Recept voor heerlijke beef jerky. De beste snack voor onderweg.

beefjerky-4

Honger onderweg, dat kan je maar beter voorkomen. Zeker als je met Peter ‘Snicker Bitch’ van der Graaf op reis gaat. Toch is wat gezonds en hartigs fijner dan alle candy bars die te koop zijn. Een heerlijk en gezonder alternatief is beef jerky. Helaas is hier beef jerky niet zo populair als in de Verenigde Staten en daardoor onbekend. Zonde, want het heeft nagenoeg geen vet, zit vol proteïne, is lang houdbaar en verschrikkelijk lekker. Het is de lekkerste snack die ik ken. Van alle snacks die ik ken is beef jerky zeker de lekkerste. In ieder geval is het een lekkere snack.

Dat het hier niet populair is heeft als gevolg dat het slecht verkrijgbaar is, of werkt dat andersom? Sommige supermarkten hebben kleine zakjes te koop, tegen woekerprijzen. Er zijn ook een aantal webwinkels die het verkopen, toevallig tegen woekerprijzen. Ok, de prijzen woekeren misschien niet heel erg, maar het is een prijzige snack. Lastig als het de lekkerste snack is die je kent. Een ander nadeel van de kant en klare beef jerky is de bereidingswijze. Daar zitten een boel spullen in die je liever achterwege laat, zoals heel erg veel zout en suiker.

Tijd om deze snack zelf te maken, want dat kan heel goed én het is een erg lekkere snack. Beef jerky is niks anders dan gedroogd vlees dus dat is het eerste wat we gaan halen. Het kan met kip of kalkoen, maar jerky van rundvlees maakt de echte beef jerky. Neem hiervoor een mager stuk rundvlees en ongeveer 700+ gram. Geen biefstuk, maar runderlap of ander stuk ‘goedkoop’ vlees. Mijn ervaring leert dat goede voorbereiding van dit vlees de jerky ten goede komt. Neem de tijd om al het vet en pezen weg te snijden. Maak vervolgens repen van 4 a 5 mm dik. Snij tegen de draad in of met de draad mee, maakt mij het wat uit. Tegen de draad in maakt het eten van de taaie jerky wel wat makkelijker. De repen gaan we vervolgens marineren.

beefjerky-1

Met de marinade geef je de jerky smaak. Zonder marinade blijft de smaak wel erg rauw en dat is niet voor iedereen. Het zuur en zout in de marinade zorgen ook dat het vlees al voorbereid is voor het droogproces. Voor de smaak is het van belang dat de drie belangrijke smaken in de marinade zitten: zout, zoet en zuur. Bijvoorbeeld:

Sojasaus voor het zout
Honing voor het zoet
Balsamico voor het zuur

Ik voeg hier graag nog flink wat knoflookpoeder aan toe, dat geeft een mooie extra smaak. Maak genoeg marinade zodat al het vlees er in zwemt. Laat dit een nachtje staan en droog dan de repen af, des meer vocht je nu al weghaalt des korter is de droogperiode in de oven. Rijg vervolgens alle repen aan een prikker en hang deze in de oven.

beefjerky-2

Zet de oven op de laagste stand, dat is meestal 50 of 60 graden. Hou de deur op een kier zodat de vochtige lucht kan ontsnappen. Nu kom het belangrijkste, geduld. Afhankelijk van de vochtigheid van je vlees en de dikte van de repen duurt het drogen al snel een uur of vier. Vergeet tussen niet af en toe te kijken en te proeven. Bij mijn laatste partij jerky duurde het drogen maar drie uur, ik had dan ook erg dunne repen gemaakt.

