreden wat de wegligging betreft.

  6. Ik rij nu net 1000km met deze band en kan bevestigen dat ze super sturen en een fluitend geluid maken tussen de 60 en 100 km/ uur. Ik hoop dat dit beter wordt na nog een paar km. Ijdele hoop?

  7. @ Paul Merki :

    Uitstekende motorband deze Anakee III maar ik heb helaas dezelfde “makke” als jij wat “rolgeluiden” betreft. Onplezierig en wordt dit grotendeels veroorzaakt door de klankkast die een GS(A) nu eenmaal heeft. Jammer, ik heb de Anakee III omgewisseld voor de Dunlop Roadsmart III en die voldoet ook. En….geen rolgeluiden meer en dat is fijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *