Enduro helmen zijn hip en happening. Bijna net zo hip en happening als onze Daniel. Bijna. Anyway, enduro helmen zijn een hybride vorm tussen een integraalhelm en een crosshelm. Het ene model is een integraal helm met een zonneklep er bovenop en het andere type is een crosshelm met een vizier tegen regen en wind. Helaas hebben de meeste motorzaken in Nederland één of twee modellen liggen en dan terwijl deze ook de keus bieden uit driehonderd integraalhelmen. Voor wie een enduro type helm wil is online bestellen een gok die vaak genomen moet worden. Deze gok heb ik genomen met twee helmen van Rocc, waarmee ik nu drie jaar heb rondgereden.
Rocc is een dochtermerk van het bekendere kledingmerk Büse. De helmen zijn geen eigen ontwerp, maar een variatie op een bestaande schaal met een eigen bekleding aan de binnenkant. Rocc identieke helmen zal je dan ook van verschillende andere merken kunnen kopen. Voordeel hiervan zijn gemakkelijk te krijgen onderdelen en een hele schappelijke prijs voor de helmen. Met schappelijke prijs bedoel ik, ontzettend goedkoop.
Rocc 790
Te beginnen met de goedkoopste van de twee Rocc enduro helmen. De Rocc 790. Deze helm heb ik twee jaar in gebruik gehad en heeft heel Europa gezien inclusief alle varianten van Europees weer. Deze enduro helm is meer een crosshelm dan een integraal helm. De helm geeft dan ook uitstekend zicht met de wijde opening. Als je overstapt van een integraal naar een enduro helm zal dat ook een heerlijk bevrijdend gevoel geven.
Omdat het meer een crosshelm is heeft de helm een flink lange voorkant. Dit geeft heerlijke ventilatie en meer dan genoeg beluchting om het beslaan van het vizier tegen te gaan.
Nou schaf je een enduro helm vanwege de zonneklep, die is serieus prettig bij fel zonlicht en ziet er tof uit op je allroad. Iedereen kan nu gaan roepen, wat belachelijk dat je een helm koopt voor de looks! Snap ik, breng je nu ook je GS Adventure terug naar de dealer? Enfin, bij de Rocc 790 is de zonneklep troep. Deze staat te ver omhoog waardoor deze te veel wind vangt en je op de snelweg alleen je nek aan het trainen bent. Ikzelf heb de klep er afgehaald en zo rondgereden. Helaas is het niet het enige minpunt van de helm.
De zonneklep van de 790 én lange neus maken het geen fijne helm op de snelweg. De helm is namelijk veel te windgevoelig en trekt hard aan je hoofd. Zonder de zonneklep is het te doen, maar het kan beter en comfortabeler.
De helm heeft geen zonnevizier, maar geeft genoeg ruimte voor een zonnebril. De voering van de helm is comfortabel en te verwijderen om schoon te maken. Dit heb ik nooit gedaan overigens en de helm stinkt niet. Tweewekelijks in je helm urineren is genoeg om alle bacteriën de doden…
Mijn conclusie over deze helm is dat je voor rond de 70,- een prima luchtige helm kunt krijgen die genoeg ruimte geeft voor een zonnebril of crossbril en genoeg ventilatie heeft om de 40+ temperaturen aan te kunnen. De helm is echter minder geschikt voor de snelweg en voor woon/werk verkeer dus ongeschikt. De helm heeft overigens gewoon ECE keur. Veel helm voor een kleine prijs.
Rocc 770
De Rocc 770 is wat duurder dan de 790, maar is ook een beter ontwerp. De neus van de helm is kleiner, maar geeft alsnog het ruime gevoel. De opening van helm is net zo ruim als de 790 en dat is een groot pluspunt vanwege het ruime zicht. De kleinere neus maakt de helm ook een stuk minder gevoelig voor wind en daarmee veel geschikter voor op de snelweg dan zijn goedkopere broertje. De kortere neus en minder ventilatie mogelijkheden maken de helm ook warmen. Pluspunt in de winter, minpunt in de zomer.
De zonneklep op deze helm is beter ontworpen. Deze geeft minimale lift en is dus niet vervelend op de snelweg. Daarnaast staat deze klep minder omhoog gericht waardoor deze nog beter de zon afschermt. Naast de zonneklep heeft de Rocc 770 ook een zonnevizier en daarmee een van de weinige enduro helmen met deze feature. Een pluspunt.
De betere stroomlijn van de zonneklep maakt de helm aan de bovenkant ook stiller. Samen met een kortere neus die de onderkant stiller maakt is de Rocc 770 echt een stuk stiller dan de 790. Dat wil niet zeggen dat dit stille helmen zijn. Geen enkele enduro helm zal even stil zijn als een Schubert integraalhelm. Dit is een compromis dat je zal moeten overwegen.
