Bestaat niet. De ideale reis allroad is in ieder geval niet te vinden bij de grote merken. Gek, want je zou denken dat er toch genoeg vraag naar zou zijn. De populariteit van alle modellen die bijna ideaal zijn zegt genoeg. Het ideaal zit namelijk tussen de kleine enduro’s en de zware adventures. Hoe ziet deze ideale reis allroad er uit en waarom is deze niet op de markt?
De motor moet echt “all” “road” zijn. Dan vallen de zware jongens als de Varadero of 1200GSA al af, deze zijn namelijk verre van ideaal als je iets anders dan alleen asfalt wil. Het is goed mogelijk om met deze grote machines offroad wat voor elkaar te krijgen, maar niet voor je plezier. Zeker niet als je ze een keer op moet tillen. Ook de scheur enduro’s als de DRZ400, CRF250 of EXC die puur plezier op twee wielen zijn vallen af. Op de snelweg zullen deze geen enkele comfort bieden en helaas zijn nog steeds hele grote stukken van elke reis over asfalt (zeker in Europa). De ideale reis allroad zit hier precies tussenin. Licht genoeg voor offroad werk en sterk genoeg om comfortabel de uren op asfalt weg te werken.
Welke motoren komen in de buurt (lijst is niet compleet!):
- KTM LC4 en LC8 Adventure
- BMW X Challenge, F650GSPD (Sertao) en F800GS
- Yamaha Tenere XT660R
- Suzuki DRZ400, DR650
- Honda Africa Twin, Transalp 600 en Dominator
- Triumph Tiger 800
Toch zijn deze motoren het niet. De lichtste uit deze lijst zijn allemaal ééncilinders en dat zijn nou eenmaal niet de fijnste blokken om mee op de snelweg te zitten. De rest is simpelweg te zwaar. ‘Maar Ewan en Charlie zijn op de 1150GS de wereld rond gegaan’ hoor ik je denken. Helaas is dat maar deels waar. De moeilijke stukken werden achterop een vrachtwagen gedaan en de motoren hebben volwassen mannen tot tranen van wanhoop gedwongen. Gewicht telt en het telt vele malen zwaarder dan het motoraanbod doet geloven, om nog maar van de idiote marketing te zwijgen. Ik verwijs iedereen graag nogmaals naar de Adv Bike Selection van Sibirsky Extreme, die uitvoerig het belang van het gewicht van een motor onder de loep neemt.
Er zijn natuurlijk een aantal redenen waarom motoren zo zwaar zijn. Niet om de minste reden, er is minder vraag naar lichte motoren en de 1200gs is de best verkopende motor al jaren op een rij. De meeste mensen kopen een GS (en soortgelijke) namelijk met het idee dat je hiermee heerlijk de wereld rond kunt. Eigenlijk is het de enige motor waar dat überhaupt mee kan, toch? Degene die vervolgens het avontuur ook echt opzoekt komt er meestal erg snel op terug dat dit de juiste motor is, want met een slagschip is het gewoon niet leuk. Helaas spreken we dan over minder dan twee procent van alle ‘adventure’ motor eigenaren. De rest blijft lekker op asfalt rond tuffen. We zien ditzelfde spektakel rondom het overdreven vermogen van alle motoren. 50pk is uitstekend, 70pk is leuker, 100pk is overbodig en nutteloos. De laatste adventure telg van KTM heeft 150pk… We kopen motoren niet met rationele overwegingen. De meeste motoren worden verkocht voor het macho gevoel, voor die extra cm in je broek. Past natuurlijk perfect bij het horloge dat 150m diep kan, anders gaat die natuurlijk kapot onder de douche. Enfin, de conclusie is dus dat adventure/allroad/dual sport motoren vooral gemaakt worden voor een doelgroep die ze koopt vanwege de avontuurlijke marketing, maar ze daar niet voor gebruikt.
Voor de grote merken is er dan ook geen enkele rede wat aan het gewicht te veranderen. Ze doen dan ook nergens hun best wat gewicht te besparen. Niet in het ontwerp en niet in materiaalkeuze. Nou is er bij materiaalkeuze nog het probleem dat de lichte materialen veel duurder zijn en dat wil de consument natuurlijk ook niet. Dus met het machogezeur en het geen rekening houden tijdens het ontwerp blijven in de huidige motormarkt enkel een handjevol ééncilinders over met een acceptabel gewicht. Erg jammer, want die dingen rijden gewoon niet leuk op de grote stukken asfalt. Zelfs niet de befaamde Rotax blokjes. Voor het asfalt toeren wil je een tweecilinder.
Nou ben ik lang niet de enige die hier over loopt te zeuren. Op het Allroadmaniacs forum zijn ze hier al sinds 2006 over aan het debatteren en ook daar was de conclusie: de ideale reis allroad bestaat niet. De mensen van WEBER Rally Twin hebben zelfs een eigen motor ontwikkeld op basis van een Kawasaki 500cc twin blok. Dit is niet aangeslagen, maar ze begrepen wel wat nodig was. We kunnen tot nu toe dus enkel dromen van de ideale reis allroad, misschien is er ooit een fabrikant die deze niche markt durft te bedienen met een motor die dit allemaal heeft:
- <180 kilo nat gewicht, elke kilo minder is een plus
- Twee cilinder, voor comfort op asfalt
- Twinspark, blijft lopen bij een defecte bougie
- Minimaal 50pk, elke pk meer is een plus
- Stalen frame, staal laat zich makkelijker repareren
- Bagage geschikt subframe, stevig subframe om alles te kunnen dragen
- WP, Ohlins, Showa kwaliteit rijwielgedeelte, spreekt voor zich en KTM begrijpt dat
- 21″ voorwiel, gezien het huidige ‘allroad’ aanbod is dat blijkbaar geen gesneden koek
- 500km actie radius, via een flinke tank én laag verbruik
- Injectie, zuiniger, werkt op alle hoogtes en heeft minder bewegende onderdelen dan een carburateur
- Vriendelijke onderhoudsintervallen, niet bij elke stop olie moeten vervangen is wel zo handig
- Modulaire cockpit, geheel zelf in te richten met roadbook, gps, etc.
- Uitstekende verlichting, we willen de zon aan kunnen zetten!
- Vol kleine innovaties, denk aan de Ryoku!
Wat zijn we nog vergeten?
Is injectie niet erg raar als eis voor een reismotor? Immers, als een carb motor kapot gaat kan elke monteur in elk oeroeboeroeland ‘m nog wel repareren. Injectie moet er al snel een computer aan gehangen worden.
Dat zou je zeggen, maar injectie is minder storingsgevoelig. Auto’s rijden er al jaren mee rond, militair spul dat moet(!) blijven werken draait op injectie, maar wij motorrijders moeten blijkbaar iets hebben wat te fixen valt in oeroeboeroeland… Ik geloof niet in dat fabeltje, als bij een vacuum carb het rubber kapot is ben je de sjaak, in je gasnaald naar de gedver ben je de sjaak, etc.
Maar het blijft een discussie punt. Helaas is die ook vaak gevuld met argumenten tegen electronica in het algemeen…
Dat is zeker waar, ja. Ikzelf hou dan weer niet zo van technologie die ik zelf niet begrijp, dus dat zal er ook wel mee te maken hebben.
Zo goed als alle nieuwe motoren hebben echter al vanwege de emissie-eisen injectie, dus het zal voor de nieuwe generatie toch onontkoombaar zijn.
Vstrom 650 niet vergeten. Heb the adventure motorcycling handbook van chris scott gelezen. Erg leuk en informatief. Het is natuurlijk altijd een afweging maken tussen wat je uiteindelijk zou willen rijden, hoe zwaar offroad en wil je de motor na de reis ook nog gebruiken voor woon/werk verkeer. Keuzes zijn altijd lastig wat dat betreft
Nou met 220 kilo gewicht vergeet ik de vstrom wel. Daarmee is die nog zwaarder en nog minder offroad dan een Transalp 650. De vstrom is een hele nette weg motor, maar is geen allroad.
