Coffee boiled is coffee spoiled

koffie-10

Afgelopen weekend zijn we in het bos druk in de weer geweest met meerdere manieren om koffie te zetten. Als groot koffieliefhebber is het voor mij een must tijdens het kamperen, maar mijn grote luxe koffiemachine kan niet mee achter op de motor. Daar moet dus iets op gevonden worden.

Mijn kampeerkoffie zet ik met een Coleman French Press, maar er zijn meerdere manieren en de mijne is niet bepaald de kleinste of lichtste om mee te nemen. Daar wees onze lezer BMWDubble ons al op, die zet zijn koffie op de Turkse manier. Peter daarentegen werkt met speciale filters die aan stokje hangen, maar we hebben ook nog de percolator en oploskoffie. Genoeg om uit te proberen dus!

Oploskoffie

Laten we beginnen met de teleurstelling, de oploskoffie. Als ik ga hiken neem ik er genoegen mee. Met een kleine pot kom je toch makkelijk over een paar bergtoppen voordat deze op is. Klein, snel en makkelijk dus. Smakelijk daarentegen is het niet. Misschien zijn het mijn zintuigen die me bedriegen, maar er zit altijd een lichte bouillonsmaak aan. De espresso varianten hebben dat nog het minst, maar het is gewoon geen koffie.

Filterkoffie

Filterkoffie op zakformaat, het bestaat. Peter wees ons op een product van Coghlans dat speciale filters gebruikt die aan stokje/takje in je beker hangt. In eerste instantie was ik achterdochtig, maar de filters zijn de juiste vorm en extra stevig. Zelf een filter knutselen van een normale filter werkte niet, daarvoor is normaal filterpapier te slap. Het liep ook niet zo snel door als bij de Coghlans filters waardoor het erg lang wachten was voordat de koffie klaar was. Neem voor een lange reis dan ook genoeg filters mee als je deze methode wil gebruiken. Concluderend werkt het prima en vooral de smaak was verbazingwekkend goed. Wat mij vooral opviel is dat de filters van een stof/zijde achtig materiaal zijn gemaakt en misschien dat de koffie daardoor niet de filterkoffiesmaak heeft die we gewend zijn. Prima methode en het beste eraan is de verhouding comfort/pakmaat.

Percolator

Koffieliefhebbers moeten niks hebben van filterkoffie en wat mij betreft terecht! Een van deze liefhebbers was Sir Benjamin Thompson (1753-1814) een luitenant-kolonel voor Amerika in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Deze geniale man is de uitvinder van de percolator. Een prachtige manier van koffiezetten waarmee je ontzettend lekkere koffie maakt. Een percolator bestaat meestal uit drie ruimtes, een voor water onderin daarboven een ruimte voor de koffiemaling en daarboven een ruimte voor de uiteindelijke koffie. Het werkt door deze gevuld met water en maling boven een hittebron te zetten, het water zal zich al kokend door een buis omhoog werken en duwt zichzelf zo door koffiemaling heen. Ja, die Benjamin was een snuggere knakker! Bij een percalotar is het wel altijd oppassen dat je deze niet te lang op het vuur laat staan waardoor de koffie weer gaat koken, want coffee boiled is coffee spoiled!

Deze koffie was in onze test de lekkerste. Helaas is een percolator onhandig groot, veelal zwaar en als je niet oplet verband je de koffie.

Turks

koffie-8

De Turkse manier van koffiezetten is denk ik wel de makkelijkste manier die er bestaat. Even gemakkelijk als oploskoffie, maar dan met échte koffie. Vergeleken bij de vele rituelen die koffiezetten kan hebben flikker je nu gewoon een haffel koffiemaling in je pot/mok, mietert er water op en je wacht. Zodra de koffie naar de bodem gezakt is drink je rustig(!) je koffie. De kwaliteit van de koffie is uitstekend, doet alleen onder voor de percolator. Ondanks de kwaliteit van de koffie ben ik geen fan, ik zal het geduld er wel niet voor hebben. De volgende foto is een dramatisering van mijn ervaring, no animals were harmed in the making of this photograph. Heeft u deze verwarde jongeman gezien, neem dan contact op met de authoriteiten. Enfin, prima koffie, goede methode, mij te barbaars.

koffie-7

Welke manier is nou het beste?

Zoals bij alles in je kampeerkit is hetgeen wat je kiest een persoonlijke afweging tussen comfort en pakmaat. Voor mij is het meenemen van een french press of percolator vanwege de kwaliteit serieus te overwegen. Iemand anders zal daar heel anders over denken en die wil vooral snel, makkelijk en klein. Die zal dan sneller kiezen voor Turkse, oplos- of de filterkoffie. Wat ik wel iedereen hartelijk kan aanraden is om een goede bak koffie te gaan drinken met vrienden in de ochtendzon, zolang dat onderdeel is van je methode heb je sowieso de beste te pakken!

Voor de echte koffieliefhebbers heb ik nog een tip voor het bewaren van de maling of de bonen, mocht je het echt serieus nemen. De kwaliteit van maling en bonen gaat achteruit naarmate deze meer in aanraking komt met lucht. Neem deze dan mee in een luchtdicht doosje of een ziplock zakje, vooral die laatste is handig omdat deze zich overal laat wegstoppen. De koffieliefhebber thuis kan nog een stapje verder gaan en zijn koffie in de koelkast bewaren, daar blijft het ook langer goed van.

10 Comments
 1. Jochem
  May 25, 2013 | Reply
  • Janus
   Janus
   May 30, 2013 | Reply
 2. Thomas
  May 29, 2013 | Reply
  • Janus
   Janus
   May 30, 2013 | Reply
 3. BMWDubble
  May 31, 2013 | Reply
  • Janus
   Janus
   May 31, 2013 | Reply
 4. Richard
  June 22, 2013 | Reply
 5. February 27, 2014 | Reply
 6. edje
  December 17, 2016 | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blog: Back Home From Home Blog: East Infection Blog: Maasland naar Nepal Blog: Op weg naar het noorden Blog: Peters grote motorreis Blog: We Want Adventure Filmpjes & verslagen
transamericatrail
Trans-America Trail op een KLR650

Drew Gaines vertrok vanuit zijn thuisbasis in Texas om een deel...

vlaamse ardennen_07
Toeren: Allroad door de Vlaamse Ardennen

Vlaanderen mag dan wel hoofdzakelijk saai, druk en plat zijn, toch...

broken_roads_mongolie
Broken Roads: van Finland naar Mongolië

Drie Finse motorrijders begeven zich over de “Broken Roads” van Rusland...

Bagage, kit & pakken Eten, drinken & koken Kleding Overnachten Sleutelen Universeel
howto_banden_herstellen_11
How to: Snel herstellen van een motorband

Zat je net helemaal in je ritme, sta je plots aan...

Motorchef01
MotorChef 2017 de samenvatting

Wij doen maar wat. Eigenlijk doet iedereen maar wat, maar meestal...

Royal_Enfield_Bullet_350_01
Project Enfield Bullet 350 – introductie en informatie

Al een tweetal jaar was ik op zoek naar een nieuw oldtimer-project....

Kamperen Kleding Motoren Reisverslagen & boeken Tenten Tools Vakmanschap
somewhere else tomorrow 2
Somewhere else tomorrow [DEEL 2!]

Als er iemand is geweest die voor mij een inspiratiebron was...

oordoppen_test_01
Review: Oordoppen vergelijkingstest

Gehoorbescherming is hot dezer dagen. De industrie speelt daar natuurlijk gretig...

givi_05
Review: Givi Smartphone houder

Nu het logge Europa het eindelijk eens is geraakt over de...

Discover_Overland_1
DISCOVER OVERLAND – 22/24 september – Ulicoten

Discover Overland is een kampeerweekend vol reisinspiratie, presentaties en workshops voor...

Motorchef01
MotorChef 2017 de samenvatting

Wij doen maar wat. Eigenlijk doet iedereen maar wat, maar meestal...

MA_treffen_Friesland_header2
MotorAvonturist in Friesland – De details

Nog maar dik een maand en dan is het MotorAvonturist kampeerweekend er...

friesland_header
MotorAvonturist kampeerweekend in Friesland

Na de gezelligheid van het winterkamperen presenteren wij jullie het tweede...

poll_03
Project Enfield Bullet 350 – STEM: Hoe moet het nu verder? Herstellen, transplantatie of dieselombouw?

Nu het blok nogal stevig in de soep is gedraaid, krijgt...

Royal_enfield_Bullet_350_21
Project Enfield Bullet 350 – Operatie motorblok

Zoals dat gaat met nieuwe projecten, begon ik vol goede moed...