De Rocc 770 is een betere helm dan de 790 en had ik graag langer dan een jaar willen gebruiken. Helaas is de afwerking niet zo goed. Daar waar de 790 twee jaar aan mishandeling en 40k km het prima uithield is de 770 voor mijn gevoel na een jaar (36k km) aan vervanging toe. Er zit wel flex in de schaal, de wangstukken komen te makkelijk los en de rubberen rand om wind af te schermen scheurt gemakkelijk. De 770 is wel een stuk comfortabeler dan de 790.
Voor een prijs van iets meer dan 100,- krijg je een hele complete helm. Als je niet zoveel rijd als ik is het een goede keus als de dure enduro helmen van Shoei, Arai, X-lite of Nexx niet in je budget passen.
De pasvorm
Voor beide Rocc helmen zou ik zeggen dat ze tussen tussen een neutrale en smalle kop inzitten. Ze zitten dus meer in de hoek van Shoei en Arai dan in die van Shark. Wie overigens meer wil weten over allerlei helmen, het gewicht en de pasvormen kan ik webbikeworld.com aanraden. Deze hebben inmiddels een indrukwekkende database met helm en kleding reviews, maar vooral de helmen zijn prachtig ingedeeld in pasvorm én gewicht.
Mijn grootvader zei altijd “goed gerief is de helft van het plezier”, en overschot van gelijk had hij. Ik heb mijn les in het verleden al geleerd. Een fijne goede helm kost nu eenmaal relatief veel geld maar hierop zal ik nooit nog besparen.
Ben het eens met je vader. Nou is het ook zo dat soms de goedkope helmen eenmaal beter passen dan de duurdere. Uit veiligheidstests is ook gebleken dat prijs niet correleert met de veiligheid van de helm helaas.
Momenteel rij ik met een Nexx XD1 en die helm is behoorlijk wat duurder dan de Roccs. Het verschil in kwaliteit is erg groot, ik had eerder een chique helm moeten kopen. Vanwege het plezier 🙂
Ben zelf erg tevreden met m’n RXA X-ROAD die identiek lijkt aan de 770. Ook voor maar 120 euro.
Gebruik hem met cross-bril als ik van de weg af ga (let niet op de photobombing dromedaris).
Dat ziet er goed uit! Beetje jammer inderdaad van die dromedaris…
Leuk stukje. Erg herkenbaar ook. Heb zelf vorig jaar een helm gekocht. Ook door Charlie en Ewan aangestoken om te kiezen voor een Enduro helm. Maar ik viel achterover van de prijs. Ook de zonneklep durfde ik niet aan ivm veel snelweg rijden en wind overlast.
Daarna de keuze voor een afgeprijsde Nolan N104 gemaakt en wat is dat een verademing. Vooral vergeleken met mijn 60 euro helmpje van MTR.
Het vizier van de Noland is ook opvallend breed. Dat merkte ik vooral bij het checken van de dooie hoek. In plaats van drie keer in de rondte met mijn hoofd, was een korte inspanning in de nek voldoende om elke inhalende randdebiel op rechts tijdig te spotten. Ook het checken van het gevaar op links was een fluitje van een cent.
Ik vergeleek mijn eerste ervaring met nieuwe helm een beetje alsof je in een dezelfde auto gaat zitten maar met een nieuw interieur.
Ik ben altijd bang dat ze mijn helm of papieren pikken. Dan sta je daar op een mooie avond. Tegenwoordig hang ik mijn helm altijd met een hangslot aan mijn schijfrem vast. Je loopt enkel de kans dat er een hond tegen gaat pissen.
Na 15.000km ben ik nog altijd tevreden over mijn knalrooie Shark Nano jethelm. In superkleine lettertjes staat er op het vizier ‘not guaranteed shatterproof’.
In de helm zit een soort ‘tsjoepeke’, dat je er bij warm weer kunt uittrekken om een betere doorstroming te krijgen. Alleen komt je haar dan vol beesten te zitten. En ook : wat als je dat ‘tsjoepeke’ kwijtgeraakt? Bij regen is dat niet handig.
Een jethelm is STUKKEN SAFER dan een integraalhelm. Door de snelheidsbeleving. Bij de Nano zat zowaar een CD.
De witte Shark Nano is zowat overal te verkrijgen, de rode enkel via Duitsland. Ik ben dus in een winkel in België gaan passen. (rad.eu) maar zij konden niet aan de rode geraken. Dan ben ik de helm via internet gaan bestellen, 15€ goedkoper ook nog.
De wereld verandert, maar de weg nooit. Zal altijd wel link blijven. Mijn kater Snowy is al 24 uur op de run? Moet ik hem nu laten castreren?
Ik zou het direct doen, Jan de Belg 🙂
Ben je gek, ik zou z’n tsjoepeke er af halen !