Gewoon de beste reismotor ooit kopen, de Yam 750 super Ténéré dus. Geen geneuzel over injectie of carbs, deze motor boeit dat niet maar blijft gewoon top rijden, wat je er ook aan brandstof inmikt. Gewicht zou wat lager kunnen idd, maar het is zo godvergeten sterk….
Oh ja, wellicht ben ik wat bevooroordeelt; ik heb met deze fiets door Centraal Azie en Afrika gereisd maar mijn ervaring met deze Yamaha is hoe die zich houdt met een zijspan er aan… En dat deed die geweldig!
Mis de ccm ?
Je hebt helemaal gelijk. Ik wist dat ik iets vergat. De ccm is inderdaad een hele behoorlijke poging tot een goede reis allroad.
Aprilia RXV 550 ??
Ook een hele leuk offroad brommer, maar net als de andere leuke lichte eencilinders zoals de drz400 geen ideale allroad.
die rxv blokken zijn toch 2 cilinders? volgens mij vink je dan het meeste af op de lijst, maar werd dat ding dan weer super weinig verkocht. Zijn we dan met zijn allen zelf schuld aan het gebrek aan lichte, krachtige 2 cilinders?
Je hebt helemaal gelijk. Geval van te snel reageren van mijn kant. Het ding vinkt het meeste op lijst inderdaad keurig af! (wist nog niet van het bestaan af)
Heb me wat meer ingelezen in die RXV 550. Heel erg leuk apparaat volgens mij! Mooi voorbeeld ook van dat de markt helemaal niet zit te wachten op lichte motoren en we er inderdaad zelf schuldig aan zijn dat het er niet is.
Wat zeker niet vergeten moet worden is het onderdeel comfort, dus een goed ondersteunend zadel en enige windbescherming. (Daarnaast genoeg laadvermogen om naast het rijden ook comfort te hebben) met de echte rond de wereld reizen leg je zoveel kilometers per dag af dat een paar kilo meer niet opweegt tegen het gebrek aan comfort. Daarnaast is de grote tank weer van belang om het avontuur te kunnen opzoeken. De zware offroad paden zal je denk ik enkel maar pakken als de motor niet bepakt is en dan moet je eerst ook bij de paden zien te komen.
De motor moet ook genoeg vermogen hebben om bepakt met normaal (snelweg)verkeer mee te kunnen.
Al met al zal de ideale reis allroad (helaas) altijd een groot compromis zijn op veel vlakken.
Ben erg benieuwd naar de nieuwe africa twin. Vind het al heel wat dat de nieuwste vstrom 1000 niet mee doet met het pk festijn ala ktm 1290 / multistrada / bmw gs en “s1000x”/ tiger 1200
En de Yamaha XT 660Z Ténéré? Ooit bekroont tot beste lichte allroad-motor door Supertest World Association, hoewel…nat-gewicht is 206kg. Maar als eenpitter schijnt hij het op snelweg best aardig te doen.
Het is een erg zware eenpitter. Wellis waar een motor die als totaal pakket heel erg dicht in de buurt komt en je hoeft er maar weinig aan te doen om serieus reisklaar te zijn. Als die Ténére nou het blok had van de Aprilia RXV 550…
Waarom wil je graag een licht blok?
Je zal op elk punt gewicht moeten besparen wil je een minder dan 180 kilo wegende motor krijgen die sterk genoeg is voor offroad kunstjes met bagage.
http://www.anwbmotor.nl/nieuws/wel-niet-bouwen-yamaha-mt-07-enduro
De Husqvarna TE610! 53 pk, drooggewicht van 140 kg. Hij zit meer in de offroad hoek (net zoals de Xchallenge), maar met wat mods moet dat goedkomen. Alleen zijn ze zo weinig verkocht…
Cb400n uit 83??
Zou je daar weer mee op pad gaan?
Ik mis het verbruik en de actieradius. Het mooist is verbruik boven de 1 op 20 zodat je niet zo’n enorme tank nodig hebt die ook weer veel weegt. En toch een goeie actieradius houdt. Heeft dus indirect weer met gewicht en zwaartepunt te maken.
Die staat er toch wel echt tussen hoor 🙂 Des te beter het verbruik des te kleiner de tank, maar een zuinige motor kan ten koste gaan van vermogen of bij een klein en licht blok ten koste van smering middels brandstof en daardoor weer kortere onderhoudsintervallen vereisen. Een verbruik van 1 op 20 met ongeveer 25 liter brandstoftank zou prima zijn.
Het meest belangrijk = dat het ding betrouwbaar is. Na 500km door de regen was mijn CB450S nog helemaal ok. Zelf was ik na nog geen 100 km volledig doorweekt. Mijn regenovertrekken durfde ik niet om mijn schoenen doen alsook niet mijn waterdichte handschoenen. De motorfiets was overbeladen al van in het begin. Met die regen werd dat erger. Je ziet ook maar weinig. Om de paar seconden veegde ik het water van mijn vizier af. Op een moment stopte ik en vanaf ik de motor afzette bevond ik mij in het complete donker. Ik vond mijn jiffy zelfs niet meer terug. Bang was ik niet maar een mens verschiet daarvan. Mijn aansteker moest ik op het blok te drogen leggen.
Het is pas leuk als je dan ook heelhuids thuiskomt. Al mijn voeten en handen waren al zeker 10 uur doorweekt alsook mijn kruis. Mijn vriendin heeft me direct een droge onderbroek en sokken aangetrokken.
De meeste buien komen vanuit Frankrijk. Ik ben gewoon met zo’n bui meegereden. Onderkoeld of in de war was ik zeker niet. Het was gewoon een erg vervelende situatie.
Betrouwbaarheid is erg belangrijk inderdaad. Alles van het lijstje kan bij wijze van spreke vervloekt worden als je na een regenbui of een paar hobbels alweer stil staat.
Dan stel ik voor dat ze dit lijstje niet uitwerken in papier-maché 😉
Interessante discussie. Je zou kunnen beargumenteren dat een licht gewicht motor op het asfalt minder comfortabel rijdt. Ik weet helaas ook niet wat de beste optie is hoor, maar voor elke motor op de markt valt er wel een pro’s en con’s lijst te maken.
Ik zou graag een aantal suggesties willen maken, gebaseerd op ervaringen van rijders in Australie die veel verhard en onverhard rijden. Populaire keuzes naast de reeds genoemde motoren ook de Kawasaki KLR 650, maar ook de KLE 500. Ik ben zelf in het bezit van een KLE. De veerelementen zijn inferieur, maar wel aan te passen. Een twee cilinder, met een laag zwaartepunt. Ondanks het gewicht a 192-200 kg is de motor prima op te tillen. Voor mijn gevoel, een ondergewaardeerde motor, met een door en door ontwikkeld blok. Er staat al 135.400 km op de teller van mijn KLE, and still going strong! Een alternatief voor de Transalp als je het mij vraagt.
Just my 2 cents 🙂
Dat ben ik helemaal met je eens. De KLR is een hele capabele ééncilinder, maar wel extra populair omdat in de USA geen alternatieven te koop zijn. Hier in EU hebben we veel meer aanbod en heeft de KLR zeer goede concurrentie.
De KLE is een mooie apparaat, het blok was niet voor niets bij de jongens van Weber Rally Twin de gekozen basis. Echter voor een machine van 200kilo met 500cc wel erg zwaar. De Transalp is krachtiger en nagenoeg even zwaar. Wel prachtig dat je al 135k op de klok hebt staan! Het gebeurt te weinig dat niet-BMW motoren daadwerkelijk de km’s maken die ze verdienen!
Mooie discussie
Als oud crosser kom ik met mijn moto guzzi griso toch regelmatig in zandpaden en blubber,tja de macht der gewoonte, en daar is het echt geen motor voor,maar wat dan wel?
Moto guzzi heeft hier de ideale motor voor namelijk de 750 ntx
oke oke wel een oudje,maar de guz voldoet aan[bijna] alle voorwaarden.
Het originele blok heeft namelijk carburateurs.
Maar een modern guzzi[small block] blok past een op een in zon ntx,en goed onderhouden
is zon guzziblok erg betrouwbaar!
Hey Jos,
Dat is helemaal geen gek idee. DIe NTX is best heel erg tof, maar vanwege de problematische ontsteking én gebrek aan reserveonderdelen zou ik het nooit doen. Maar met een modern guzzi blok er in zijn die twee problemen uit de weg. Mooi voorvorkje er in en achterveer en je bent er.
Lang niet gek voor een motor die je voor 80% verbouwt 🙂
Dag allemaal,
Ik zat deze leuke discussie te lezen, en kwam tot de volgende conclusie: welke motor je ook zou willen gebruiken, aanpassingen zullen altijd nodig zijn 🙂
Heb je korte beentjes wil je je motor verlagen, ben je lang wil je een hoog windscherm, ben niet je zo sterk wil je wellicht een lichte motor, etcetera etcetera…
Ik rijd al een aantal jaren met veel plezier op een XT660Z, ik heb hem naar mijn wensen ingericht (alhoewel een extra cilinder toch wel prettig zou zijn 😉
Ja, hij heeft zijn beperkingen, maar elke andere motor die ik hierna zal kopen zal dat ook hebben!
Iedereen is anders en het belangrijkste is dat je een motor kiest waar jij je prettig bij voelt.
Die nieuwe africa twin ziet er trouwens wel veelbelovend uit!
Goede dag ,
even voor de verhoudingen , ik ben 1.73m
Heb al veel allraoad motoren gereden , diverse Tenere’s, Transalp .
Met een Yamaha xt 660 Tenere ben ik in 2012 van Capetown naar Dar es Salaam gereden ,9000km, erg fijne motor en offroad zeer goed , wel mistte ik de pk’s maar met ruim 100 km p/u over gravelpaden was geen probleem tot er een een paar olifanten voor je neus opduiken ( : De motor was iets te hoog voor mij en heb het zadel laten ‘uitsnijden’ waardoor het dunner werd maar nog steeds comfortabel.
2013 van Eindhoven naar Kuala Lumpur ,17000km,met een BMW 800 GS . Deze heb ikiets laten verlagen . Wat een geweldige motor , een echte alleskunner ,ook offroad geweldig ,wel is het geen erg spannende motor .
2014 door een deel van Zuid Amerika ook weer met de GS en erg genoten van het comfort van de BMW
Op dit moment in onderhandeling voor een KTM 1190 Adventure R ,wie weet , de BMW is moeilijk te overtreffen maar ik ben erg benieuwd naar de 150 pk !!!
Rijdt nu anderhalf jaar op een XT660Z. En heb er inmiddels 25.000km mee gereden, onvoorstelbaar sterk ding, royale motorfiets en veel ruimte voor spullen. Super actieradius, goede wegligging en fijne remmen. Heerlijke slanke motor met goede afwerking en doordachte bouw. Verlichting is zeer goed en een mooi eenvoudig dashboard. Polyester tank van 26l is top. De fun van een eenpitter is groot maar er zijn ook nadelen bij laagtoerig rijden ( bokken ) en snelweg ( vermogen ). Wel een behoorlijk zwaar ding ( zeker met volle tank) moeilijk op te tillen als hij plat ligt. Mijn advies aan Yamaha zou zijn; neem het MT07 blok, borduur voort op de kennis van de XT660z en maak een nieuwe lichte XTZ750 op basis van deze componenten en kennis en je hebt een killer adventure bike.
wat zou een doorontwikkeling op leveren van dit project?
http://www.nieuwsmotor.nl/motornieuws/9466-rij-impressie-track-t-800cdi-dieselmotorfiets
Dit blok zou ook ideaal zijn voor een ultime all-road. 125 pk // 250 nm. Gewicht is nu nog een issue maar bouw het in op een KTM en we zijn een aardige stap op weg naar de ideale all road
http://www.motoplus.nl/magazine/uitgaven/artikel/star-twin-thunderstar-tdi/
Ik blijf tot nu toe bij BMW 800 GS , die heeft me op niet 1 punt teleurgesteld. Heb nu net een nieuwe KTM 1200 adventure r maar die heeft me nu nog niet kunnen overtuigen !
Ik heb 40.000km door divers terrein gereden met de BMW door Zuid Amerika en van Nederland naar Maleisie en met een 660 Yamaha Tenere door Zuidelijk Aftika.
Eddie van de Wiel
Mijn volgende trip gaat van huis naar Kaapstad, blij dus dat ik deze interessante discussie gevonden heb want ik pieker me suf:) De ervaring op mijn f650GS bestaat uit 2000 km Zuidwest Marocco offroad en 10000 km naar Turkije (met weinig offroad)
Pluspunten: comfortabel, bagage gemakkelijk te laden, redelijke actieradius (15 liter × 25 km), middenbok, handvatverwarming, technisch subliem. Offroad op harde ondergrond prima.
Minpunten: in het mulle zand is het kleine voorwiel 19′ een probleem, uiteraard in combinatie met het natte gewicht van 185kg. Boven 130km/uur wordt het rijden te vermoeiend.
Voor de volgende grote reis twijfel ik tussen:
F650GS Dakar (21’voorwiel, langere veerweg en hoger vd grond) en een
f800GS(comfortabeler op langere stukken asfalt, meer verbruik 1:20?, wel zwaarder 215kg nat)
Wat zal ik doen? Het ongemak op lange stukken asfalt is natuurlijk draaglijk, maar 30kg extra uit de modder slepen is k… Daarom voor de lichtere kiezen? Of compenseren die extra cilinder en extra pk’s het ongemak van 30 kg extra? Vooral omdat ik niet weet hoe vaak ik straks door mul zand of blubber moet, vind ik het moeilijk kiezen. Ben erg benieuwd naar jullie idee.
Goede dag , met een Yamaha 660 Tenere kom je pk te kort is mijn ervaring , met een 800 GS heb je een top motor bij je die je overal brengt ( bij mul zand banden iets minder bar ) .30 kg bagage is prima maar het kan met veel minder , in mul zand zul je waarschijnlijk wel eens omvallen en dan zul je steeds je bagage moeten verwijderen om je motor recht te krijgen . Ontzettend veel plezier op je reis !!!
ps in een eerder bericht meldde ik dat mijn KTM mij nog niet kon overtuigen , nu met de juiste afstellingen ben ik overtuigd dat dit de beste motor ooit is in zijn klasse !!!
Hi Jeroen, inmiddels de grote trip al gemaakt?
Zo ja, ik ben zeer benieuwd naar je ervaringen. Zelf van plan een vergelijkbare reis te maken. Liefst op een africa twin met zijspan.
Is het mogelijk: contact te komen?
Hi Jeroen, inmiddels de grote trip al gemaakt?
Zo ja, ik ben zeer benieuwd naar je ervaringen. Zelf van plan een vergelijkbare reis te maken. Liefst op een africa twin met zijspan.
Is het mogelijk: contact te komen?
Veel is er al geschreven over de ideale allroad. Zo van het schap lijkt deze niet te bestaan. Maar als je nu eens het volgende doet:
– Frame van een KLR 600. Gewicht van deze machines is normaal rond de 140 kilo. Door het aluminium subframe zijn ze behoorlijk licht.
– Motorblok van een oudere KLRE 500. 50 hp 36.4 kW @ 8500 rpm/45 Nm 4.6 kgf-m @ 6500r pm. 6 versnellingen.
– Acerbis tank voor van de KLR 600. 21 liter.
– Sterkere veren.
– Misschien met wat extra kruisstukken het frame wat stijver maken.
– Laser uitlaat (scheelt gewicht)
– Een enduro-achtige cockpit (zelfbouw)
Heb je dan niet de gedroomde 2 cilinder van rond de 150 kilo? Ik geef toe. Ik weet niet of het technisch redelijk te doen is en het betaalbaar blijft.
Wat denken jullie hiervan?
Fransman Maxime Barat heeft een Kawasaki Versys 650 aangepast voor zijn reizen. Google maar eens. Het gewicht is redelijk. Vermogen 65 pk. Stuurt op de weg echt super (ik heb er ook een). Voor echt offroad moet er een groter voorwiel (is 17 inch) in. Weet niet of dat (zomaar) kan. Vering aanpassen (langere veerwegen). Nou ja. Zo zijn er nog talloze aanpassingen mogelijk/nodig.
Overigens, Paul van Hooff heeft redelijk wat kilometers gemaakt door Noord- en Zuidamerika op een Moto Guzzi V7 uit 1975……..
En wat te denken van R1Sjaak op zijn Yamaha R1….
Of Peter Muurman op een Ducati 998
http://www.motor.nl/nieuws/de-998-van-peter-muurman/
http://www.motorfreaks.nl/nieuws/motor-nieuws/swm-breidt-gamma-uit-met-superdual.html
Deze heeft bijzonder veel potentie!
Ik ben het met Jan Krijne eens, ik denk ook de ideale reis all road te bezitten, maar ze zijn allebeide wel helemaal op na al die ontelbare off road reizen, en hardcore enduro ritten.
Het gaat in mijn geval om twee XTZ 750 Super Tenere’s, 70pk, drooggewicht ca 170kg, beide hebben USD voorvork, piggyback achtervering, dus dual piston, zoals op cross-enduro motor, riante veerweg van 320-300 MM en met de 30 liter tank een actie radius van rond de 500 km, 570 wel eens gered, nogmaal het is in mijn ogen de ideale reis allroad (enduro wander) fiets of misschien wel rally motor, ok beide hebben ze me meer dan eens in de steek gelaten, maar heb het altijd kunnen repareren, er is zelfs in New Foundland wel eens een hometrainer voor gesloopt, om bedrading relais en spanningsregelaar te vervangen, ok wel twee dagen moeten solderen, onder het genot van Canadese gastvrijheid en Nuvi Screetch, soortement rum,goed voor echt reis avontuur, maar ik denk dat de ideale reismotor is die je zelf bouwt, en dus een afspiegeling is van je persoonlijkheid, en dan is niets onmogelijk, en alles goed en uniek, mijn visie.
I hold my peace
Kijkend naar jullie lijstje, en naar een motor die ik vorige week op de motorbeurs zag. Heb ik misschien een leuke voor een test door jullie. de mash adventure touring 400. Beestje heeft een droog gewicht van 151 kg. Helaas wel een 1 cilinder, maar wel een hele soepele naar het schijnt.
Ik vond wel dat er een aantal dingen wat gammel aanvoelden, dus de fiets zal wel wat duurder worden door het vervangen van onderdelen.
Ja dat is een Rotax blok dat in de BMW F en G serie heeft gehangen. Mooi spul. Wij zouden de Mash graag eens uitproberen.
zag m ook staan op de beurs.. zag er leuk uit, zeker met een nieuwprijs van nog geen 5k… maar voelde wel slap aan allemaal, de knipperlichten, de kofferwandjes, etc etc.. zou m niet snel kopen
Hi,
Hoe zou de Royal Enfield Himalayan in real life zijn? Lijkt me wel geschikte fiets 😀
http://royalenfield.com/motorcycles/himalayan/bike/
Gr.
Dirk
En dat voor een jaloersmakende prijs van 2500 euro. In India dan wel te verstaan…..
SWM komt met een mooie optie; Superdual 650. Goede prijs, licht, 1cilinder…
Ik val hier even binnen. Is de nieuwste Honda CB500X geen goede kanshebber? Vooral met die RallyRaid-kit (oa groter voorwiel, betere vering, het gaat vrij ver).
Dit kit is inderdaad erg leuk. Typisch ook voor de Amerikaanse markt die erg weinig allroad keus hebben om een motor zo ver om te bouwen. Want na de aanschaf van een CB500X en de kit heb je veel geld en veel werk in een ‘wel aardige’ allroad gestopt.
Het is gewoon niet in verhouding. Een motor met dat gewicht, vermogen en rijgedeelte voor die moeite en prijs.
Ik zou gewoon de Dr.Z nemen, bewezen goed volgens vele filmpjes. Hier nog een leuke van 50 minuten, met vele gave wegen en landen.
https://www.youtube.com/watch?v=YfBX14MoK2c
De op de EICMA gepresenteerde conceptbike Yamaha T7 voldoet aan veel van de door iedereen genoemde wensen volgens mij. Een heerlijk en uitgebreid getest 2 cilinder blok van de MT07 dat bij rustig gebruik 1:30 haalt in een enduro gonfiguratie. De XT660z maar vooral de XTZ750 krijgt hiermee een waardige opvolger. Nu hopen dat Yamaha het productiemodel ( eind 2017 ) serieus dicht bij het T7 concept ( in Nederland ontworpen door een in Amsterdam gevestigd bureau ) laat staan.
http://www.cycleworld.com/yamaha-t7-tenere-concept-might-be-our-favorite-bike-at-eicma
Helemaal eens! Stond beetje te springen van blijdschap toen ik het ontwerp zag en specs las. Hopelijk blijft er wat van over.
Mocht iemand nog geld teveel hebben:
http://rambler.touratech.com/en.html
200kg / 18 liter tank
Even terugkeren naar deze zinsnede : “l ééncilinders … zijn nou eenmaal niet de fijnste blokken om mee op de snelweg te zitten”. Voor de ouwe carb-gevoede blokken klopt dit wel, maar uit eigen ervaring weet ik dat bvb het blok van een XCountry en van een Terra zoemen als naaimachientjes, en spelenderwijs 140-150km/u halen. En een XT660Z zal ook liever 130-140 rijden dan 110-120, dat heb ik op de autosnelweg ondervonden toen een maat van me de kop nam. Door wat sneller te rijden had ie minder last van bepaalde vibraties. Maar de Z vind ik te hoog gebouwd. En de 690R lijkt me te hardcore, zowel qua vering, als zadel en qua vermogen. Hoewel ik de komst van de T7 – en wellicht ook een nieuwe parallelle twin-ktm binnenkort – enthousiast onthaal, gaan die bolides echt nog te duur zijn voor me. Ik moet nog testrijden, maar een XT660R lijkt mij voorlopig het meest interessante voertuig: relatief licht (vgl met bvb ktm 950 adventure of een GS), relatief laag (tov bvb de ktm 690 Enduro), comfortabele vering, lange veerwegen, zacht draaiend blok dat redelijk zuinig is, laag geprijsd (veel 2dehandse met weinig kms) en veel nog steeds beschikbare accesoires. Voor zo’n ouwe Dr.Big bvb ga je (denk ik) al veel moeilijker allerlei accessoires vinden. Bovendien zijn bij zulke ouwe bakken meestal veel dingen (bijna) kapot : verstorven plastiek, rubbers en dichtingen, gecorrodeerde stekkers en koperdraad die aan het oxideren geslagen is, lagers op diverse plaatsen die op het einde van hun leven zijn….
Afin, het is eigenlijk een straatje zonder einde, deze discussie. 🙂
Beste rijders, Janus,
Enig idee waarom de KLR 650 niet bij Kawakaki NL op de website staat en zelden in NL te zien is? De actieradius is enorm, betrouwbaarheid van dit icoon is na de lang bewezen productietijd onderstreept mede door echte avonturiers wereldwijd..
Of komt het doordat we nergens in de buurt offroad mogen rijden zelfs niet in Ardennen o:) Ik ben al lange tijd fan van deze motor en wacht nog even op een nieuw model, want ook 2017 brengt enkel een andere kleur, modificaties zijn in 2014 aangebracht met veringen en een comfortabelere zadel. Men heeft motortechnisch weinig veranderd door de jaren heen, daardoor is de nieuwprijs zo scherp en zijn onderdelen goedkoop.
Ook noemenswaardige pluspunten.
Enige punt blijft of het voor NL wel aan te raden is, aangezien je toch bijna enkel asfalt rijdt? Je schreef dat het een capabele 1 cylinder is…
Een proefrit maken lijkt bijna onmogelijk, dus elk advies/ervaring is zeer welkom!
Alvast bedankt, Jesse
Kawasaki heeft de KLR650 nooit aangepast voor de Europese markt (emissienormen). Sommige landen en staten hebben wel degelijk relatief strenge emissienormen, maar niet zo streng als in de EU. The KLR650 heeft nog een carburateur, welke onvoldoende afgestelt kan worden om door de keuring heen te komen. De KLR650 bestaat al zo lang en is zo ontzettend populair in met name de VS en Australie, juist vanwege de lage prijs en de technologische simpliciteit. Beide pluspunten veranderen op het moment dat Kawasaki overstapt op injectie.
Hey Jesse,
Zoals Ad al beschrijft is de KLR nooit in Europa op de markt gezet. Dat verhaal gaat overigens ook de andere kant op, Amerikanen konden eigenlijk alleen kiezen tussen de KLR of een dure BMW. Bijna alle in Europa succesvolle, taaie, beproefde allroads zijn niet in Amerika op de markt gekomen. De KLR was dus de enige betaalde allroad op de markt en is daarom een succes geworden.
Persoonlijk blijft het voor mij een grote, te zware, eencilinder. Dus oncomfortabel en minder betrouwbaar dan een tweecilinder. Dan kies ik liever voor een DRZ400 of kleine Dominator en voor tweecilinders zou ik dan voor de KLE500 gaan.
Groeten, Janus
Met het risico me onsterfelijk belachelijk te maken, waarom geen Bonneville? Heeft in principe niet veel met avontuur te maken, maar de man van deze site heeft er toch een erg leuke wereldreis mee gemaakt:
http://earth-roamers.blogspot.be/2013/11/how-did-triumph-bonnevilles-perform.html
En ook de cols in de Alpen doet hij met plezier (verslag vind ik niet meer, wel nog deze foto op de Assietta):
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/31/73/9a/31739a405af7111570ba92a8e9725395.jpg
Rij ondertussen zelf 6 jaar met eentje, heb al een plaatsje in het tuinhuis als hij later op pensioen gaat. Heerlijk ding. Al zal dat misschien aan mij liggen.
Hey Alexander,
Het belangrijkste aan een motor is dat je er blij mee bent en je er mee kunt doen wat er mee wil doen. Als de Bonneville dat voor jou is en deze staat in je schuur dan ben je een gelukkig man.
Ik denk dat alles te doen is op elke motor, maar het gaat om hoe leuk het dan nog is. Allroads proberen alles net (of net niet) te kunnen. Een Bonneville daarentegen is gemaakt als klassieke tourmotor en daar is het dan ook een hele goede in. De machine is voor mij alleen erg zwaar, zeker voor een motor waar geen kuipwerk op zit.
Ondertussen stamt deze discussie al uit 2017, heerlijk 🙂 Ik ben van inzichten veranderd in de tussentijd, en heb mijn zinnen gezet op een 250 cc 1-cilinder (max 135 kg). Er staan hier in Dubai 2 (!!!) Suzuki DR250 XC Djebel te koop (JDM, technisch identiek aan de tevens JDM DR250R, en de ook in Australie geleverde DR-Z 250), 1 Yamaha TT-R 250 Raid, en een nog nieuw te koop aangeboden Honda XR250 Tornado. Om goat trails te verkennen. Dat wordt wel minimalistisch bepakken zeg maar, als op een fiets 😉
Toen ik mijn varadero xl1000 kocht en ik een trip naar Zweden voor ogen had. Was mijn gedachten dat een allroad motor echt allround was. Het toeren was leuk. Over grindwegen en de door de bossen was best te doen. Maar toen op een gegeven moment het pad zeer ongelijk werd en te schuin af de heuvel af liep moest ik terug keren en een motor van 280 kg keren op een helling van +/- 1.5m breed is geen pretje haha. Dat was dus de echt de grens. Ik zit nu aan een gs800 te denken want het offroad was wel een leuke ervaring.
Elke moto heeft zijn grens (net als elke mens). En hoe lichter de moto, hoe verder die grens komt te liggen. En, hoe dieper ge in de shit kunt geraken. 🙂 (been there, done that…)
Gewoon een Honda Transalp 650, mijn broer en ik zijn er heel europa op doorgecrosst, offroad en on-road, met een setje Heidenau scouts kan hij bijna alles.
Heel veel wereldreizigers kiezen nog altijd voor een Transalp vanwege zijn legendarische betrouwbaarheid, het is een echte Honda.
De nieuwe Honda NC 700/750 is denk ik met en off-road-voorvork met 21 inch wiel, en een aangepaste achtervork ook een fijne wereld-rond-fiets van te maken.
Sterk blok, zeer zuinig, veel plek IN het frame voor een extra tank (!) veel kracht onderin, een laag zwaartepunt en goedkoop !
Fragiele plastiek wel…. Honda-plastiek breekt heel, héél gemakkelijk. Schande. KTM-plastiek daarentegen, waaaaw, dat is pas plooibaar! Dat gezegd zijnde, de SWM SuperDual is eentje waar ik wel een testrit mee wil doen. En idem met de T7 van Yamaha.
Gevonden !!! Ducati scrambler desert sled !!! De allround motor bij uitstek 🌻🌞😘🌞🌻
Ducati scrambler desert sled; Droog 191 kg…hmmm
AJP PR7 of de KTM 500 EXC six days.
Maar uiteindelijk is de brommer in je schuur het beste voor jou!
Ktm 640 adv. (na 2004) komt voor mij aardig in de buurt. Akkoord, geen tweecilinder en ja, je anus zit na 10 km ter hoogte van je nek door toedoen van trillingen…maar verder blijft het een bijzonder fijne fiets. Standaard voorzien van bv. juiste veerwegen, flinke tank, metalen skidplate en spaakwielen. Met wat aanpassingen nog beter.
Betreft de nieuwe motoren..ktm 790 adv..benieuwd wat dat wordt. En natuurlijk de T7, al hoop ik niet dat Yamaha z’n ballen kwijt is en alsnog een te zwaar apparaat de showroom in flikkert. Zou dit hem zijn? Hoop van niet..
http://www.motorcyclenews.com/news/new-bikes/2017/july/spy-shots-yamaha-mt07-adventure-bike/
Enfin. Mooi draadje. De queeste gaat door!
Word dit het dan de ideale alroad https://www.nieuwsmotor.nl/persberichten/22841-prijs-2018-bmw-g310gs-vanaf-6894-euro
Goedemorgen,
We zijn weer verder on de tijd. Wat zijn de laatste motoren die in deze rubriek kúnnen.?
Wat was t toch makkelijk toen ik in 1982 besloot de aardkloot te gaan ronden. De keuze in die tijd was een XT500 of een XT 500 of anders een XT 500.
