Belstaff_Tourist_Trophy_04

Begin vorige eeuw won de motor snel aan populariteit en hiermee ontstond een vraag naar geschikte motorkleding.  De eerste merken die daar op antwoorden waren Belstaff en Barbour. In 1924 was Belstaff de eerste met een winkel in Staffordshire, Engeland. Eli Belovitch en zijn schoonzoon Harry Grosberg ontwierpen daar de eerste wax katoenen motorjassen. In 1936 kwam Barbour met hun beroemde jack de International en Belstaff kwam later met de Trailmaster, die ook nog gedragen is door Che Guevara. Meer beroemdheden hebben deze jassen gedragen, zo pochen beide merken dat Steve McQueen er mee heeft gereden. In ieder geval zijn het twee merken met een rijke geschiedenis.

Barbour en Belstaff timmeren nu hard aan de weg en doen zich te goed aan de toegenomen vraag naar ‘authentieke’ klassiekers (lees: spullen in sepia kleur). Barbour verkoopt zijn ziel met een Steve McQueen collectie en Belstaff, dat nu in Italiaanse handen is, verplaatst zich naar de high end fashion. Die kleden nu dus graadmagere modellen in Belstaff en deze hangen over een motor, zonder ook maar ooit een meter te hebben gereden. Er is genoeg mis met dit alles, maar gelukkig maakt Barbour nog de International en Belstaff nog de Trailmaster en Tourist Trophy, net zoals vroeger. Vroeger, toen de bierkratjes nog van hout waren en je door moest drinken om de kachel aan te houden.

Ikzelf heb een Belstaff Tourist Trophy. In tegenstelling tot Barbour maakte Belstaff zijn motorjassen wel met CE bescherming, wat voor mij de rede was de Tourist Trophy te verkiezen boven een Barbour jas*. Mijn Belstaff Tourist Trophy is inmiddels iets meer dan twee jaar in gebruik en is sinds de aanschaf de enige jas die ik nog draag op de motor. Deze jas krijgt dus alles te verduren, van -10 tot 39 graden, van rookschade tot helse stormbuien. Deze jas heeft mij droog gehouden bij meer dan 40mm neerslag, maar dat viel te verwachten met een jas ontworpen in het natte Engeland. De jas doet het allemaal. Niet alles met vlag en wimpel, maar wel alles in een zeer charmante stijl.

Met de Tourist Trophy ben ik ook al vier keer gaan liggen, zowel op asfalt als offroad. Alle keren ging ik langzaam, maar hard genoeg om gaten in mijn H&B Gobi koffers te vallen. Aan de jas zie je alleen niets, deze toont geen sporen. Het 10oz** dikke wax katoen is dus hiervoor in ieder geval sterk genoeg, hoe dit eruit ziet na honderd meter asfalt schuiven ben ik vergeten te testen. In het begin is het katoen goed stug, maar gaat net als leer steeds beter naar je lichaam staan en de jas wordt met de dag mooier.

Belstaff_Tourist_Trophy_05

De jas vergt wel onderhoud, er zal om de zoveel tijd verse wax op moeten. Nou kan dit met een spuitbus, maar het beste is om het op de ouderwetse manier te doen. Wax smelten, smeren, smeren, smeren, uitsmeren, whisky drinken, klaar. Mijn ervaring is dat ik na twee jaar de Tourist Trophy eenmaal helemaal in de wax heb gezet en daarna alleen de armen nog een keer heb gedaan, daar slijt de wax het snelst. Wonder boven wonder stinkt de jas niet als de klassieke waxjassen. Nou komt dat misschien door andere wax of omdat deze jas nooit in paardenstal hangt. De jas ruikt wel bijzonder, de koperen rits en drukknopen samen met de lichte wax geur geven meteen het gevoel dat je iets bijzonders draagt.

De jas komt met een uitneembare liner (thermovoering, in dit geval zonder mouwen) en is zo goed als wind dicht. Komt de wind alleen hard van rechts dan waait het door de zware koperen rits en dan koel je toch redelijk snel af. In de winter rij ik graag met een softshell er onder, of om in dezelfde stijl te blijven met een dikke wollen trui, en dat is dan ook voldoende in combinatie met de liner. Waterdicht is de jas zeker, mits je het bijhoudt. In tegenstelling tot een moderne Goretex jas heb je het zelf in de hand. Gek genoeg presteert de jas op de andere kant van het spectrum, in veertig graden volle zon, ook behoorlijk. Natuurlijk is bloed heet, maar de jas ademt zeer goed en de hitte is dus niet erger dan zonder jas. Wel kunnen de mouwen oncomfortabel heet worden, maar dat is met enige rijwind meteen weer weg.