Na het drogen kan het zijn dat nog niet al het vocht uit het vlees is, laat het daarom in de oven nog een uur of wat goed afkoelen en leg het vervolgens op een stuk keukenpapier. Geef het genoeg tijd om echt uit te drogen, daarna is het namelijk maanden houdbaar.

beefjerky-3

11 Comments
  1. Jan
    January 1, 2015 | Reply
    • Janus
      Janus de Visser
      January 1, 2015 | Reply
  2. martijn
    January 1, 2015 | Reply
    • Janus
      Janus de Visser
      January 1, 2015 | Reply
  3. Paul
    January 7, 2015 | Reply
  4. luwe
    February 12, 2015 | Reply
  5. Dennis
    March 23, 2015 | Reply
    • Janus
      Janus
      March 27, 2015 | Reply
  6. Peter
    March 27, 2015 | Reply
    • Rob
      November 5, 2016 | Reply
  7. Onno
    December 13, 2016 | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blog: Back Home From Home Blog: East Infection Blog: Maasland naar Nepal Blog: Op weg naar het noorden Blog: Peters grote motorreis Blog: We Want Adventure Filmpjes & verslagen
colledellassietta_01
Offroad route: Cresta dell’Assietta (Italië)

De bergkam Cresta dell’Assietta is een 36 kilometer lange onverharde weg die nergens...

ElspethBeard
Elspeth Beard – Riding into History

In dit korte filmpje spreekt de Britse dame Elspeth over haar...

dirtbikeadventurelaos_header
Reizen: dirtbike avontuur in Laos

Oliver Asbach maakte een documentaire over zijn motoravontuur in Laos. Hij...

Bagage, kit & pakken Eten, drinken & koken Kleding Overnachten Sleutelen Universeel
xl350_carburetor_before_ultrasonic_cleaning-768x1024
How to: Carburator revisie met ultrasoonreiniger

Wanneer je een oudere motor koopt, is deze voorzien van carburatoren...

howto_banden_herstellen_11
How to: Snel herstellen van een motorband

Zat je net helemaal in je ritme, sta je plots aan...

Motorchef01
MotorChef 2017 de samenvatting

Wij doen maar wat. Eigenlijk doet iedereen maar wat, maar meestal...

Kamperen Kleding Motoren Reisverslagen & boeken Tenten Tools Vakmanschap
Foto6
Product Review: Hippo Hands

Deze review werd geschreven door lezer Rik Noorman. Na het besluit...

somewhere else tomorrow 2
Somewhere else tomorrow [DEEL 2!]

Als er iemand is geweest die voor mij een inspiratiebron was...

oordoppen_test_01
Review: Oordoppen vergelijkingstest

Gehoorbescherming is hot dezer dagen. De industrie speelt daar natuurlijk gretig...

wintertreffen_eastermar_header
Tweede MotorAvonturist wintertreffen: impressie

Het hoogtepunt van de winter is voorbij gevlogen. Na het uiterste...

MA_wintertreffen_header_2018
Nog een week tot het tweede MotorAvonturist wintertreffen!

Nog maar één week… …en dan worden we wakker in ons...

MA_wintertreffen_header_2018
Tweede MotorAvonturist wintertreffen 10-11 februari 2018

Nu de eerste sneeuw en koude door de lage landen getrokken...

Discover_Overland_1
DISCOVER OVERLAND – 22/24 september – Ulicoten

Discover Overland is een kampeerweekend vol reisinspiratie, presentaties en workshops voor...

IMG_20180402_152345.jpg
Honda XL350R: back on the road

Na de snelle aankoop van mijn oude Enduro werd meteen de hele...

xl350r_01
Het zwarte gat: 1985 Honda XL350R

Ben je bekend met de aandoening van motoritis? Het is een...

poll_03
Project Enfield Bullet 350 – STEM: Hoe moet het nu verder? Herstellen, transplantatie of dieselombouw?

Nu het blok nogal stevig in de soep is gedraaid, krijgt...

Royal_enfield_Bullet_350_21
Project Enfield Bullet 350 – Operatie motorblok

Zoals dat gaat met nieuwe projecten, begon ik vol goede moed...