Nou ja een enkeling koos de XL500 of als je geld te veel had en van sleutelen hield de R80 GS.
OK.een eenpitter, trillen als n opgevoerde dildo, slechts 33 PK en trommelremmetjes die nu nog niet op een e-bike zitten maar hij heeft me nooit laten staan en heb ik er 350 000 kilometers op 5 continenten aan prachtige herinneringen mee verzameld.
In het rijtje eisen zou ik betrouwbaarheid bovenaan hebben staan en voor t geval dat, op plaats 2 de beschikbaarheid aan onderdelen wereldwijd. Uiteindelijk bepaalt dat meer je reisvreugde dan een snelle of soepel verende fiets. En dan ben ik toch weet bij Yamaha of Honda….
Marcel! Neen, ik ben niet jaloers, neen, ik ben niet jaloers, neen, ik ben niet jaloers…. dju het helpt niet! 😀
Het zal toen alleszins méér avontuurlijk geweest zijn, zonder die smartphones, dat internet, al die reviews, al die voorkennis…
Betrouwbaarheid en beschikbaarheid, dat lijken mij zeer goede criteria. Yamaha, Honda, Suzuki ook misschien? Welke moderne modellen van die merken zouden dan voldoen of zo dicht mogelijk bij de “ideale reis allroad” komen? De Honda CRL250L (Rally)? De CB500X? Veel meer zal het niet zijn. En bij Yamaha is de spoeling ook uitermate dun. Die nieuwste T700 is wel übercool maar ik vrees dat we weer uitkomen bij de XT660R, een model dat ze alweer zoveel jaar niet maken. En Suzuki, tja… de vstrom 250 of 650? Niet offroad, dat niet… Misschien moeten we toch ook maar BMW erbij nemen, zo’n ééncylinder F650GS. Verder zijn velen vol lof over de KTM 680 Enduro, maar als die evenveel zorgen nodig heeft als mijn 950 Adventure die ik al 9j en 95000km verzorg, amai.
Hoi Paul, tja inderdaad, keuze genoeg maar het is het allemaal net niet hé…
Mijn verdere ‘persoonlijke eisen’ zijn:
21 inch voorwiel.
Minimaal een 500 CC. De CRL 250L wat op zich een geweldige fiets is zou een grotere broer moeten hebben want in bv mulle woestijnpassages maar ook op in de bergen boven 3000 m kom je anders toch al gauw net dat beetje adem te kort als je volbepakt bent.
Het liefst de mogelijkheid van een grotere tank, 20 minimaal, 30 max. Ook op te lossen met losse jerrycans maar als het even kan liever niet. In sommige landen mag je niet met benzine in een jerrycan rijden….
Stevig frame bij voorkeur toch niet van aluminium ook i.v.m. evt lassen . Ik heb wat afgebroken exemplaren gezien, vooral achterframes door de koffers maar ook afgescheurde balhoofden. ( En die XT van mij altijd volbepakt én grotendeels met duo is nog altijd heel!)
Die F650GS zou wel goed zijn ware het niet dat….
KTM? Tja in de vele jaren in het buitenland (d.i. tot 2018) ben ik er nooit echt veel tegengekomen maar heb ze wel in werkplaatsen zien staan…. Zal geweldig in het zand sturen, leuk om de Sahara te doorkruisen maar om er een wereldreis mee te maken?
Tja zoals al duidelijk, voor mij toch een exemplaar made in Japan. Ook de Suzuki en Kawasaki komen in het rijtje voor hoor. En in deze volgorde ook.
De V-Strom’s? Op zich niet verkeerd, als je niet te veel onverhard wilt gaan misschien?
Kom ik ook maar weer weer terug bij Yamaha.
En bij de oudere modellen. De XT660 is inderdaad zo gek nog niet. Rijdt ook volbeladen goed in het terrein, is zuinig, robuust en betrouwbaar.
En anders toch nog wat verder terug in de tijd. De XT600? Makkelijk om aan te sleutelen en voor weinig geld kun je ook het blokje mooi reviseren zodat je toch met een z.g.a. nieuwe fiets op pad kunt gaan. Dan heb je de betrouwbaarheid van de XT500 maar wel met goede remmen, betere vering, goede 12V verlichting ipv het 6V kaarsje van de 500 en wat extra vermogen. Een grotere tank is er ook nog voor te vinden, heeft 21 inch voorwiel, stevig frame….
Blijft de vraag, wat is de perfecte fiets die nieuw in de winkel staat? Ik zou het echt niet weten…
Geachte ervaringsdeskundigen,
Bij deze doe ik een beroep op uw expertise, ik hoop dat u uw kennis met mij wilt delen.
Momenteel ben ik bezig met het behalen van mijn motorrijbewijs, dit aangezien mijn broertje en ik graag van reizen houden. We hebben al op diverse manieren gereisd en hebben al diverse landen aangedaan. We willen het ditmaal over een andere boeg gooien, we zijn van plan om diverse reizen te maken naar zowel Engeland/Schotland als ook alle Scandinavische landen. De reden waarom we nu per motor willen reizen heeft alles te maken met het feit dat de genoemde landen voor een groot gedeelte bestaan uit een ruig landschap, bestaande uit veel natuur. Het doel is dan ook om de nodige off-road trips te gaan maken. Natuurlijk zullen we het gros van onze reis over ‘normale’ wegen afleggen, echter is het ook onze wens om de natuur in te gaan en deze te verkennen. Het echte ruige werk zullen we zoveel mogelijk vermijden, aangezien we graag op ‘verharde’ wegen blijven. Modder en bagger rijden zal dus alleen voorkomen als het noodzakelijk is, we gaan hier niet naar op zoek.
Het plan is dat ik de motor ga rijden en dat mijn broertje de passagier zal zijn. We zijn van plan om vele kilometers af te leggen, het is dus van belang dat de motor comfortabel is. We zullen tevens de nodige bagage meenemen, dit omdat we graag kamperen.
Mijn broertje is circa 1,90 M lang. Ik zelf ben circa 1,80 M lang.
Ons budget is aan de magere kant, namelijk rond de €2000,-. Ik ben mij ervan bewust dat geld een beslissende rol speelt en er door ons magere budget de nodige merken en types afvallen. Dit is niet erg, dit maakt het makkelijker om een keuze te maken. Ik heb al diverse forums geraadpleegd en heb een aantal potentiele kandidaten genoteerd. Ik hoop dat jullie het lijst kunnen optimaliseren en ons van relevante informatie willen voorzien.
Zie hieronder de reeds genoteerde merken en types:
– Yamaha 750 super Ténéré
– Kawasaki KLR650
– Honda transalp 650
Het zou fijn zijn als er van die welbekende aluminium kisten aan de motor bevestigd kunnen worden.
Bij voorbaat dank ik u allen ontzettend voor alle genomen tijd en moeite.
Hey Gerwin, Wat een mooie plannen! En goed dat je hier advies vraagt! Ben je al bekend met onze Facebook community pagina? Ik verwacht dat je daar iets sneller antwoord en adviezen gaat krijgen.
Je budget is krap maar niet onhaalbaar. Wellicht heeft iemand nog wel wat leuks staan voor je!
https://www.facebook.com/groups/MotorAvonturist/
Allez hop, na meer dan vier jaar twijfelen (ok ok, het heeft wat “on hold” gestaan) dan toch overstag gegaan voor een XT660R van 2006 die door een enthousiaste jongeling voorzien is van een aantal interessante accesoires (OTR-2-in-1-uitlaat en OTR-bashplate, stevige stuurkappen, SW Motech middenbok en valbaren, koelvloeistofthermometer, Xenon-koplamp, grote SW-Motech voetsteunen, vergroot rempedaal, een Dynojet Stage3-kit, een super robuust homemade kofferrek, en nog andere spullietjes…) Maar hét belangrijkste is dat het een betrouwbare monocylinder is, met een stalen frame, van een merk dat een goede wereldwijde dekking heeft.