Een wax katoenen jas voor op de motor is niet geschikt voor iedereen, het is voor mensen met liefde voor geschiedenis, beproefde materialen en stijl. Voor mensen die hiervoor ook op comfort en gebruiksgemak willen inleveren, want de jassen zijn niet perfect. Met 500,- euro voor een Belstaff Tourist Trophy of Trailmaster zijn ze duur en zitten ze in dezelfde prijsklasse als sommige Goretex jassen. Er is alleen wel een groot verschil tussen moderne jassen en wax jassen. De moderne jassen van vijf jaar terug zijn nu al ‘oud’, misschien zelfs al uit de mode en na vijf jaar gebruik meestal al wat minder waterdicht. De jassen van Belstaff en Barbour die de afgelopen 80 jaar weinig zijn veranderd zijn nog steeds mooi, geliefd en keer op keer weer opnieuw te waxen. Het is alleen zo spijtig dat Belstaff geen motorbroeken meer maakt en zolang zij focussen op mensen die stilzitten in kleding die elkaar alleen maar vertellen hoe fashionable ze zijn zal dat ook niet komen… Mijn Tourist Trophy gaat in ieder geval nooit meer weg. Dat hoeft ook niet, want je koopt een wax jas voor het leven. En daar hou ik van, goed spul dat lang mee gaat.

* Barbour is in maart dit jaar gekomen met een broek en jas mét protectoren, de Black Shadow International.
** Waarde waarmee kwaliteit van canvas en katoen is gemeten: aantal ounce (28,34 gram) per stuk van 36×22 Engelse duimen (91,44×55,88cm)

15 thoughts on “Belstaff Tourist Trophy

  1. De waxbroeken zijn nog wel verkrijgbaar, maar dan van het merk Sunstuff.
    Net als de jassen van hetzelfde merk.
    Zijn hetzelfde als Belstaff, maar worden in Australie gemaakt.
    Prijs is aanmerkelijk lager.
    Ik draag hem al jaren en ben zeer tevreden.
    In Zwartsluis zit een dealer die ze verkoopt.

    1. Klopt, zijn naast Sunstuff nog twee andere merken die waxbroeken maken. Dealer in Zwartsluis is JVMotors, hele aardige lui.

      http://www.jvmotors-shop.nl/a-36035721/jassen-en-broeken/sunstuff-classic-broek/

      Maarrrr. Momenteel heb ik een waxbroek van Belstaff by Drizabone (Australische tak) en onlangs ook een oude broek van Barbour in mijn handen gehad en die zijn simpelweg niet te vergelijken met Sunstuff. Het materiaal is dikker en steviger. Afwerking is beter en vooral de wax zit er beter in. Probleem alleen is dat die dus niet meer gemaakt worden en Sunstuff het beste alternatief is.

  2. mooi verhaal over Belstaff jassen! bijna 15 jaar geleden heb ik er ook een gekocht en die doet het nog steeds! af en toe dik in de was zetten en met de verfstripper de wax mooi in alle naden en kieren laten trekken (fohn is te koud). aan de onderkant van de mouwen heb ik wel een paar ouderdomsscheuren moeten dichtnaaien en de bovenste loper van de rits heb ik vervangen omdat die was uitgelubberd en niet meer sloot — inderdaad, je kan losse lopers kopen, scheelt een boel gepruts en voor € 2,50 kan je jas weer dicht.

    ik schrok wel toen ik die Belstaff prijzen anno 2014 zag. ik heb volgens mij dat bedrag niet eens in guldens betaald, maar de snit van die jas is echt perfect! tien jaar gelden hadden Polo en Difi nog wel een look alike als alternatief, maar die lijken er niet meer te zijn. een losse voering heb ik er overigens niet bij, maar vers gewaxt is de jas lekker warm. ideaal voor najaars offroad ritten.

    bovendien krijg je van kenners vaak een leuke opmerking over je klassieker.

    1. Kijk dat is nog eens wax jassen ervaring, 15 jaar! Wellicht heb jij het antwoord op een vraag van me? Ik zit met een tweedehandse Belstaff waarvan de wouwen/armen niet meer waterproof te krijgen zijn (twee x al flink in de wax gezet). De armen zijn nogal vuil, is dit schoon te krijgen en werkt daarna de wax weer?