Gefeliciteerd Paul met je aanwinst! Lijkt me een goede keus. Ook goed dat er een stevig kofferrek op zit want dat is iets waar je beter niet op het gewicht moet letten maar op de stevigheid. Dat kant en klare spul breekt op de slechte wegen allemaal af en kan vaak niet eens gelast worden.
Wel het is jouw levenservaring die de doorslag gegeven heeft. Plus dit verslag (van een Nederlander denk ik) waarin ze een geaccidenteerde KTM 690 Enduro passeren, waarbij het aluminium chassis door een klein ongeval compleet naar de Filistijnen is. http://earth-roamers.blogspot.com/2013/11/how-did-yamaha-xt660r-perform.html
Dus: dank u voor uw advies! Het was het duwtje dat ik nodig had. 🙂
mvg,
Paul
Voel me vereerd😁! Heb je al plannen om er mee op t verre pad te gaan?
Een goed bericht trouwens van de earth roamers.
Groet, Marcel
In 2009 een nieuwe versys gekocht, en gelijk omgebouwd voor Afrika.
De reis van mijn leven 37 duizend kliks in 1 tour.
Na emigratie de ezel verkocht maar wat een top ding.
Nog wel aan de zware kant,vooral na 60 keer optillen op fez fez zooi.
Dat valt dan erg tegen.
Na de verhuizing naar Hongarije Een bs4 gekocht en die in holland opgehaald.
Wat een handige motor,ideaal voor wereld trip.
Na 2000 km zonder ooit een proefrit gedaan te hebben thuis gekomen.
Ding voelt zich in Hongarije helemaal thuis.
Dus plannen maken voor 2020 …
Wat gedacht van de nieuwe KTM 390 Adventure?
https://www.youtube.com/watch?v=ijwa_383g4Y
44pk, 158kg, +/-400km range, instelbare WP ophanging,
comfortabel zadel(zelfs voor 2), ABS achteraan uitschakelbaar,855 mm zithoogte, gekend motorblok uit de RC390/Duke390 en betaalbaar: 6499€ (in België).
Tankzak en Touratech koffers er op en vertrekken 🙂
https://www.cyclenews.com/2019/11/article/ktm-390-adventure-prototype-review/
……voor de echte die hards/nostalgici zijn er ook nog deze met kickstart:
https://www.classic-trader.com/nl/motoren/zoeken/yamaha/xt-500?make=535&model=10706&sorting%5Bsorting%5D=mileage_desc&locationDistanceUnit=mls&pagination%5BentriesPerPage%5D=15&pagination%5Bpage%5D=1&pagination%5Breset%5D=0
Eigenlijk is deze bewering tegenwoordig niet meer geldig: “De lichtste uit deze lijst zijn allemaal ééncilinders en dat zijn nou eenmaal niet de fijnste blokken om mee op de snelweg te zitten.”. Een moderne ééncilinder is extreem trillingsvrij en laat kruissnelheden van 120-140km/u toe zonder dat je ballen uit je broek trillen, om even iemand te parafraseren. Denk BMW F650GS, XT660, Husqvarna Terra. En mogelijks ook zelfs de nieuwste KTM 390 Adventure.
Ondertussen is de KTM 390 Adv leverbaar en wordt die uitvoeriger getest dan door de journalisten in Tenerife:
https://www.youtube.com/watch?v=H3O4l0D3Sj4
https://www.ktm.com/en-nl/models/travel/ktm-390-adventure2020.html
Ikzelf heb er mij, na een uitgebreide proefrit, ook één aangeschaft (naast mijn F 700 GS.
Enkele bevindingen:
– het inrijden mag tot 7000 rpm max. Bij het inrijden reed ik echter meestal op het gevoel tussen 3 en 6000 rpm (= 100 km/u in 6).
– in het heldere(TFT)display kan men het verbruik en de reikwijdte zien. Na +/- 300 km gaat de reservelamp branden en geeft de reikwijdte nog 100 km aan. Het verbruik lag op 3,4 L/100 km. Uiteindelijk had ik 430 km voor die stil viel.
De tankinhoud is opgegeven als 14,5 liter maar “nokvol” kan er 15 L in. In de vulbuis onder het tankdeksel is een heel klein (2 mm) gaatje dat ik vergoot heb met een 6 mm boor om het nokvol vullen te vergemakkelijken.
Ik tank “98” omdat daar maar de helft alcohol in zit dan in de “95”.
– Snelwegrijden bij 120 km/u (+/- 7000 rpm is mogelijk maar op secundaire wegen rijden is toch aangenamer met deze 390. Door de enorme wendbaarheid van rijwielgedeelte en de souplesse van het blok is dat zelfs een “feest”!
– voor off-road rijden heb ik de basisinstellingen van de ophanging, die aangegeven zijn op een sticker, gebruikt en die voldoen tot nu toe voor sologebruik. Het stuur heb ik 2 cm verhoogd om comfortabel rechtop te kunnen staan(ben zelf 179 cm).
Met 2 zet ik achteraan 2 ” klikken” meer voorspanning.
– als accessoires heb ik de universele KTM tankzak (158€), de KTM gps steun (59€), en de Ergo zadels voor piloot (148€) en passagier (118€) zijn besteld maar nog niet geleverd. Een bagagerek moet ook nog bij mijn KTM verdeler geleverd worden.
– een belangrijk punt waar weinigen naar zien: deze KTM heeft een laadvermogen van 203 kg. Dus wij kunnen met 2 (+/-150 kg) op deze motor nog 53kg bagage meenemen! Ter vergelijk: op de BMW G 310 GS is dat maar de helft. Op de Honda CRF ben je met 2 al overladen zonder bagage.
enz……….
.
Nog een detail: in België is de prijs 6499€ + 100€ afleveringskost.
Nog een detail: in België is de prijs 6499€ + 100€ afleveringskost.
Welke motor zou ik beste kunnen inzetten met duo passagier ? Veel asfalt, rijden voornamelijk Europa en Balkan landen. Totaal gewicht is 185 kilo van 2 mensen.
Ohja we zijn wel groter dan gemiddeld, ik ben 2 meter, vriendin 1,80m. Vind BMW 1200 te log. Denk aan BMW 800 , wellicht te klein?
Hallo Marcel, ben jij diegene die met 2 andere jongens met de xt500 naar Kaapstad zijn gereden in verslag deden in motor73? In de jaren 80tig.
Als dat zo is dan waren jullie de inspiratie voor mijn reis in 2003 van Nederland naar Indonesië. Ik ben gegaan op een ktm 640 adv, nieuw gekocht en in het begin veel problemen mee gehad. Later super betrouwbaar en geen defecten gehad, staat nu 65.000 km op en nog steeds prima,
Kofferrek indertijd zelf gelast en nog nooit stuk gegaan, zwaardere veer achter, handvat verwarming,wasbaar luchtfilter en niet te zwaar beladen, je kan alles kopen onderweg.behalve specifieke onderdelen.
Ik vindt de ktm640 een fijne motor en als je een keer omvalt kun je hem makkelijk tillen.als ik nu een motor zou kopen zou het een twee cilinder zijn , puur voor het comfort.
en een Suzuki Xf 650 freewind dat is eigenlijk min of meer een trans alp kopie?!
Misschien is dit wat? http://dirtrocket.club/desert-runner-bmw-f650-gs-funduro-by-bckustoms/
Heb hem zelf deels nagebouwd, fijne motor en al 14000 kilometers zonder problemen in Mongolië mee gereden.
Goede vraag van Denni Green; ook ik ben op zoek naar een ADV waar je met 2 volwassenen goed op weg kunt. We hebben veel gereisd op een Cagiva Gran Canyon (duc 900IE L-Twin) maar voor 2 met bepakking had-ie wel wat meer vermogen mogen leveren. Ik ben erg gecharmeerd van de T700, maar daar zet je geen duo achterop. Ik ben eigenlijk op zoek naar iets tussen de T700 en de 1200GS in …
Hallo allemaal,
Ik rijd ondertussen al bijna 45 jaar met de motor en woon al jaren in Marokko …
Als ik naar Europa reis dan doe ik dat tegenwoordig met een Ducati Scrambler …
200 Kg … 2 cilinders en 85 pk … GEEN autosnelwegen …Perfect ! Mijn vrouw, ik en onze bagage kunnen erop en de motor rijdt goed en soepel …
Reis ik zuidwaarts richting Mauritanië, Senegal, Gambia, en etc .. Niet oost en zuidoostwaarts ( gevaar door IS en aanverwante gekken ) dan doe ik dat met mijn Honda XR 650 R … Alleen, zonder vrouw … Bouwjaar 2004 met + 100 000 km … Tank 24 L … Vol 145 Kg .. 1 cilinder met 61 pk … Topsnelheid met huidig verzet = 141 km/h op gps … Ik rijd niet meer dan 90 Km/h eerder 80 Km/h en verbruik gemiddeld 4 a 4.50 L / 100 km … Hoe sneller het gaat hoe meer verbruik en hoe meer slijtage en risico op ongevallen en pannes. Dit kan je reis snel om zeep helpen. Je zal maar stoppen aan een tankstation waar ze al een week zonder benzine zitten en nog 100 km moeten rijden tot het volgende tankstation met slechts 2 liter meer in de tank. Ik weeg nat met uitrusting 70 kg en neem 30 kg bagage op de duo = 100 kg lading bovenop de extra 14 L benzine = totaal ong. 110 Kg = ong. 10 kg meer dan de voorgeschreven 100 kg … Een zadeltas van 70 L met een van 40 L erbovenop … Voorwiel 21″ achterwiel 18″ … Mitas allroad banden erop … Ik streef ernaar om na zonsondergang en voor zonsopgang niet te rijden heb geen extra verlichting nodig … Geen elektrische starter, geen batterij, start altijd zonder zorgen … Zadel bekleed met oud badkamer tapijt en onder mijn motorbroek draag ik een fietsbroek om zadelpijn te verzachten … Ik doe in Afrika max 300 km en in Europa 500 km per dag …
Mijn “Big Red Pig” is volgens velen de beste motor die ooit gemaakt is …
Vroeger was ik een superbike rijder alles moest racy zijn en zo snel mogelijk kunnen rijden en dat kostte veel geld aan onderhoud, benzine, boetes en soms ongevallen … Ik had er zo drie … Mijn vierde motor was een Aprilia Pegaso 650 die ik voor 900 € gekocht heb … Een beetje aangepast, en dit was de plezantste motor waar ik toen het liefst mee gereden heb en het meeste mee gereisd heb …
Eén cilinder, 48 pk, drie koffers en twee zakken erop en altijd rijden zonder problemen … Toen was ik er nog van overtuigd dat er veel bagage mee moest … Mijn capaciteit was 190 L …
Ik wil aantonen aan mensen die op zoek zijn naar de gepaste motor, dat het niet veel hoeft te kosten maar dat het praktisch en technisch in orde moet zijn … Stel je voor dat je ergens op deze planeet een ongeval , een diefstal, een inbeslagname meemaakt … Dan verlies ik liever 2000 euro dan 25 000 euro … Rijdt je zich vast, leg je hem op zijn zij, of zakt je achterwiel meer dan een halve meter in het zand of slijk dan moet je met zo’n dikhuid zoals een BMW of een KTM e.a. een kraan laten komen om je motor te takelen. Als ze er al bij zou kunnen geraken tenminste … Met een lichte motor kan men zichzelf behelpen en/of met wat helpende lokale handen erbij kan het ook nog … Snelheid doet er absoluut niet toe op verre reizen zeker niet in Afrika en Azië … Niemand rijdt naar Mongolië aan 160 km/h eerder max 100 km/h en dat is al veel op die secundaire wegen. In Oekraïne, Rusland en Kazachstan waar je duizenden km rechtdoor moet rijden gaat het niet sneller dan 100 km/h … Iedere druppel benzine is van belang dus moet men er zuinig mee omspringen …
Mijn besluit dat gebaseerd is op ervaring is dat het allemaal mogelijk is mits het gebruik van gezond verstand … Het hoeft absoluut niet veel te kosten …
Wereld adventure motorrijders hebben geleerd dat de wet van de grootste, de dikste, de duurste, enz … niet van toepassing is in deze materie … Spijtig is dat de meeste motorrijders van tegenwoordig zelfs niet weten of ze een “wanabe” of een “poser” zijn …
Daar hebben ze dus de BMW F850GS voor uitgevonden….
De XT660R die ik gekocht had, was na zes maand al de deur uit. Toch nog teveel kwetsbare plastiek én nog steeds te zwaar naar mijn zin én eigenlijk ook wat te hoog naar mijn zin. Dus hier staat nu al een jaar een Honda CRF250L van 2019, 146 kg rijklaar, ultrabetrouwbaar (onderhoudsintervallen van 12.000km!), ultrazuinig. Bizar weinig pk’s maar 120km gps-snelheid is perfect mogelijk zonder dood te trillen (lang leve moderne blokjes!) en het kan zelfs nog wat sneller als het moet. Plus het is Honda, dat verkoopt zich overal! Dit motootje is super populair in Azië, Afrika, Zuid-Amerika… landen kortom waar ze asfalt enkel kennen van youtube-filmpjes 😉 Er was een Facebook-groep met meer dan 37000 members van over de hele wereld! Dan snap je dat het een geliefd motorfietsje is. Maar de moderator ervan is helaas enkele maanden geleden overleden… Enige minpunten zijn de zwakke veren, en het stuur plooit bij een val ook erg gemakkelijk. Maar daar kan je dus gemakkelijk iets aan doen. De tank is standaard wat klein, dus ofwel neem je bladders mee, of je monteert gewoon een grotere tank. Het heeft natuurlijk niet de power van mijn KTM 950 Adventure, maar wees gerust, met deze kleine Honda geraak ik ongetwijfeld verder!
Een laag gewicht primeert naar mijn ervaring,
comfort kan je altijd zelf aanpassen,
ooit heb ik mij laten vangen om een varadero aan te schaffen om met 2 op reis te gaan,later toen we een xl350r voor mijn vriendin aanschaften…heb ik direct het 1000cc bakbeest omgeruild voor een dr350s,
Zoveel meer plezier om met 2 lichte moto’s te reizen, ok je hebt wel weinig actieradius en harder als 100km/u moet je niet cruisen,maar zoveel meer beleving voor een kleiner budget.
Later is de xl350 omgeruild voor een transalp 650 en ikzelf ben na een vibrerende xt600e op een kle500 beland..lang had ik die van mijn verlanglijst geweerd door de geschifte kleurcombinatie’s en fluo stickers…
maar ik heb sinds de aanschaffing(2008) mij alleen beklaagd dat ik deze niet vroeger had gekocht,
Gevoelsmatig is hij ook veel lichter dan de transalp en heeft hij sportiever blok en meer stuurgevoel ofroad.
Als ik de kle500 ooit vervang zou ik terug voor een twin gaan <200 kilo
50 tot 80pk is plenty.
Ik heb nog niet met een recente single met injectie gereden…als deze echt minder vibreren en als er minder engine brake zou zijn…dan zou ik wel zwichten voor een single die gemakkelijk 30 kilo lichter kan zijn.
Ik rij een XR650R met versterkt subframe en E-start. Super machine voor tracking en racing. Betrouwbaar.