  3. Ik heb 28 jaar een wax jas van MQP gehad en die is nu wel versleten, ben op zoek naar een vervanger en dat gaat denk ik de trailmaster worden, momenteel een moderne jas maar dat kan niet tippen aan mijn oude wax jas.
    Mvgr. DJ

  4. Als eerste, toffe site maken jullie!!!!
    Weten jullie of de Barbour motorkleding ook ergens in NL wordt verkocht?

    1. Hey Bart,

      Bedankt! Barbour heeft de motorkleding met de CE bescherming helaas niet in NL te koop. Ook niet voor volgend seizoen helaas (2015). Bij de UK webshop motolegends zie ik ook dat de jas niet meer te koop is (wellicht ergens anders wel). Ik zeur al tijdje bij Barbour EU en Duitsland voor een testexemplaar of lancering in NL, maar tevergeefs.

      1. Janus heb je toevallig al eens de waxed cotton jas van richa in handen gekregen? De kwaliteit zou blijkbaar heel goed zijn gezien de prijs, komt standaard met een waterdicht membraam dus heel waterdicht en elleboog,schouder en rug bescherming.

        1. Elke wax cotton jas van andere merken (Revit, Sunstuf, Claymore, Held, Richa) zijn het allemaal niet vergeleken met Belstaff. Ook Barbour doet in mijn ogen er voor onder, maar komt er nog het best bij in de buurt. Het probleem is dat ze het verkeerde katoen gebruiken of zelfs een curdora/canvas stof en daar een beetje wax tegenaan gooien. Daarnaast slaan ze eigenlijk met alle details de plank net mis.

          Maarrrr wij zouden de MotorAvonturist niet zijn als wij ook niet zagen dat de Richa jas ongeveer een derde van een Belstaff jas kost, in dat licht is het geen verkeerde jas.

          1. ik heb er zelf geen ervaring mee ahoewel dit binnenkort kan veranderen gezien ik een nieuwe jas nodig heb, maar ik denk dat het voornaamste is dat hij vanaf de eerste dag ontworpen is als “moderne” motorjas. en het klopt inderdaad dat de jas niet de details 100 procent correct heeft. Ik heb al meerder richa spullen gehad en er telkens tevreden van geweest. ik denk dat het voornaamste zal zijn hoe de jas naar een belstaff jas leunt.

  5. ik heb min bellstaff(jas en broek) in1974 aangekocht.tot1981 gebruikt op de motor daarna als zeilkleding( zout water) maar bleef steeds redelijk waterdicht( naden zijzijn een zwak punt)met regelmatig in da was zetten met extra aandacht voor naden en ellebogen en knieen perfect. in die tijd was er nog geen sprake van protectoren en ce keuring. heeft dan enkel jaren in de kast gehangen tot ik hem na grondige reinging( gewoon met zachte borstel)en in de was zetten terug in gebruik genomen heb.heeft nu ouderdomsverschijnselen.rits is kapot en een drukknoop is uitgescheurd.maar is en blijft voor mij uittgesproken de klassieke motorkleding bij nat weer.model van toen heeft de jaren doorstaan en valt zeker niet uit de toon met modernere versies. gebruik hem nu nog regelmatig op de motor sinds1994 . ik denk dus dat ik voor weinig geld vele jaren kunnen genieten heb,hoewel ze indertijd ook niet van de goedkoopste waren.

  6. Heb vandaag in de Bijenkorf nota bene een Belstaff Roadmaster gekocht, ik liep er 2 weken geleden per ongeluk tegenaan. Mijn geduld is beloond, ik kreeg 70% korting op deze klassieke engelse motorjas. In de jaren 80 en 90 las ik er regelmatig over in motorbladen maar vond toendertijd de jas te duur. Een pracht klassieker jas die mooi bij m’n oldtimer zal staan. Ben er zeer blij mee. Ben benieuwd hoe ik de jas zal ervaren tijdens de motortochten.

      1. Bijenkorf Amsterdam, mijn vrouw moest een jas ruilen dus liep ik even over de mannenagdeling. Pfffff wat een ellende, tot ik de Bellstaf zag hangen. 50%vond ik te weinig, ik nam de gok, een week later hing de jas er nog, nu met 70% korting!!

  7. Als ze weer uitverkoop hebben in de Bijenkorf ga ik doelbewust kijken of ik een binnenvoering kan scoren voor wenig

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *